اسپرماتوسل و راه های درمان آن

آخرین بروزرسانی: 21 آبان 1402

در این مقاله می خوانید
اسپرماتوسل یک توده ی کیست مانند است که در اپيديديم (لوله کوچکی که در قسمت فوقانی بیضه قرار دارد و اسپرم را جمع آوری کرده و انتقال می دهد) رشد مى کند. این توده غیر سرطانی و به طور کلی بدون درد است و با مایع شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر می شود. درمان اسپرماتوسل یا توده بیضه امری ضروری نیست اما در ادامه به روش های موجود برای درمان می پردازیم…

علت دقیق اسپرماتوسل ناشناخته است، اما ممکن است ناشی از  انسداد یکی از لوله های اسپرم بر، باشد. گاهى اسپرماتوسل را با نام کیست اسپرمی مى شناسند. کیست اسپرمی معمولا باروری را کاهش نمی دهد و نیازی به درمان ندارد. اگر کیست اسپرمی به اندازه ای بزرگ باشد که باعث ناراحتی فرد شود، پزشک ممکن است از جراحی استفاده کند.

علائم اسپرماتوسل

این بیماری معمولا باعث ايجاد علامت و نشانه نمى شود و معمولا اندازه ی آن نیز ثابت است. اگر به اندازه کافی بزرگ شود، ممکن است اين حالات را احساس کنید:

  • درد یا ناراحتی در بیضه ى تحت تاثير
  • احساس سنگینی در آن بيضه
  • احساس وجود توده ای در بالا یا پشت بیضه

اسپرماتوسل

درمان کیست اسپرمی

اگرچه  اسپرماتوسل خود به خود بهبود نمى يابد ولی اکثر آنها به درمان نیازی ندارند. آنها معمولا درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر دردناک باشد، پزشک ممکن است داروهای ضد درد مانند استامینوفن، ایبوپروفن و … را توصیه کند.

1_ درمان جراحی

یک روش به نام اسپرماتوسلکتومی وجود دارد که به طور کلی سرپایی انجام می شود و در آن از بی هوشی عمومی یا بى حسى موضعى استفاده میشود. در این جراحی، جراح يک برش در اسکروتوم ايجاد میکند و کیست اسپرمی را از اپیدیدیم جدا میکند.

پزشک ممکن است به شما توصیه هایی بکند از جمله:

  • به مدت دو تا سه روز برای جلوگیری از تورم، بسته های یخ را روی آن قرار دهید.
  • داروهای ضد درد را به مدت یک تا دو روز مصرف کنید.
  • دو هفته پس از جراحی برای معاینه به پزشک مراجعه کنيد.

2_ آسپیراسیون، با اسکلروتراپی یا بدون اسکلروتراپی

درمان دیگری که اغلب مورد استفاده قرار نمی گیرد، آسپیراسیون است که گاهی به همراه اسکلروتراپی انجام مى شود. در طول آسپیراسیون، یک سوزن مخصوص وارد اسپرماتوسل شده و مایع (آسپیراسیون) خارج می شود.

اگر کیست اسپرمی دوباره ايجاد شود، پزشک ممکن است مجددا توصيه کند که مايع را خارج کند و سپس یک ماده ى شیمیایی تحریک کننده را به داخل کیسه تزریق کند. عامل تحریک کننده باعث می شود که فضای کيسه اشغال شود و خطر بازگشت اسپرماتوسل را کاهش می دهد.

از عوارض احتمالی اسکلروتراپی، آسیب به اپیدیدیم است همچنین ممکن است اسپرماتوسل دوباره بازگردد. به علت تاثير سوء تزريق مواد اسكلروزان بر روی باروری، اسکلروتراپی معمولا فقط برای مردانى استفاده مى شود که در سن بارورى نيستند.

علل اسپرماتوسل

علت ایجادکننده این بیماری ناشناخته است. کیست اسپرمی ممکن است ناشی از انسداد در یکی از لوله های متعدد درون اپیدیدیم باشد که اسپرم را از بیضه حمل کرده و ذخیره می کند. تروما و التهاب نیز میتوانند نقش مهمی در ایجاد انسداد داشته باشند.

عوامل خطر اسپرماتوسل

به جز افزایش سن، عوامل خطر دیگری برای ایجاد کیست اسپرمی وجود ندارد. اسپرماتوسل اغلب در مردان بین 20 تا 50 سال ايجاد می شود.

عوارض جانبی اسپرماتوسل

بعید است که اسپرماتوسل باعث عارضه اى شود. با این حال، اگر کیست اسپرمی دردناک یا بزرگ است که سبب ناراحتی شما می شود، ممکن است لازم باشد عمل جراحی را برای حذف آن انجام دهید.

جراحی برداشت کیست اسپرمی ممکن است به اپیدیدیم یا وازودفران (لوله ای که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی انتقال می دهد) آسیب برساند، آسیب به هر کدام از آنها می تواند باروری را کاهش دهد. یکی دیگر از عوارض احتمالی که ممکن است پس از عمل جراحی ایجاد شود عود کردن اسپرماتوسل است، اما احتمال عود آن کم است.

پيشگیری از اسپرماتوسل

اگرچه هیچ راهی برای پيشگيرى از اسپرماتوسل وجود ندارد، اما بايد حداقل يک بار در ماه اسکروتوم خود را آزمايش کنيد تا هر گونه تغيير مثل توده را بررسى کنيد. هر گونه توده ى جدیدی در اسکروتوم شما باید به سرعت مورد ارزیابی قرار گیرد. پزشک شما می تواند به شما چگونگی انجام آزمایش بیضه و اسکروتوم توسط خودتان را آموزش دهد.

روش تشخیص اسپرماتوسل

تشخیص کیست اسپرمی

برای تشخیص اسپرماتوسل نیاز به معاینه ى فیزیکی است. اگر چه اسپرماتوسل به طور کلی دردناک نیست، ممکن است هنگامی که پزشک توده را بررسی می کند، احساس ناراحتى کنيد. همچنین ممکن است آزمایشات تشخیصی زیر را انجام دهید:

1_ ترانس ايلوميناسيون

پزشک با نور، اسکروتوم شما را مشاهده کند. اگر اسپرماتوسل باشد، نور نشان می دهد که توده پر از مایع به جای جامد است.

2_ سونوگرافی

اگر نوردهی به طور واضح کیست را نشان نداد، اولتراسوند می تواند به تعیین اینکه چه چیزی ممکن است باشد، کمک کند. این تست که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر ساختاری، استفاده می کند می تواند برای تشخيص تومور بیضه یا سایر علل تورم اسکروتوم استفاده شود.

 

دکتر شهریار ناطق جراح و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

 

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۵ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 546 مشاهده پرسش
    آقای دکتر در درون کیسه ی بیضم یک توده ی کوچک و نسبتا متوسط مانند هستش که میشه با دست تکونش داد و اگه بش زیادی دست بزنید درد میگیره.
    این غده اپیدیدیم هستش؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۵ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،احتمالا کیست بیضه هست لطفا سونوگرافی انجام دهید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۶ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 709 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نیاشی
    مدتی هست که درون کیسه بیضه سمت چپ توده ای جدا از بیضه و در پشت و بالا بیضه را مشاهده کردم که از ییضه کاملا جدا هست اما به رگهاس نزدیک ییضه و لوله بالای بیضه فشار می‌آورد و با عثت افتادگی بیضه چپ شده است همچنین در حالت ایستاده و خوابیدن روی شکم مشخص هست و در صورت خوابیدن بر روی کمر پس از مدت کوتاهی قابل مشاهده نیست و بیضه به راحتی قابل لمس هست و فشاری دیگر بر لوله بیضه مشاهده نمی‌شود در صورتی که هنگام ایستاده در دست گرفتن بیضه سمت چپ به سادگی بیضه سمت راست نیست . درد ندارم اما هنگام نشسن حس عدم راحتی در رابطه با تماس کیسه بیضه به ران دارم.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۶ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،لطفا سونوگرافی انجام دهید
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من بیست سالمه و الان یک روزه بیضه هام و اطراف آن به خارش شدیدی افتاده چیکار باید بکنم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،به احتمال زیاد حساسیت هست
  • تصویر کاربر حسن پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید

    آقای دکتر من 21 سالمه و تقریبا ا وقتی ک یادم میاد باد فتق دارم ک طبق چیزایی ک خوندم اینگویناله... سمت چپ بیضه هام و داخل کیسه اسکروتالم متورم میشه... من یه بیضه دارم... دکتر اوایل ک متورم میشد خیلی درد داشت و بعد نزدیک به دوسه سال کاملا دردش افتاد و وقتی متورم میشد با فشار دست برمیگشت سرجاش... ولی الآن نزدیک به دوماهه ک دوباره دردش بیشتر شده و الآن من سه شبه ک چشم رو چشم نذاشتم ا دردی که داره... حالا آقای دکتر میخوام بدونم این عملش خیلی سنگینه؟ چون یکم از عمل ترس دارم... من بچه داهاتم با توجه ب اینکه فصل کارم داره شروع میشه میخوام بدونم بعد عمل چقد طول میکشه تا من به روال عادیه کارام برگردم... ممنونم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،عملش ۱ ساعت طول میکشد ۲ هفته نقاهت دارید و تا ۲ ماه نباید کار سنگین انجام دهید
  • تصویر کاربر امیرحسین پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز. حدود سه روزی هست که درد شدیدی در ناحیه بیضه ها، زانو و پایین کمر دارم. وقتی دراز می کشم درد بیضه ها و زانو خیلی شدید است و از خواب بیدار می شم از شدت درد. الان کرونا هست و خودم رو قرنطینه کردم اما درد غیرقابل تحمل شده. چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      مسکن و شل کننده عضلانی مصرف کنید در صورت عدم بهبود به ارتوپد مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۲۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر من سمت راست بیضم کیست اپیدیدیم به قطر 20 میل دارم چارش چیه؟ آیا به باروری آسیبب میرسونه سنمم 19 ساله ممنون میشم راهنماییم کنید خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اگر علامتی ندارد با سونوگرافی پیگیری کنید
  • تصویر کاربر بهزاد دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 870 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر
    من پسری 22ساله هستم که ب مدت 2ماه درد در ناحیه بیضه داشتم.و به اورولوژیست مراجعه کردم و ایشون برام سونوگرافی از ناحیه بیضه نوشت و بعد از انجام و دوباره مراجعه مشخص شد که کیست اپیدیم در دو ناحیه بیضه دارم و فقط داروی باکلوفن و سلکوسیت برام نوشت الان درد ان چنانی ندارم ولی همچنان اون کیست ها در اطراف بیضه ام باقی مونده. حالا میخواستم نظر جناب عالی رو بدونم که باید چی کار کنم اقای دکتر .ایا امکان ناباروریم در اینده هست؟درضمن میل جنسی کم شده.و ادرارم هم بوی نامطبوعی نسبت ب قبل دارد .باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر سعید دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام.
    من چند مله قبل به علت انجام دادن حرک اسکات، به لوبه اسپرمم فشار اومده و حسن انجام عمب جنسی درد میگیره. بیضه در حالت متعادل و سالم هست و تغییر اندازه نداره و نتیجه سونوگرافی هم این بوده که اندازه هر دو بیضه یکسان هست و مشکلی نداره.
    همه مدل قرص ضد التهل بخوردم و نتیجه نداده.
    به نظرتون با یخ میتونم درمانش کنم؟ یخ باعث میشه که التهاب لوله اسپرم از بین بره؟ چی پیشنهاد میکنید شما؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،بله،موافقم
  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 912 مشاهده پرسش
    با سلام
    فرزندم وقتی دنیا آمد بیضه هایش پیدا نبود و الت تناسلی بسیار کوچکی داشت دکتر مراجعه کردیم در یک سالگی عملی انجام داد و گفت بیضه ها داخل شکم هستن و نیاز به زمان هست برای پایین امدنشان اما اکنون فرزندم ده سال دارد و بسیار نگران این مورد هستم که زمان درمان را از دست داده باشیم آیا پسرک من درمان خواهد شد ؟ اخرین سونو گرافی گفت طرف راستش احساس میشه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،سن مناسب برای جراحی بیضه نزول نکرده حداکثر تا یکسالگی میباشد دلیل این همه تاخیر را نمیدانم هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید بیضه نزول نکرده سبب افزایش شانس تخریب بیضه و سرطان بیضه میشود
  • تصویر کاربر عرفان یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یه پسر ۱۹ ساله هستم.
    به صورت مادرزادی فتق اینگواینال داشتم.سمت چپو ۶ سالگی عمل کردم که البته با هیدروسل همراه بود.۱۳ سالگی سمت راستم رو عمل کردم.
    الان دوباره سمت راستم فتق دارم و واریکوسل.
    میخواستم بپرسم که من میتونم با این وضعیت برم بدنسازی؟و این که برای من جراحی کردن خوبه یا ریسک چسبندگیش بالاس؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اصلا و ابدا بدنسازی برای شما خوب نیست چون باعث پیشرفت فتق میشود اگر فتق شما گسترده باشد چاره ای جز جراحی ندارید
درحال دریافت اطلاعات