آیا درمان واریکوسل به صورت سرپایی امکان پذیر است؟

آخرین بروزرسانی: 20 آبان 1402

در این مقاله می خوانید

واریکوسل یا  واریس بیضه به شرایطی گفته می شود که طی آن وریدهای بیضه بزرگتر از حالت عادی می شوند. ده تا پانزده درصد مردان، مبتلا به واریکوسل هستند. این بیماری شبیه واریسی شدن پاهاست که در ادامه به بررسی آن می پردازیم. اسپرم ها در دمای نزدیک به 34.5 درجه ی سلسیوس ساخته می شوند و این در حالی است که دمای معمول بدن انسان ها 37 درجه سلسیوس می باشد. همین موضوع دلیل اصلی قرار گرفتن بیضه ها در خارج از محیط اصلی بدن است.

واريکوسل می تواند باعث تخریب سیستم پمپینیفورم که نقش اصلی شبکه ی  خنک کردن خون قبل از رسیدن به اسپرم ها است، شود و این موضوع باعث جلوگیری از تولید اسپرم های با کیفیت می شود. اگر به واریکوسل گرید 2 و یا گرید 3 مبتلا هستید، احتملا عمل واریکوسل تنها راه درمان شما باشد.

علائم واریکوسل

واریکوسل ندرتا باعث ایجاد درد می شود، اما اگر این اتفاق بیافتد، درد آن مانند زیر است:

واريکوسل ممکن است حتی غیر قابل درک باشد، اما پزشک می تواند با معاینه ی جسمانی آن را تشخیص دهد. در هر صورت، اگر فردی متوجه علائم زیر شد، باید به پزشک مراجعه کند.

تشخیص واریکوسل 

واریکوسل بر اساس شدت به سه درجه ی مختلف تقسیم می شود:

واریکوسل درجه ی 1

خفیف ترین حالت بوده، قابل مشاهده نیست، اما پزشک می تواند با انجام مانور وال سالوا آن را تشخیص دهد.

واریکوسل خفیف

واریکوسل گرید 2

قابل مشاهده نیست، اما مجددا با انجام مانور وال سالوا قابل تشخیص است.

واریکوسل درجه 3

واریکوسل با چشم قابل مشاهده است.

اگر بزرگ شدن به اندازه ی کافی زیاد باشد، ممکن است چیزی شبیه تجمعی از کرم ها مشاهده کنید. واریکوسل تحت بالینی نوعی از واریکوسل است، که فقط با آزمایش های تصویربرداری وجود آن دریافت می شود. این آزمایش ها شامل ترموگرافی بیضه ای و تست رفلکس داپلر که نوعی سونو گرافی است می تواند باشد.

سونوگرافی می تواند برای رد علل ممکن دیگری، که باعث واریکوسل می شوند، مانند وجود تومور در نزدیکی طناب اسپرماتیک، انجام شود. تست های آزمایشی دیگر شامل آنالیز مایع منی و تست های هورمونی برای پی بردن به میزان هورمون FSH  و تستوسترون می شوند. این تست ها ممکن است زمانی انجام شود که پزشک به  عملکرد بیضه ها شک  کند.

واریکوسل معمولا شرایط خطرناکی را ایجاد نمی کند، اما اگر باعث تغیر در شکل و اندازه ی بیضه یا تغییری در ناحیه ی جنسی شود، باید سریعا به پزشک مراجعه شود.

جراحی واریکوسل گرید 3 (ویدئو)

عکس واریکوسل گرید 1 و 2 و 3

عکس واریکوسل درجه 1

تصاویر واریکوسل گرید 3

عکس واریکوسل درجه 3

عکس واریکوسل گرید 3

واریکوسل گرید ۳ معافیت

در صورت درمان نشدن واریکوسل گرید 3 (پس از جراحی) یا بعبارتی عود بیماری پس از جراحی، معافیت شامل حال واریکوسل می شود.

آیا عمل واریکوسل با لیزر امکانپذیر است؟

علت ابتلا به واريكوسل
 

یکی از دلایل واریکوسل به دریچه های موجود در طناب اسپرماتیک برمی گردد. طنابی که خون را به بیضه برده و آن را برمی گرداند. به روشنی معلوم نیست چرا این اتفاق می افتد، ولی شبیه همان چیزی است که در واریسی شدن عروق پا اتفاق می افتد.

دریچه های یک طرفه به گونه ای قرار گرفته اند که جریان خون را به سمت قلب هدایت کنند. اشکال در دریچه ها می تواند جریان خون را مختل کند. به جای جریان خون آرام، گیر افتادن و تجمع خون را خواهیم داشت. این گیر کردن خون باعث گشاد شدن رگ ها می شود.

التهاب بیضه یا اورکیت

انواع واریکوسل

واریکوسل می تواند به دو گروه دسته بندی شود:

❇ نوع فشاری

طناب اسپرماتیک پر از خون می شود و به سمت واریکوسل درجه ی 1 پیشرفت می کند.

❇ نوع شنتی

تجمع زیاد خون باعث صدمه به ورید اسپرماتیک و بقیه ی ورید ها می شود. که این امر منجر به بزرگتر شدن و واریکوسل درجه 2 و 3 می شود. معمولا بیضه ی سمت چپ بیشتر دچار این شرایط می شود، در هر صورت اگر فقط یک سمت دچار واریکوسل شود، روی اسپرم سازی طرف دیگر هم اثر مخرب دارد.

عمل جراحی

درمان واریکوسل

در همه ی موارد درمان واریکوسل الزامی نیست، اما در صورت وجود عوارض زیر، درمان واریکوسل باید هر چه سریعتر انجام شود:

  • درد و ناراحتی
  • کاهش تعداد اسپرم ها
  • ناباروری ای که حداقل 6 ماه طول کشیده است و وجود نداشتن دلیل دیگری برای آن

❇ درمان خانگی

اگر واریکسول به اندازه ای جدی نبود که نیاز به جراحی داشته باشد، پوشیدن لباس های زیر حمایت کننده ممکن است درد را کاهش دهد. درمان های مختلف زیادی برای تعداد پایین اسپرم ها انجام می شود، اما بهتر است قبل از هر کاری با پزشک خود مشورت کنید.

❇ جراحی واریکوسل

سه نوع جراحی برای درمان واریکوسل وجود دارد، از جمله:

  • جراحی از بین بردن واریکوسل

 نوعی جراحی باز که تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی انجام می شود. جراح معمولا از طریق کشاله ی ران، یا به طور ناشایع از طریق شکم یا بالای ران به ناحیه مربوطه دسترسی می یابد.

با استفاده از سونوگرافی و میکروسکوپ جراحی، جراح وریدهای آسیب دیده را میبندد تا جریان خون درست از طریق عروق سالم برقرار شود. درد بعد از جراحی معمولا بسیار کم است و فرد به زودی می تواند به زندگی سابق خود بازگردد. امروزه به دلیل دقت بالای جراحی میكروسكوپی در پیدا كردن وریدهای معیوب،احتمال كمتر برای آسیب زدن به شریانهای بیضه و عوارض كمتر پس از جراحی و هم چنين دوره نقاهت كوتاهترپس از جراحی،روش جراحی میكروسكوپی روش choice (انتخابی) در جراحی واریكوسل می باشد.

  • درمان واریکوسل با جراحی لاپاراسکوپی

 جراح یک برش کوچک روی شکم ایجاد می کند و از طریق آن یک ابزار جراحی ظریف را وارد عروق می کند.

  • درمان واریکوسل با لخته سازی زیرجلدی

 رادیولوژیست یک لوله یا کتتر را از طریق گردن یا کشاله ی ران وارد بدن می کند. وسایل جراحی از طریق این لوله وارد بدن می شوند، پس از آن جراح ورید های آسیب دیده را از طریق سوزاندن یا مواد شیمیایی خاصی می بندد.

👈توجه: این روش کم تهاجمی ترین عمل جراحی می باشد که حتی می توان به صورت سرپایی آن را انجام داد و مدت زمان بهبودی آن نسبتا کوتاه است. اما امروزه به دلیل احتمال بالای عود با روش لخته سازی زیر جلدی، به ندرت از روش فوق استفاده میشود.

 رابطه زناشویی تا ۲ هفته پس از جراحی توصیه نمی‌شود. اولین آزمایش اسپرم ۳ ماه پس از جراحی درخواست می‌شود. میزان موفقیت در بهبود اسپرم‌ها پس از جراحی، حدود ۸۰ – ۷۵ درصد بوده و بهتر است بیمار پس از جراحی جهت حصول نتیجه بهتر تحت درمان دارویی (داروهای تقویت کننده اسپرم) قرار گیرد.

واریکوسل

خطرات جراحی واریکوسل

این جراحی ها نسبتا بی خطر هستند، اما مانند تمام جراحی های دیگر، یک سری خطرات هم دارند که شامل موارد زیر می باشند:

  • آسیب به شریان
  • از بین رفتن بیشتر بافت بیضه
  • عفونت
  • کبودی، تورم و تجمع مایع در ناحیه ی مربوط
  • درد شکمی

ندرتا ممکن است ترومبوز (ایجاد لخته) عروق کلیوی نیز به وجود بیاید. که ممکن است کلیه ها را درگیر کرده و باعث تحمیل یک جراحی اضافه به بیمار شود. بعضی اوقات ممکن است عروقی که بعد از جراحی وظیفه ی خونرسانی به بیضه ها را دارند، نیز دچار اتساع شوند و نیاز به درمان دوباره باشد. 

✅لازم به ذکر است میزان بروز عوارض فوق در جراحی میکروسکوپی حداقلی (زیر %1) می باشد.

عوارض واریکوسل

در بعضی افراد، ممکن است واریکوسل سبب ایجاد عوارض جانبی خاصی شود از جمله:

❇ ناباروری

ناباروری جدی ترین عارضه ی احتمالی واریکوسل است. ممکن است این عارضه به دلیل افزایش خونرسانی و در نتیجه بالا رفتن دمای بیضه ها به وجود آید. بین 35 تا 44 درصد مردانی که ناباروری اولیه دارند، به واریکوسل مبتلا هستند. ناباروری اولیه به معنای عدم فرزند دار شدن زوجین، بعد از 12 ماه تلاش است.

برای مشاهده ی علائم ناباروری در مردان روی لینک زیر کلیک کنید:
علائم ناباروری در مردان

واریکوسل در 45 تا 81 درصد افرادی که ناباروری ثانویه دارند، تاثیر گذار بوده است. ناباروری ثانویه به معنای فرزند دار شدن زوجین برای حداقل یک بار، و عدم توانایی در انجام دوباره ی آن است.

طی تحقیقات اخیر که روی 7035 مرد انجام شد، مشخص شد که 15.7% آن ها واريکوسل داشتند و مایع منی آن ها کم کیفیت بود. ساخت اسپرم در دمای پایین تر از دمای بدن، موثرتر خواهد بود.

❇ انقباض بیضه

واريکوسل ممکن است سبب از بین رفتن بافت بیضه یا انقباض آن ها شود. لوله های اسپرم ساز، بخش عمده ی بیضه ها را تشکیل می دهند. اگر آن ها آسیب ببینند، بیضه کوچک تر و نرم تر می شود.

❇ بهم خوردن تعادل هورمونی

 به دلیل واکنش سلول ها به افزایش فشار، ممکن است هورمون ها دچار تغییر شوند. ممکن است سطح هورمون LH  افزایش یابد. این هورمون در مردان و زنان وجود دارد، ولی مقدار آن در زنان بیشتر است. همچنین ممکن است هورمون تستوسترون کم شده یا در کمترین حد ممکن باشد.

عوامل خطرزا

عامل خطرزای خاصی برای واریکوسل شناخته نشده است، اما ایجاد آن در سن بلوغ شایع تر است. اضافه وزن ممکن است، خطر ابتلا را افزایش دهد. واریکوسل در افراد با قدبلند بیشتر مشاهده شده است.

اگر مردان بالای 40 سال دچار واریکوسل شوند، این عارضه بیشتر در اثر بسته شدن ورید های بزرگ در سطح شکم رخ داده است. همچنین ممکن است در اثر سرطان کلیه باشد.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید. و یا ویزیت آنلاین کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت شما پزشک عزیز.
    من قبلا به پزشک متخصص مراجعه کردم و ایشون واریکوسل درجه ۱ رو تشخیص دادن البته با دیدن سونوگرافی.میخواستم بدونم ممکنه اشتباه کرده باشن و شدید تر باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام بعیده
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۷ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    ببخشید من یجا خوندم که ته نشین شدن مایع منی در اب نشونه وجود اسپرم داخل اون هست

    ایا از لحاظ علمی درسته؟

    و سوال دوم اینکه اگر کسی واریکوسل درجه یک تا دو داشته باشد اگر عمل کند در سال های بعد به مشکل نمی خورد؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۲۷ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام جواب هر دو سوال شما منفی است
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید ۲۵ سال سن دارم .مجرد حدود ۳ ماه قبل درد در زیر شکم شروع شد و کم کم به بیضه رسید همراه با سوزش ادرار پیش متخصص رفتم برام سونو گرفتم گفتن واریکاسل داری آزمایش اسپرم گرفتن گفتن مشکلی نداره .ولی درده خوب نشد منو معرفی کردن برا بلوک عصبی پیش متخصص درد بهم دارو داد اما بلوک نکرد و گفت احتمال داره درده بخاطر دیسک کمر باشه .یه دو ماهی خوب بود اما العان احساس میکنم بیضه سمت راستم بزرگ تر شد و بازم سوزش ادرار گرفتم و بعد از یبوست یه مایع لجز بیرون میاد .میخواستم ببینم چیکار باید بکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۱ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطف به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر خسرواشوی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدبیضه چپم دردداشت رفتم دکترسنوگرافی انجام دادم دکترگفت واریکوسل داری بازبیضم اذیتم میکردرفتم دکترسنوگرافی انجام دادم..دکترگفت بیضت واریکوسل نداره حالامیخوام بدونم اگه واریکوسل نداره چرادردمیکنه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۱ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام بهتر است حضوری مراجعه کنید تا معاینه شوید
  • تصویر کاربر مريم شنبه ۱۳ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير جناب دكتر من چند روز است يك قسمت مقتدم زخم شده وزمانى كه براى توالت كردن وشست شوى خيلى سوزش دار البته اين سوم بار در يك سال اخير است يك بار به صورت تاور وچركى بود واين كه من تبخال ميزم وقتى كه خيلى استرس دارم ناحيه واژن ممنون ميشم راهنمايي بفرماييد سپاس🙏
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۳ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا از طریق فرم مشاوره آنلاین موجود در سایت برای ویزیت اقدام کنید
  • تصویر کاربر لیلی یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام بنده سوزش شدید ادراری دارم البته سال های خیلی قبل نیز سابقه داشتم ازمایش هسته ای ان زمان گفتند ته مثانه تان ادرار می ماند و کامل تخلیه نمیشه یک هفته هست باز سوزش بسیار شدیسوزش۱د دارم و امروز لکه خون هم در ادرار مشاهده کردم لطفا راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام شما دچار عفونت مثانه شده اید
  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    با سلام بنده ۵۳ سال دارم و حدود ۴ سال هست که دچار آتروفی بیضه ها شده ام و بیضه ها نرم شده اند . ۳ تا آمپول تستسترون به فاصله ۱۰ روز دکتر بهم داد زدم البته حدود ۳ سال قبل ولی هیچ تغییری نکرده اند . جدیدا احساس میکنم یه توده در بیضه سمت چپم هست که با کمی لمس دردی در زیر شکم احساس میکنم. آیا میتواند واریکوسل باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام بروز واریکوسل در این سن بعید است
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید متوجه نشدم یعنی باید عمل بشه چیکارکنیم تا تحرک اسپرمهاش بهتر بشن چون خودمم 31سالمه میترسم سن بالاتر بره مشکل بچه دارنشدن مون حادتر بشه.ممنون میشم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام اگر واریکوسل باعث اختلال در باروری شده باشد نیاز به جراحی دارد
  • تصویر کاربر ناشناس شنبه ۱۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    باسلام.من در روز شاید ۸ بار به دستشویی می روم.بعد از دستشویی اگر حرکت ناگهانی کنم ادرار خارج می شود.و همچنین فکر می کنم هنوز ادرار در مثانه ام باقی مانده.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا نوار مثانه انجام دهید
  • تصویر کاربر مهران یکشنبه ۳۰ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من حدود پنج ماه پیش باشگاه میرفتم که وسیله سنگینی برداشتم و قسمت پشت بیضه راستم ازون روز به بعد درد میکنه که دردش به کشاله رانمم میزنه .بخوام دقیق بگم یه قسمت رگ مانندی هست که سفته دقیقا پشته اون درد میکنه.خواستم بدونم احتمال داره واریس بیضه داشته باشم.قبلنم عمل واریکوسل بیضه چپ کردم لطفا راهنماییم کنین ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۳۰ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا سونوگرافی انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر