علت ورم پا در بیماران کلیوی

آخرین بروزرسانی: 2 شهریور 1402

فهرست مطالب

علت ورم پا در بیماران کلیوی میتواند ابتلا به سندروم نفروتیک باشد. هر فردی میتواند این سندروم را داشته باشد اما این بیماری در مردان شایع‌تر از خانم ها است. در کودکان نیز این سندروم در فاصله سنی 2 تا 6 سال شایع بوده. دلایل زیر، احتمال دچار شدن به این سندروم را افزایش میدهد:

علت ورم پا در بیماران کلیوی

زمانی که در اثر ابتلا به بیماری های کلیوی، فیلتر‌های کلیه‌های شما آسیب دیده و به درستی عمل نمیکنند، شما ورم پا را تجربه میکنید. همانطور که از قبل گفتیم به این حالت سندروم نفروتیک می گویند.

در صورت ابتلا به این بیماری، یک پروتئین مهم به اسم آلبومین به جای اینکه در کلیه تجزیه شود از طریق ادرار دفع میشود. این پروتئین به بدن در دفع مایعات اضافه، کمک میکند و وقتی مقدار این پروتئین در بدن کم باشد، مایعات در بدن شما جمع میشوند و مشکلاتی مثل ورم ران، ساق پا و مچ پا ایجاد میکندو یا باعث ایجاد لخته خون و عفونت در آنها می شود

همچنین این سندروم باعث افزایش کلسترول در خون شده و با ایجاد توده در رگ‌ها و شریان‌ها، باعث سکته و یا حمله قلبی میشود. این سندروم باعث رخ دادن بیماری های زیر نیز میشود:

1_ دیابت 

از آنجایی که دیابت تمام بدن و کلیه را تحت تاثیر قرار میدهد، یکی از بیماری های زمینه ای که میتواند شرایط ابتلا به این بیماری را محیا کند، دیابت است.

2_ بیماری گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال

شایع‌ترین علت رخ دادن این سندروم در افراد بالغ، بیماری گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال بوده. تنها راهی که میتوان متوجه شد فرد این بیماری را دارد یا خیر، نمونه برداری از کلیه است.  حتی بعد از درمان، بسیاری از افرادی که این بیماری را داشته‌اند‌، به مشکلات کلیوی دچار میشوند و باید یا عمل پیوند کلیه انجام دهند و یا دیالیز را شروع کنند. 

بعد از پیوند کلیه، احتمال اینکه بیماری گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال دوباره رخ بدهد، وجود دارد و حتی ممکن است کلیه جدید را نیز از دست بدهید. 

علائم سندروم نفروتیک چیست؟

ممکن است فرد بیمار نداند که به این بیماری مبتلا است، تا زمانی که به طور منظم آزمایش خون و ادرار بدهد. نتیجه تست‌ها ممکن است نشان دهد، مقدار پروتئین در ادرار بالا بوده، و مقدار پروتئین در خون پایین بوده و یا مقدار چربی و کلسترول در خون بالا بوده؛ اما بطور کلی در صورت ابتلا، علائم زیر را ممکن است مشاهده کنید:

عوارض سندروم نفروتیک

همچنین این سندروم باعث افزایش کلسترول در خون شده و با ایجاد توده در رگ‌ها، باعث سکته و یا حمله قلبی میشود. این سندروم باعث رخ دادن بیماری های زیر نیز میشود:

راه های تشخیص این بیماری 

کلیه های سالم، مایعات اضافی را از بدن دفع کرده و اجازه میدهد پروتئین‌ها و مواد معدنی مهم دیگر وارد جریان خون شوند. تنها راه اینکه فرد متوجه شود کلیه ها به درستی کار میکنند، انجام دادن تست های زیر است:

1_ آزمایش ادرار

پزشک برای وجود پروتئین در ادرار شما از این آزمایش استفاده میکند. اگر جواب مثبت باشد، احتمالا فرد به سندروم نفروتیک مبتلاست، زیرا پروتئین در ادرار از اولین نشانه‌های بیماری کلیوی است.

2_ آزمایش خون

متخصص کلیه از آزمایش خون شما متوجه میشود که آیا کلیه مواد مفید از مضر را جدا میکند یا خیر. اگر جواب منفی باشد، احتمالا فرد به سندروم نفروتیک مبتلاست.

3_ نمونه برداری کلیه

در این روش، دکتر ذره نمونه برداری شده را زیر ذره‌بین برای وجود بیماری یا آسیب دیدگی بررسی میکند.

درمان ورم پا در بیماران دیابتی یا مبتلا به سندروم نفروتیک

این سندروم هیچ درمانی ندارد اما، پزشک شما ممکن است دارو‌هایی تجویز کند تا از عوارض جلوگیری کند تا آسیب‌دیدگی کلیه‌ها بیشتر نشود:

آیا تغییر رژیم غذایی در کم شدن ورم پاها تاثیری دارد؟

تغییر دادن رژیم خود ممکن است به کنترل کردن عوارض کمک کند. پزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد بدهد تا در مقدار مصرفی نمک، چربی و پروتئین خود تغییر ایجاد کنید.

مقدار پروتئین مصرفی شما بستگی به سلامت کلیه‌های شما دارد. بعضی افرادی که این سندروم را دارند بهتر است کمتر پروتئین مصرف کنند. برای حجم مصرفی، با متخصص رژیم خود مشورت کنید.

محدود کردن مقدار نمک مصرفی، مانع ورم کردن میشود و فشار خون را در محدوده خوبی نگه میدارد. مصرف غذاهایی با حجم چربی اشباع شده کم، میتواند به کنترل کلسترول بالا که با این سندروم ارتباط مستقیم دارد را کنترل کند. مصرف ماهی و استفاده از تکه های گوشت با چربی کمتر به جای گوشت با چربی‌های بیشتر، به کنترل کلسترول کمک میکند.

دکتر شهریار ناطق، متخصص و جراح کلیه در شهرک غرب

به اشتراک گذاری مطلب:

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم

مطالب مشابه

پرسش از دکتر