آیا التهاب پروستات درمان میشود؟ بله

آخرین بروزرسانی: 20 آبان 1402

در این مقاله می خوانید

درمان التهاب پروستات یا عفونت پروستات معمولاً بصورت ترکیبی از آنتی‌بیوتیک، داروهای گشادکننده مجرا و تغییر سبک زندگی برای جلوگیری از بزرگ شدن پروستات است. طول درمان آنتی بیوتیکی بسته به میزان حاد یا مزمن بودن بیماری بین ۲ تا ۶ هفته متغیر است.

پروستاتیت چیست؟

پروستاتیت به عفونت یا التهاب پروستات گفته می شود و یکی از چندین سندرومی است که علائم بالینی گوناگونی دارد. عبارت پروستاتیت، به عنوان التهاب میکروسکوپی بافت غده پروستات تعریف شده است و تشخیص آن وابسته به شرایط گسترده بالینی می باشد.

علائم التهاب پروستات

  •  تب و لرز
  • احساس درد و ناراحتی در ناحیه شکم یا نواحی تناسلی
  • سوزش و احساس ناراحتی حین دفع ادرار
  • احساس عدم تخلیه ادرار
  • نیاز مجدد به دفع ادرار پس از اتمام آن

درمان التهاب پروستات در جوانان

درمان التهاب پروستات

راه های زیادی برای درمان پروستات وجود دارد، در ادامه ما برای آشنایی بیشتر شما برخی راه های موجود را ارائه کرده ایم، اما بهترین کار مراجعه به متخصص اورولوژی و دریافت درمان بسته به سطح بیماری خود است”

1_ قرص آنتی بیوتیک برای التهاب پروستات

یکی از رایج ترین درمان هایی که برای التهاب پروستات تجویز میشود، استفاده از آنتی بیوتیک ها است. پزشک بر اساس نوع باکتری که باعث عفونت شده است، بهترین دارو را برای شما تجویز می کند. اگر علائم شدید باشد، ممکن است شما به آنتی بیوتیک داخل وریدی (IV) نیاز داشته باشید. دوره ی درمان بین 4 تا 6 هفته متغیر است، اما ممکن است درمان طولانی تری برای پروستاتیت مزمن و یا عود کننده نیاز باشد.

2_ داروهای بلوک کننده آلفا

این داروها باعث شل شدن گردن مثانه و رشته های عضلانی که پروستات را به مثانه متصل کرده اند، میشود. استفاده از این داروها میتوانند علائم بیمار، مانند ادرار کردن دردناک را کاهش دهند.

 3_ عوامل ضد التهاب

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)  از جمله راههای درمان عفونت پروستات هستند که باعث شوند تا شما احساس بهتری داشته باشید.

واریکوسل

4_ ماساژ پروستات

گاهی برای درمان پروستاتیت از ماساژ پروستات استفاده می شود. این روش شبیه به معاینه پروستات است و از طریق مقعد و توسط انگشت انجام میشود. ماساژ پروستات ممکن است باعث تسکین علائم التهاب شود، اما پزشکان در مورد میزان تاثیر این روش با هم اختلاف نظر دارند.

انواع التهاب پروستات

موسسه ملی سلامت (NIH)، تقسیم بندی خاصی را برای پروستاتیت در سال 1999 شناسایی و تعریف کرد. چهار سندرومی که به دنبال پروستاتیت ایجاد می شوند، شامل:

  • پروستاتیت باکتریال حاد
  • پروستاتیت باکتریال مزمن
  • پروستاتیت مزمن و سندروم مزمن درد لگن (CPPS، که به دو دسته ملتهب یا غیر ملتهب تقسیم بندی می شود)
  • پروستاتیت ملتهب بدون علامت
 

منظور از پروستاتیت باکتریال حاد و مزمن، عفونی شدن پروستات توسط باکتری است. پروستاتیت باکتریال حاد و مزمن با مصرف آنتی بیوتیک و درمانهای حمایتی درمان می شوند. در پروستاتیت باکتریال، انتقال باکتری ها از طریق رابطه جنسی رایج بوده، اما انتشار از طریق خون، لنف و مواردی نظیر دست دادن و لمس اندامهای مختلف بدن نیز می بایست در نظر گرفته شوند.

پروستاتیت مزمن و سندروم مزمن درد لگن (CPPS) در ابتدا با شکایت از دردهای اورولوژیکال (در سیستم ادراری و تناسلی) و بدون هیچ عفونتی در ادرار، شناخته می شود. این سندروم در صورت عدم حضور این سندروم حضور فعال بیماری های دیگری نظیر  التهاب مجاری ادراری، سرطان دستگاه ادراری تناسلی، بیماری مسیر ادراری، تنگی حاد مجرای ادراری یا بیماری های عصبی موثر بر روی مثانه شناخته، می شود.

این سندروم به دو دسته ملتهب و غیرملتهب تقسیم بندی می شود. نشانه CPPS ملتهب، حضور گلبولهای سفید خون در اسپرم، ترشحات پروستات یا خارج شدن ادرار از مثانه پس از تحریک پروستات می باشد. در حالت دیگر این سندروم، یعنی نوع غیرملتهب، گلبولهای سفید خون در اسپرم دیده نمی شوند.

پروستاتیت ملتهب بدون علامت به تشخیص ناگهانی التهاب پروستات، بدون وجود هیچ علامت و یا شکایتی از دستگاه ادراری تناسلی توسط بیمار، گفته می شود. پروستاتیت ملتهب بدون علامت، زمینه ساز ناباروری، بزرگی خوش خیم پروستات (BPH) و یا سرطان پروستات نمی‌باشد.

 

ماساژ پروستات

عوامل مستعدکننده پروستاتیت

از عوامل مستعدکننده این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  تنگی مجرا ادراری و برگشت ادرار عفونی به داخل مجاری پروستات
  • دستکاری و جراحی مجاری ادراری
  • سونداژ
  • عفونت های ادراری
  • نزدیکی از راه مقعد

علت التهاب پروستات

پروستاتیت حاد باکتریال ممکن است با عفونی شدن مجرای ادراری توسط باکتری، رفلاکس ادرار به مجرای پروستات یا گسترش مستقیم یا از طریق لنف از رکتوم، ایجاد شود.

پروستاتیت حاد باکتریایی ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

  • اختلال اولیه عملکرد دفع، ساختاری یا عملکردی
  • اشریشیا کلای در 75-80 درصد موارد مسئول ایجاد پروستاتیت مزمن باکتریایی بوده است. انتروکوک و باکتریهای هوازی گرم منفی مانند سودوموناس نیز معمولا در سایر موارد دخیل هستند.
  • ویروس نقص ایمنی انسانی
  • سیتومگالوویروس
  • شرایط التهابی (مانند ساركوئيدوز)

دلایل ایجاد پروستاتیت مزمن و سندروم درد لگنی مزمن خیلی کم شناخته شده اند اما ممکن است عفونت و یا التهاب شروع کننده ی آنها باشند. حدود 5 الی 8 درصد مردان دارای این سندروم، دارای پاتوژنهای باکتریالی هستند که از ادرار و یا مایع پروستات آنها استخراج می شود.

دلایل پروستاتیت مزمن و سندروم درد لگنی مزمن ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

  • نقص در انقباض ماهیچه ای
  • نقص در مجرای انزالی و دفع ادرار
  • افزایش کشش دیواره لگنی
  • التهاب اعصاب پروستات

دلایل پروستاتیت التهابی بدون علامت، مشابه با پروستاتیت مزمن بوده، اما هیچ علائمی مشاهده نمی شود.

ادرار خونی

تشخیص التهاب پروستات

پس از اخذ شرح حال و معاینه فیزیکی و انجام کشت ادرار، در صورت لزوم برای بیمار آزمایشات تکمیلی نظیر آزمایش پروستات (PSA)، سیتولوژی ادراری، سونوگرافی و بررسی باقیمانده ادراری انجام می‌شود.

تشخیص در بیمارانی که برای اولین بار به پروستاتیت باکتریال حاد مبتلا شده اند، خیلی خوب  انجام شده و درمان با آنتی بیوتیک های قوی رضایت خوبی در بیماران به همراه داشته است. در بیمارانی که پروستاتیت مزمن داشته و با تشدید علائم بصورت حاد مراجعه می کنند، ممکن است عواقب احتمالی دیگری نیز در آنها ایجاد شود.

سندروم درد لگنی حاد هنگامی تشخیص داده می شود که جواب کشت ترشحات ادراری و ترشحات پروستات منفی باشند. اختلال عملکرد عصبی ماهیچه ای و یا ریفلاکس مادرزادی ادرار به مجاری پروستات و انزال، می تواند یک فاکتور تسریع کننده این بیماری محسوب شود.

عوارض التهاب پروستات

پروستاتیت ممکن است منجر به اوروسپسیس (عفونت شدید سیستم ادراری) شود. اوروسپسیس باعث مرگ و میر بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، بیماران تحت عمل دیالیز، بیماران مصرف کننده داروهای ایمنی و بیمارانی که دوران پس از عمل جراحی مربوط به مجاری ادراری را طی میکنند، میشود.

❗ نکته: به طور قطع نمی توان گفت پروستاتیت مزمن و پروستاتیت التهابی بدون علامت، منجر به ایجاد سرطان پروستات می شوند.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

 

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Reza جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید بنده حدود یه ماه قبل از سال جدید رابطه مقعدی داشتم ازاون موقع دچار سوزش وتکرار ادرار شدم ًولی متاسفانه با انتی بیوتیک خوب نشدم
    بامراجعه ب دکتر اورلوژی تشخیص دادن دچار التهاب شدم
    اقای دکتر بعضی وقتا احساس ادرار دارم بعد از اینکه ادرار میکنم یوفتایی هم درد در ناحیه الت یا سوزش کم دارم شدید نیست نمیدونم دیگه چی کنم خوب بشم.ایا من خوب میشوم؟؟؟؟چ دارویی باید مصرف کنم
    خیلی خسته شدم بس دارو خوردم ودرمانی قطعی نگرفتم
    در رژیم غذایی هم خیلی رعایت میکنم ولی کامل خوب نشدم راه حل شما نیست؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،همانطور که خودتان مرقوم فرموده اید شما دچار التهاب پروستات(پروستاتیت)شده اید.باید به پزشک مراجعه کرده و داروی ضد التهاب و انتی بیوتیک مصرف کنید
  • تصویر کاربر میثم جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام.حدود ۲۲ سال دارم .حدود یکسال پیش بعد تحریک جنسی از ادامه رابطه صرف نظر میکردم .بعد از ادامه دادن این عمل به مدت یک هفته. درد و سوزش در پروستات احساس میکردم. و هم اکنون بعد مدت یکسال هنوز بعضا بعد از اتمام ادرار احساس میکنم هنوز مثانه ام پر است.به دلیل مشغله زیاد و اهمیت ندادن هنوز به دکتر مراجعه نکرده ام.آیا احتمال دارد مشکل از پروستات باشد.؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،بهتر است از نظر التهاب پروستات(پروستاتیت)بررسی شوید
  • تصویر کاربر ff جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر 4ماه هست ک بعد از انزال تا دو روز پایینترین قسمت شکم سمت راست میسوزه و کنار مثانه درد میگیره گاهی اوقات هم درد مقعد،که موقع ادرار کردن هم سختمه و خوب خارج نمیشه قبلا دکتر رفتم ازمایش دادم مثانه ضعیف بود و قرص بتانکول و پرازوسین و باکلوفن میخوردم خوب بود تا وقتی که زیاده روی در انزال کردم به این مشکل خوردم،الان 1 ماه است انزال نداشتم علائم کم شده اما زمان خواب جونوب شدم با اون حالت ها اومد سراغم ازمایش ادرار هم منفی بوده واقعا خسته شدم چیکار کنم اقای دکتر ؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،شما دچار پروستاتیت(التهاب پروستات)هستید به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر سینا چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 729 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز.بنده ۳۸ سالمه و متاهل.حدود ۴ماه قبل دچار درد شدیدی در ناحیه بیضه شدم با مراجعه به پزشک عنوان کردند که اپیدیدیمیت دارین و تاوانکس وتولترودین و پروترال تجویز کردند.بعد ۴۰ روز مصرف درد خوب شداما تکرر ادرار پیدا کردم و با سونوگرافی حجم پروستات را ۳۱ سی سی اعلام کردند.مجدد به پزشک دیگری مراجعه که گفتن پروستاتیت بوده و مجدد تاوانکس رو ادامه دادم.بعد گذشت ۴۰ روز دیگر تکرر ادامه داره.مجدد سونو انجام دادم که پروستات را با حجم ۱۹ سی سی اعلام ضمن اینکه یک کلسیفیکاسیون برجسته را درسمت راست اعلام کردند.آیا این تکرر و التهاب قابل درمان است؟نیاز به نوار مثانه است یا خیر؟چقد باید دارو مصرف کنم خوب شم؟سپاس از شما دکتر مهربون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،شما نزدیک ۳ ماه است که دارو مصرف میکنید اگر تکرر شما در زمینه التهاب بود باید تا الان خوب میشدید
      بهتر است یک نوار مثانه انجام دهید
  • تصویر کاربر Ehsan جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 711 مشاهده پرسش
    باسلام.
    چند ماه قبل بعداز درد شدیدی که درناحیه پهلو داشتم آزمایش ادرار و سونوگرافی دادم که پزشک ارولوژ تشخیص سنگ کلیه دادن که دفع شده. اما بعدش کمی تکرر ادرار و درد خفیفی که در ناحیه بالای آلت و گاهی بین بیضه و مقعد به صورت سینوسی با فاصله تکرار میشد سراغم اومد . به پزشک ارولوژ مراجعه کردم که ایشون برام آزمایش ادرار و کشت باکتریال نوشتن، در آزمایش هیچگونه باکتری در نمونه وجود نداشت. و چون تکرر و دردم کم شد دیگه پیگیر نشدم اما الان دباره دردها در همون نواحی شروع شده.و چند بار به صورت وحشتناکی در ناحیه لگن درد داشتم و احساس فشار در روده ها میکردم و با دستشویی رفتن چیزی برای دفع نداشتم. وقتی درد نداشته باشم مشکلی در دفع و ادرار ندارم.میخاستم بدونم مشکل از پروستاته و اینکه در ادرارم باکتری نبوده نشانه چیه؟(من چند ساله با تجویز پزشک برای ریزش مو قرص فیناستراید یک میلی استفاده میکنم)
    مممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،احتمالا شما دچار التهاب پروستات(پروستاتیت)شده اید در التهاب پروستات ازمایش ادرار نرمال است
  • تصویر کاربر مبین جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 997 مشاهده پرسش
    درود بر شما
    من سی سالم هست و حدود نه سال هست که در ناحیه بیضه، مثانه و شکم درد دارم، این درد به طور میانگین هفته ای دو تا سه روز بوده و به سه پزشک متخصص مراجعه کردم، که دو نفر اول گفتن واریکوسل هست و باید جراحی بشه و پزشک آخر با معاینه ای که کرد گفت واریکوسل نیست و درد به دلیل التهاب پروستاته، برام قرص افلوکساسین نوشت و یک ماه استفاده کردم،تقریبا درد کمتر شد اما یبوست به وجود آورد و دوباره به همین دکتر مراجعه کردم و دوباره افلوکساسین تجویز کرد و در کنارش ناپروکسن هم گفت بخورم، الان حدود چهار ماه هست که دارم مرتب استفاده میکنم، اما همچنان درد کمی خفیف تر هست و اینبار مفاصل لگنم درد گرفته به طوری که نشستن و برخاستن برام سخت شده و احساس خشکی پا میکنم، لطفا اگر ممکنه راهنماییم کنید.
    سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،با سونوگرافی از بیضه از عدم وجود واریکوسل میتوانید مطمئن شوید اگر واریکوسل نداشته باشید تشخیص شما التهاب پروستات است که نیازمند درمان طولانی مدت است
  • تصویر کاربر @ka سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 850 مشاهده پرسش
    با سلام . آیا دیدن مقدار کمی لخته خون در ادرار و سوزش پیاپی ادرار در طول دوره درمان طبیعی است و یا دارای مشکل میباشد ؟ و دلیل آن چیست ؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،در طول درمان چه بیماری؟؟؟؟؟نوع درمان چیست؟
  • تصویر کاربر مقدم دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    من چند وقتي هست زماني كه ميشينم احساس ميكنم كمي از سطح زمين فاصله دارم( مابين بيضه و مقعد)
    احساس تورم دارم اما هيچ دردي ندارم،٢٠ تا قرص سيپروفلوكساسين هم مصرف كردم اما تغييري صورت نگرفته، چه كار بايد كنم و مشكل چيست؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا جهت معاینه به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر سید یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2610 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر ناطق از اینکه مصدع اوقات شرفتان میشم پوزش می طلبم
    سونوگرافی که اخیرا انجام دادم بزرگی مختصر پروستات را نشان میده این در حالی است که تاکنون ( کپسول تامسولوسین وقرص فیناستراید ) طی ۸الی ۹ دوره مصرف نموده ام و این دارو را در تاریخ ۹۷/۵/۳۰ قطع نموده ام الان علائمی که نشان میده ادرار اولیه با فشارمی اید بعد قطع میشه دوباره یه مقداری میاد بعد قطع میشه همین منوال ادامه داره و گاهی به ندرت قطره قطره می اید و همچنین بعد از دفع ادرار زیر شکم احساس ناراحتی ودرد میکنم و شبها بعد از خوابیدن تا صبح معمولا دو بار برای دفع ادرار بیدار میشم صمنا آرمایشم هم انازه کراتین را ۱/۸۸ نشان میده و تصاویر سونوگرافی و ازمایش را جهت راهنمایی خدمتتان ارسال می نمایم( شهرستان مرند
    قرصهای الان می خورم گلی بنگلامید و آملو دیپین است
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      ۲ نکته
      ۱-از این به بعد حتما سونوگرافی حود را بصورت مثانه پر و خالی انجام دهید تا میزان باقیمانده ادرار و وضعیت تخلیه ادراری شما مشخص شود
      ۲-کراتینین بالای شما هیچ ربطی به پروستات نداشته و در زمینه اسیب کایه در اثر قند و فشار خون است
      برای علائم ادراری مصرف تامسولوسین را شروع کنید و در مورد کراتینین به همکار نفرولوژیست مراجعه کنید
  • تصویر کاربر نیما جمعه ۱۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    با عرص سلام من ۳۹سال دارم که بهمن امسال ۴۰سالم میشه و الان حدود یکساله که فشار ادرارم کم و دوشاخه میشود سوزش ندارم ولی در مثانه و پهلوها مخصوصا سمت چپ بیشتر مواقع درد دارم یعنی پروستات دارم خیلی نگرانم در ضمن آب خیلی کم میخورم مثلا ۱.۵لیتر در ده روز
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۱۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا یک سونوگرافی کلیه،مثانه،وزن پروستات و تعیین باقیمانده ادراری به همراه یک ازمایش پروستات(PSA)انجام دهید و با جواب ان به مطب مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر