تشخیص سنگ حالب
از دیگر علائم سنگ حالب می توان به تکرر ادرار، سوزش ادرار و وجود خون در ادرار اشاره کرد. نکته حائز اهمیت در سنگ های حالب، توانایی آنها برای ایجاد انسداد در مسیر تخلیه ادرار از کلیه و ایجاد آسیب به کلیه (در صورت انسداد کامل یا طول کشیده) است. برای درمان رسوب مجاری ادرار ابتدا باید اندازه، نوع و محل دقیق آنها مشخص شود.
تشخیص وجود سنگ حالب توسط شرح حال، معاینه بالینی و تصویربرداری انجام داده می شود. از روشهای رایج برای تصویربرداری سنگ حالب ، میتوان از عکس ساده شکم (KUB) و سونوگرافی نام برد. روش تصویربرداری انتخابی برای تشخیص سنگ حالب ، سیتیاسکن شکم و لگن (بدون تزریق ماده حاجب) است.
درمان میتواند به صورت طبی (درمان داوریی)، سنگ شکن برون اندامی (ESWL)، سنگ شکن درون اندمی (TUL) و در موارد بسیار نادر جراحی لاپاراسکوپی یا جراحی باز باشد.
چه زمانی به سنگ شکنی درون اندامی TUL سنگ حالب نیاز است؟
در صورتی که سنگ توسط درمان دارویی دفع نشود، بیمار غالبا کاندید سنگ شکن میشود. سنگ شکن میتواند بصورت برون اندامی (گزینه ارجح در سنگ های کلیه و سنگ های قسمت فوقانی حالب) یا به صورت اندوسکوپیک و درون اندامی (گزینه ارجح در سنگ های قسمت تحتانی حالب) باشد.
از سوی دیگر برای درمان رسوب مجاری ادرار بهترین روش روش سنگ شکنی درون اندامی و به طور کلی نفوذ یک کاتتر از طریق مجرای ادراری است. از این طریق پزشک اطمینان حاصل می کند که هیچ سنگ و رسوبی در مجراهای بین کلیه و مجل خروچ ادرار باقی نمانده باشد.
فیلم جراحی سنگ حالب (TUL) توسط دکتر شهریار ناطق
خطرات لیتوتریپسی درون اندامی چیست؟
مشابه بیشتر روشهای درمان، جراحی سنگ حالب به روش لیتوتریپسی خطرهایی را نیز به همراه دارد.
- در جریان این عمل، فرد ممکن است دچار خون ریزی داخلی داشته باشد و به انتقال خون نیاز پیدا کند.
- کلیه فرد ممکن است عفونت کند.
- زمانی که تکههای سنگ جریان ادرار به خارج از کلیهها را مسدود میکنند، کلیه فرد ممکن است آسیب ببیند.
- این روال درمانی ممکن است به کلیه آسیب وارد کند و کلیهها ممکن است بعد از عمل به خوبی کار نکنند.
- مشکلات جدی پس از این روش درمانی شامل فشار خون بالا یا نارسایی کلیه هستند.
محدودیتهای درمان لیتوتریپسی
روال درمانی لیتوتریپسی نمیتواند سنگهای بیش از حد بزرگ یا سخت را درمان کند. لیتوتریپسی امواج شوک خارج از بدن (ESWL) نمیتواند به افراد چاق کمک کند، زیرا امواج شوک نمیتوانند به سنگهای کلیه یا مجاری ادراری برسند. به همین علت به این افراد جراحی سنگ حالب TUL پیشنهاد می شود.
بعضی از سنگهای کلیه به بیش از یک عمل لیتوتریپسی نیاز دارند و در بعضی موارد پزشک باید به قرار دادن استنت بپردازد و زمانی که تکههای سنگ عبور کرد استنت را جدا کند.
از آنجایی که احتمال موفقیت سنگ شکن درون اندامی (اندوسکوپیک) بیشتر میباشد در مواردی که نیاز به رفع فوری انسداد هست (انسداد کامل و یا موارد طول کشیده تورم کلیه) و یا در مواردی که بيمار از اختلالات انعقادی رنج میبرد، از سنگ شکن درون اندامی استفاده می شود.
دکتر شهریار ناطق جراح و متخصص کلیه
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.