علت درد بیضه در مردان چیست؟ + درمان

آخرین بروزرسانی: 11 دی 1402

در این مقاله می خوانید

پیدا کردن علت درد بیضه چپ و بیضه راست و علائم همراه با آن میتواند در درمان هر چه سریعتر درد یا بیماری بسیار کمک کننده باشد. درد بیضه می تواند ناشی از آسیب های جزئی باشد که در این ناحیه ایجاد می شود. در ادامه به بررسی علت درد بیضه ها و روش های درمان آن می پردازیم. 

اغلب، قبل از اینکه درد در بیضه ها آغاز شود، علائم بیماری بیضه، باعث درد در شکم یا کشاله ی ران می شود. دردهای شکمی و کشاله ران که دلیل آنها مشخص نیست، باید توسط متخصص اورولوژی (پزشک مردان) بررسی شوند.

درد بیضه یک شکایت شایع خصوصا در مردان جوان بوده که میتواند باعث ایجاد نگرانی و کاهش کیفیت زندگی فرد شود. عوامل متعددی باعث ایجاد درد بیضه می شوند که با توجه به شرح حال، معاینه فیزیکی و در صورت لزوم استفاده از روش های تصویر برداری و آزمایشگاهی، تشخیص و درمان مناسب انجام می گیرند.

بیضه در یک فرد بالغ حدود ٤ تا ٥ سانتی متر طول، ٣ سانتی متر عرض و ٢/٥ سانتی متر قطر دارد. حجم هر کدام از بیضه ها حدود ٣٠cc است. بیضه ها مسئول تولید اسپرم و ترشح هورمون های جنسی می باشند.

درد بیضه نشانه چیست؟

در ادامه شایع ترین دلایل درد بیضه را بیان کرده ایم:

1_ درد بیضه ها به دلیل التهاب یا عفونت

وجود هر گونه عفونت در بیضه (ارکیت)، مجاری انتقال دهنده اسپرم در مجاورت بیضه (اپیدیدیمیت) و یا پروستات (پروستاتیت) میتواند باعث ایجاد درد در بیضه ها شود.

در این حالت در معاینه معمولا بیضه متورم و دردناک بوده و پوست روی آن گرم، قرمز یا متورم است. بیمار ممکن است سابقه ای از تماس مشکوک جنسی داشته باشد و یا از تب و لرز، سوزش ادرار و یا خروج چرک از مجرای ادراری شکایت داشته باشد.

اوریون یک بیماری ویروسی است که ممکن است بیضه را درگیر کند. درگیری بیضه توسط اوریون معمولا یکطرفه بوده و مشکلی برای باروری فرد ایجاد نمی کند. درمان شامل استراحت دادن به بیمار، بالا نگه داشتن بیضه ها، کمپرس سرد، داروهای ضد التهاب و ضد درد و در صورت لزوم استفاده از آنتی بیوتیک می باشد.

التهاب بیضه

2_ علت درد بیضه بدلیل بیماری های بیضه

وجود هر گونه اختلال ظاهری در بیضه ها، مانند تجمع خون در اطراف بیضه (هماتوسل)، تجمع مایع در اطراف بیضه (هیدروسل)، تجمع غیر طبیعی اسپرم (اسپرماتوسل) و وجود واریکوسل (بزرگ شدن و تجمع غیر طبیعی رگ ها در بالای بیضه)، می تواند سبب درد در بیضه شود.

غالبا در موارد فوق، شکل طبیعی بیضه ها تغییر کرده و بیمار خود متوجه تغییرات ظاهری بیضه ها می شود. ذکر این نکته ضروری است که درد بیضه در اثر واریکوسل معمولا خفیف بوده و بیشتر پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت و یا بعد از فعالیت زناشویی دیده می شود.

3_ پیچ خوردگی بیضه یا تورشن (علت در بیضه در جوانان)

یکی از موارد درد بیضه بوده که نیازمند بررسی، تشخیص و درمان اورژانسی می باشد. در اثر پیچ خوردگی ناگهانی عروق بیضه رخ داده و بیمار با شکایت وجود درد شدید، ناگهانی و بدون سابقه قبلی مراجعه می کند.

درد معمولا یکطرفه بوده و در معاینه، بیضه ی مبتلا موقعیت عرضی (به جای طولی نرمال) پیدا می کند و رفلکس کرماستر کاهش می یابد. (در حالت نرمال با تحریک قسمت داخلی کشاله ران، بیضه به سمت بالا حرکت می کند که در جریان TORSION این رفلکس از بین می رود.)

علت واقعی پیچ خوردگی بیضه مشخص نیست، اما عوامل تحریک کننده، جابجایی ناگهانی بیضه (ضربه، سرما، شیرجه ناگهانی در آب سرد، دوچرخه سواری یا اسب سواری) میتوانند از علل ایجاد پیچش بیضه باشند.

 تشخیص توسط شرح حال، معاینه بالینی و سونوگرافی رنگی عروق بیضه (کاهش جریان خون در بیضه درگیر) انجام می شود. درمان پیچش بیضه از طریق جراحی و برگرداندن عروق بیضه به وضعیت نرمال، انجام می شود.

جراحی فوق باید حداکثر ظرف ٤ تا ٦ ساعت انجام شود. در صورت تاخیر در تشخیص یا تعلل در جراحی، جراح مجبور به خارج سازی بیضه آسیب دیده (ارکیدکتومی)، برای جلوگیری از تأثیر مضر آن روی بیضه مقابل می شود.

درد

4_ علت درد بیضه پس از فعالیت جنسی

شکایتی نسبتا شایع خصوصا در افراد جوان بوده که خوشبختانه در اکثر موارد دال بر بیماری بیضه نمی باشد. از عوامل مؤثر در ایجاد این درد میتوان به علل روانی،علل ارگانیک و اسپاسم عضلات لگن (خصوصا پس از نزدیکی های طولانی مدت)، وجود التهاب یا عفونت در بیضه و پروستات و در نهایت واریکوسل اشاره کرد.

5_دلایل وجود درد مبهم در بیضه

دردهای مبهم و مزمن بیضه که پس از معاینه و تصویر برداری دلیل خاصی برای آن ها یافت نمی شود. غالبا منشاء این دردها، التهاب بیضه بوده و با تغییر سبک زندگی و اقدامات حمایتی (عدم استفاده از لباس زیر تنگ، خنک نگه داشتن بیضه، اجتناب از ایستادن و یا نشستن طولانی مدت) بهبود می یابند. هم چنین در بعضی موارد علت این درد ها تحریک پذیری بیش از حد اعصاب بیضه به ضربه های مکرر و جزئی محیطی می باشد.

سرطان بیضه

6_ سرطان بیضه

برخلاف تصور عموم، سرطان بیضه غالبا بصورت بزرگی بدون درد بیضه بوده و درد جزء علائم شایع در سرطان بیضه نمی باشد. در حقیقت در سرطان بیضه، فقط در مواردی که عفونت یا خونریزی داخل تومور داشته باشیم، شاهد درد خواهیم بود.

7_ بیضه نزول نکرده

منشاء جنینی بیضه ها در مجاورت کلیه بوده و به تدریج و با افزایش سن جنین، نزول بیضه اتفاق می افتد. در یک نوزاد سالم، بیضه ها باید بطور کامل داخل اسکروتوم (کیسه بیضه) قرار بگیرند.

در صورت عدم نزول کامل بیضه، این بیضه نزول نکرده می تواند منشاء درد باشد. به علت اثر تخریبی محوطه شکمی روی بیضه، توصیه به عمل بیضه نزول نکرده، حداکثر تا ١ سالگی می شود.

فتق

8_ علائم درد های مشابه درد بیضه

در واقع منشاء این دردها نه از بیضه بلکه از ارگان های مجاور بیضه ها می باشد. همانگونه که در ابتدای مقاله ذکر شد، به علت گستردگی شبکه عصب دهی بیضه ها، وجود هر گونه اختلال در ارگان های مجاور، از جمله سنگ کلیه و خصوصا سنگ های قسمت انتهائی حالب، فتق و هرنی، میتواند سبب درد در بیضه ها شود.

در مواردیکه منشاء درد بیضه ، سنگ های مجاری ادراری باشد، بیمار معمولا از علائم ادراری (سوزش یا تکرر ادرار و تغییر رنگ ادرار) نیز شکایت دارد.

در صورت وجود فتق ممکن است بیمار متوجه وجود ناحیه برجسته در قسمت فوقانی کشاله ران خود شود، که با سرفه، فعالیت فیزیکی و زور زدن برجسته تر می شود. هم چنین در افرادیکه دارای دیابت پیشرفته هستند و دچار نوروپاتی دیابتی (درگیری اعصاب) شده اند ممکن است درد بیضه مشاهده شود.

از سایر علل درد بیضه می توان به درد پس از ضربه (نیازمند معاینه و سونو گرافی احتمالی جهت تشخیص دقیق آسیب وارد شده به بیضه) و درد پس از وازکتومی نام برد.

درد بیضه پس از عمل وازکتومی در ١ تا ١٥ درصد بیماران دیده شده و غالبا با اقدامات حمایتی طی ٣ ماه پس از وازکتومی بهبود می یابد. در صورت عدم بهبود می توان از بلاک کردن اعصاب با تزریق لیدوکائین و یا خارج سازی گرانولوم تشکیل شده پس از وازکتومی بهره برد.

دارو

درمان درد بیضه

دردی که نیاز به مراقبت پزشکی ندارد از طریق موارد زیر در خانه می تواند درمان شود:

  • استفاده از یک بیضه بند ورزشی یا کاپ بیضه بند، جهت محافظت از کیسه ی بیضه
  •  استفاده از یخ برای کاهش ورم کیسه ی بیضه
  • گرفتن دوش آب گرم
  • با قرار دادن یک حوله ی لوله شده زیر کیسه ی بیضتان هنگام دراز کشیدن، از بیضه هایتان محافظت کنید.
  • از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن و ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده کنید.

با بیشتر شدن درد، نیاز است که پیگیر درمان از طریق پزشکتان باشید. پزشک شما یک معاینه ی بدنی از شکم، کیسه بیضه و کشاله ی ران، انجام خواهد داد تا علت ایجاد درد را پیدا کند و از شما در مورد دیگر علائم سوال خواهد کرد. جهت تشخیص دقیق وضعیت شما، پزشک شما ممکن است آزمایشات بیشتری را بخواهد از جمله:

  • آزمایش فراصوت (نوعی آزمایش تصویربرداری) از بیضه ها و کیسه ی بیضه
  • آزمایش ادرار
  • آزمایش کشت ادرار
  • آزمایش ترشحات پروستات که نیازمند یک آزمون مقعدی نیز هست.

پیشگیری از درد بیضه

از همه ی موارد درد بیضه ای نمی توان جلوگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارند که می توانید جهت کاهش عوامل زمینه ساز این درد انجام دهید. این اقدامات شامل موارد زیر می شوند:

  • پوشیدن یک بیضه بند ورزشی، برای جلوگیری از آسیب به بیضه ها
  • داشتن عمل جنسی ایمن که شامل استفاده از یک کاندوم در حین رابطه ی جنسی است.
  • معاینه کردن بیضه هایتان یکبار در ماه، برای آگاه شدن از تغییرات یا توده ها
  • خالی کردن مثانه تان به طور کامل در هنگام ادرار کردن، جهت جلوگیری از عفونت های مجاری ادراری

زمان مراجعه به پزشک

  • در صورت رخ دادن هر کدام از موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید.
  • اگر توده ای را بر روی کیسه ی بیضه تان حس می کنید.
  • دچار تب شده اید.
  • کیسه ی بیضه شما قرمز است و هنگامی که دست می زنید گرم یا حساس است.
  • به تازگی با کسی که مبتلا به اوریون است ارتباط داشته اید.

اگر بیضه دردتان یکی از شرایط زیر را دارد، باید پیگیر مراقبت پزشکی اورژانسی باشید:

  • درد بیضه ی شما، ناگهانی و شدید است.
  •  درد بیضه همراه با حالت تهوع یا استفراغ رخ می دهد.
  • بیضه درد توسط آسیبی ایجاد شده که دردناک است و یا یک ساعت پس از آسیب بیضه متورم شود.

کلام آخر

در پایان ذکر این نکته ضروری است که بروز درد بیضه به صورت ناگهانی، درد بیضه همراه با علائم سیستمیک (تب و لرز،تهوع)، علائم ادراری (سوزش ادرار همراه با خون در ادرار، ترشح چرکی از مجرا)، درد بیضه طول کشیده و یا درد بیضه همراه با تغییرات ظاهری (تورم یا گرمی بیضه ها) نیازمند پیگیری و مراجعه به پزشک می باشد.

برای مشاهده فیلم جراحی واریکوسل توسط دکتر ناطق روی عمل واریکوسل کلیک کنید. این فیلم مناسب افراد زیر 15 سال نیست.

دکتر شهریار ناطق متخصص و جراح مجاری ادراری

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

 

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ستار یکشنبه ۱۶ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 753 مشاهده پرسش
    بیضه سمت چپ درد دارد ادرار هم زرد رنگ هست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۶ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام سونوگرافی از بیضه و آزمایش ادرار انجام دهید
  • تصویر کاربر Alireza پنجشنبه ۱۹ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    پسری ۱۲ ساله دارم که از ظهر بعد از نهار در بیضه سمت چپ درد احساس کرده و غروب همان روز نیز دوچرخه سواری کرده که درد آن را تشدید کرده ، قرص استامینوفن داده شد که درد را تا حدودی کاهش داد راه کار چیست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۹ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام احتیاج به معاینه و سونوگرافی دارید
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۸ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    با سلام بنده حقیر یک سالی میشه که با این درد هستم ۲۳ سالمه و مجرد هستم تشخیص پزشک تنگی عصب بوده ودر حال استفاده از کپسول گابا پنتین۳۰۰ و تیاماکس۳۰۰ هستم به محض اتمام دارو دوباره درد شروع میشه تقریبا دوماهی هست که استفاده میکنم
    ۱_تا چه زمانی باید دوره درمان طول بکشه؟
    _استفاده ازاین داروها مضر نیست؟
    _ایا این داروها نقش درمانی هم دارند یا مسکن هستند؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۱۸ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام لطفا با کلیه مدارک به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ابولفضل یکشنبه ۱۵ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 819 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر 24 ساله هستم مجرد حدود سه ساله بعضی اوقات درد بسیار بسیار خفیف و جزیی در رگ های پشت بیضه راست دارم که معمولا این درد خفیف پس از خود ارضایی رخ میده و به قدری جزیی هست که بهش فکر نکنم احساسش نمیکنم اما رگها یا همون لوله های پشت بیضه راستم از سمت چپ بزرگتره و بعضی اوقات هم اندازش بزرگ میشه که این اتفاق معمولا پس از بلندکردن اجسام سنگین یا کار زیاد رخ میده و بیضه راستم دوسانت بالاتر از بیضه چپم وامیسته این تورم رگهای بیضه راستم موقعی که سرما خورده و عفونت دارم بیشتره و همین طور دردش هم در زمان سرماخوردگی بیشتره آیا مشکل خاصیه یا کاملا طبیعیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام بعید است مساله خاصی باشد محض اطمینان سونوگرافی کنید
  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۹ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من ۲۰ سالمه و قبلا رزمی کار میکردم بیضه چپم چند بار بشدت ضربه خورده و دو سال هست که من رزمی کار نمیکنم و تازگیا بیضه چپم در طول روز درد میگیره ایا احتمال داره به خاطر اون ضربها باشه یا مشکل چیز دیگست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۹ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام بهتر است سونوگرافی انجام دهید
  • تصویر کاربر زاهد شنبه ۷ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 857 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقای دکتر هر چند مدت بعد از ادرار دردی عجیبی منو میگیره در بیضه به پزشک مراجعه کردم میگه چیز خاصی نیست ولی قبلاً من عضله کشاله ران پاره کردم ولی پارگی کامل نبود و بعد از فیزیوتراپی و لیزر درمانی بهتر شد والان میتونم ورزش کنم و از ناحیه کشاله ران درد ندارم ولی پزشک عرض کردن امکان داره درد بیضه از همین پارگی عضله کشاله ران باشه ولی چیز خاصی نیست با این وجود هنوزم این درد بعضی وقت ها خیلی اذیت می‌کنه و درد بیضه همیشه بعد از ادرار هستش
    میشه راهنمایی کنید ؟ خیلی ممنون .
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۷ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام ابتدا باید معاینه شوید
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۶ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید، سال نو مبارک، آقای دکتر با توجه به تجربیات شما یک سوال از خدمتتان داشتم خواستم جویا شوم که اگر درون بیضه توده و برجستگی اندازه نخود وجود داشته باشد و در طول حدود 3 سال تغییر اندازه محسوسی نداشته باشد یعنی نه بزرگتر و نه کوچکتر شده باشد و ثابت در قسمت تحتانی و پشت بیضه چپ حدودا در انتهای اپیدیدیم وجود داشته باشد آیا این توده یک تومور سرطانی ( حالا چه از نوع سمینوما باشد چه غیر سمینوما و...) است یا کیست های بیضه است یا چیز دیگری است؟

    می دانم که می بایست حتما سونوگرافی بیضه برای ماهیت دقیق انجام شود ولی خواستم از تجربیات و دانش شما بهره مند شوم و تا حدودی پاسخ این سوال را دریافت کنم.
    سپاسگزارم بزرگوار.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۶ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام احتمالا کیست هست
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۶ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 955 مشاهده پرسش
    با سلام ، اقای دکتر بنده ۳۸ ساله و مجرد هستم بعد از اینکه التهاب پروستات داشتم و اصلا هیچ علائمی نداشتم با مصرف بیست روز تامسولیسین و سیپروفلاکساسین مجددا بعد از اینکه علی رغم مصرف داروهای فوق به یکباره دچار تکرر و سوزش ادرار شدم که در سونو جدید التهاب بیشتر شده و اندازه پروستات از ۲۸ به ۳۵ سی سی رسید با مصرف یه دوره ناقص آنتی بیوتیک های تاوانکس آمپول آمیکاسین و متروایندوزول و با تشدید شدن علائم و تعویض پزشک به بنده ۷ گرم ویال ایمی پنم تزریق شدکه چند روز خوب بودم ولی مجددا تمامی علائم تکرر و سورش حتی در اطراف مقعد هم دارم در ضمن جواب آزمایش و کشت ادرار و همچنین اندازه پروستات در سونو آخرم نرمال هست ولی دلیل این تکرر و سوزش مشخص نیست به خدا خسته شدم از این همه درد ، لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۶ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام لطفا به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۱۰ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام. ۲۱ بیست و یک سال دارم. الان حدود ۱ سال است که بیضه سمت راست و کشانه ران درد ملایم دارد بعضی وقت ها اصلا درد نمی کند. به پذشک مراجه کردم و ازمایش هم گرفته ام و بهم گفته که هیچ مشکلی نداری. و اینکه بیضه سمت راست را بدون دخالت دست براحتی میتوانم حرکت داده و بالا پایین ببرم. و اینکه بنظرم خود بیضه درد نمیاید رگ ها متصل به ان درد کمی دارند. علت این درد ملایم چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام بهتر است معاینه شوید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۰ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 749 مشاهده پرسش
    سلام، با عرض خسته نباشید خدمت دکتر، من دچار واریکوسل چپ بودم و هنگام فوتبال بازی کردن وقتی که راه میرفتم یا میدویدم رگ های بیضه‌چپم خیلی شدید درد میگرفت، ولی الان که عمل کردم به نظر شما این درد هم درمان شده ایا دوباره که فعالیت داشته باشم و فوتبال بازی کنم این درد دوباره شروع میشه یا نه با عمل رفع شده ، وبه نظرتون چند مدت بعد فوتبال و ورزش کنم، ممنون میشم که جواب سوالمو بدین ،تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام معمولا ۲ هفته پس از جراحی می‌توان فعالیت ورزشی داشت
درحال دریافت اطلاعات