در اغلب زوج هایی که در حال تلاش برای بچه دار شدن هستند، زنان در ابتدا به پزشک خود مراجعه می کنند و همیشه و همه جا این زنان هستند که مدت ها قبل از اینکه پزشک برای مرد آزمایش کامل را تجویز کند، تحت فشار قرار می گیرند!
به عنوان مثال، یکی از تحقیقات نشان داده است که در 85% از زوج هایی که در بچه دار شدن با مشکل مواجهه شده اند، ابتدا زنان مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته اند. حتی اگر به مرد گفته شود که باید معاینه شوی، ممکن است بترسد و به آزمایشگاه نیاید! زیرا نمی داند چه چیزی قرار است اتفاق بیفتد!
برای درمان ناباروری مردان به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟
در اکثر زوج هایی که در بچه دار شدن با مشکل مواجه می شوند، چند دلیل برای ناباروری وجود دارد. بنابراین، به احتمال زیاد هر دوی شما باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است برای تعیین علت دقیق ناباروری چندین آزمایش تجویز کند. در برخی موارد یکی از علت ها هرگز شناسایی نمی شود.

چگونگی تشخیص مشکل ناباروری
تشخیص مشکلات ناباروری مردان معمولاً شامل موارد زیر است:
معاینه جسمی و بررسی سابقه پزشکی
در این مرحله، پزشک اندام تناسلی شما را معاینه کرده و در مورد هرگونه بیماری ارثی، بیماری های مزمن، بیماری ها، جراحت و یا جراحی هایی که ممکن است روی باروری تأثیر بگذارند از شما سؤال می پرسد. پزشک همچنین ممکن است در مورد عادت ها و رشد جنسی شما در دوران بلوغ سؤالاتی را مطرح کند.
تجزیه و تحلیل مایع منی
نمونه های مایع منی به روش های گوناگونی تهیه می شوند. شما می توانید نمونه ی مایع منی خود را با خود ارضایی و تخلیه مایع منی در ظرف مخصوص، در مطب پزشک تهیه کنید. به علت اعتقادات دینی یا فرهنگی، برخی از افراد ترجیح می دهند که از روش جایگزین استفاده کنند. در این موارد، مایع منی با استفاده از کاندوم های مخصوص در زمان رابطه ی جنسی گرفته می شود.
سپس، مایع منی شما برای اندازه گیری تعداد اسپرم های موجود و مشاهده ی ناهنجاری های احتمالی در ساختار (مورفولوژی) و تحرک اسپرم به آزمایشگاه فرستاده می شود. آزمایشگاه همچنین منی شما را برای مشکلات دیگری مثل عفونت ها مورد بررسی قرار می دهد.
معمولاً تعداد اسپرم نمونه های مختلف، به طور چشمگیری با یکدیگر متفاوت است. در بیشتر موارد برای ارائه ی دقیق ترین جواب، نمونه های مختلف در بازه های زمانی مشخص گرفته و بررسی می شود. اگر جواب آنالیز اسپرم شما نتیجه ی عادی را نشان دهد، پزشک قبل از تجویز آزمایش های بیشتر برای شما، احتمالاً یک سری آزمایشات کامل برای همسر شما تجویز می کند.

درمان ناباروری مردان
در اکثر موارد، علت دقیق ناباروری مردان مشخص نمی شود. حتی در مواردی که دلیل دقیق ناباروری تعیین نشده باشد، پزشک می تواند برخی از روش های درمانی را برای شما تجویز کند. در موارد مواجهه با مشکل ناباروری، پیشنهاد می شود که همسر (زن) نیز برای چنین مشکلاتی چک آپ کامل شود. برخی از درمان های به خصوص ممکن است برای شریک جنسی شما نیز تجویز شود. برای مثال، ممکن است در شرایط به خصوص شما استفاده از تکنیک های لقاح مصنوعی توصیه شود.
🔔درمان ناباروری مردان شامل موارد زیر می شود:
1_ جراحی
برای مثال، واریکوسل می تواند در طی عمل جراحی اصلاح شده یا محل گرفتگی رگ ترمیم شود. وازکتومی های گذشته نیز قابل بازگشت هستند. در مواردی که اسپرم در مایع منی وجود نداشته باشد، می توان اسپرم را با استفاده از تکنیک های تخلیه ی اسپرم، به طور مستقیم از بیضه ها استخراج کرد.
2_ درمان عفونت ها
درمان با آنتی بیوتیک می تواند عفونت های مجاری تولید مثل را درمان کند؛ اما این امر همیشه منجر به بازگشت باروری نمی شود.
3_ درمان مشکلات رابطه ی جنسی
مصرف داروهای خاص یا مشاوره ی پزشکی می تواند با بهبود شرایط مربوط به باروری در رابطه ی جنسی (مثل اختلال نعوظ و زود انزالی) به شما کمک کند.
4_ درمان های هورمونی
پزشک می تواند در مواردی که ناباروری در اثر سطح بالا یا پایین هورمون های خاص یا مشکلات بدن در استفاده از این هورمون ها اتفاق افتاده است، درمان ها و داروهای هورمونی را تجویز کند.
5_ تکنولوژی لقاح مصنوعی (ART)
درمان با کمک تکنولوژی لقاح مصنوعی شامل گرفتن اسپرم از طریق خروج طبیعی مایع منی، استخراج با جراحی، یا اسپرم های اهدا شده توسط سایرین می شود. سپس اسپرم در مجاری تناسلی زن جایگذاری شده یا در شرایط آزمایشگاهی به تخمک تزریق می شود.
درمان ناباروری آقایان با تغییر سبک زندگی
چند روش ساده شانس شما را برای بچه دار شدن افزایش می دهد. این روش ها عبارتند از:
1_ رابطه ی جنسی بیشتری داشته باشید.
داشتن رابطه ی جنسی همه روزه یا یک روز درمیان (در بازه ی زمانی 5 روز پیش از تخمک گذاری) شانس باردار شدن را به طور چشمگیری بالا می برد.
2_ در زمان مناسب رابطه ی جنسی داشته باشید.
زنان در زمان تخمک گذاری بیشتر در معرض بارداری قرار دارند. این دوره ی زمانی مربوط به اواسط دوره ی قاعدگی و بین دوره ها می باشد. این کار باعث می شود که اسپرم (با توجه اینکه می تواند چندین روز در رحم زنده بماند) در زمان بروز فرصت مناسب باروری، کار خود را انجام دهد.
3_ از روان کننده استفاده نکنید.
موادی مثل کرم های روان کننده، وازلین و آب دهان می توانند باعث اختلال در توانایی حرکتی و عملکرد اسپرم شوند. شما می توانید از پزشک خود درباره ی روان کننده هایی که برای اسپرم خطرساز نیستند سؤال کنید.
4_ سالم زندگی کنید.
مصرف انواع غذاهای سالم؛ حفظ وزن ایده آل، خواب کافی و ورزش منظم می تواند به افزایش توانایی باروری شما کمک کند. ترک سیگار، قطع یا کم کردن مصرف نوشیدنی های الکلی و ترک سایر مواد مخدر می تواند توانایی باروری شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.