علائم بیماری های ارولوژی

آخرین بروزرسانی: 17 مهر 1402

در این مقاله می خوانید
بیماری های ارولوژی که هر کدام علائم منحصر به فر خود را دارند و در صورت بروز فرد مبتلا باید حتما به پزشک مراجعه کند. این علائم شامل دو دسته کلی مشکلات ادراری و اختلالات زناشویی هستند.

مشکلات ادراری

درد

یکی از علائم بیماری های ارولوژی دردهای ناشی از سیستم ادراری تناسلی هست، که غالبا شدید بوده و به علت وجود انسداد یا عفونت درسیستم ادراری تناسلی است.

نکته قابل توجه این است که تومورهای مجاری ادراری تناسلی غالبا ایجاد درد نمیکنند، مگر اینکه باعث ایجاد انسداد شوند یا از اندام اولیه فراتر رفته و اعصاب مجاور را درگیر کنند.

درد کلیه شایعترین درد در سیستم ادراری تناسلی بوده و میتواند همراه با علائم گوارشی ( خصوصا حالت تهوع ) همراه باشد. درد مثانه غالبا در ناحیه زیر شکم حس شده و به علت وجود التهاب و عفونت در مثانه میباشد، هر چند در موارد نادری درد فوق ناشی از عدم تخلیه ادرار و احتباس ادرار میباشد،این موارد  از علائم بیماری‌های ارولوژی به حساب می آید .

 غالبا دلیل درد پروستات، مجاری ادراری و بیضه‌ها نیز به دلیل التهاب و عفونت میباشد.در اطفال درد شدید و ناگهانی بیضه میتواند به علت چرخش و پیچ خوردگی بیضه (torsion) ایجاد شود.

بیمایر ارولوژی و درد کلیه

حالت فوق اورژانس ارولوژی بوده و نیازمند رفع سریع جهت جلوگیری از آسیب به بیضه است. درد مزمن بیضه غالبا به علت مسائل غیرالتهابی نظیر هیدروسل ( تجمع مایع در بیضه ) و یا واریکوسل است. به علت خاستگاه ژنتیکی مشترک بین بیضه و کلیه، وجود بیماری در هر یک از ارگانهای فوق منجر به ایجاد درد در ارگان دیگر میشود.

هماچوری (خون در ادرار )

یکی از علائم بیماری های ارولوژی وجود خون در ادرار، خون ادراری ( هماچوری ) هست. هماچوری میتواند به ٢ صورت میکروسکوپیک هماچوری (وجود بیش از ٥-٣ گلبول قرمز در ادرار) و یا ماکروسکوپیک هماچوری (Gross Hematuria)، دفع واضح خون در ادرار بطوری که فرد خود قادر به مشاهده آن باشد، وجود داشته باشد.

مطلب مرتبط: برای بررسی علل هماچوری ماکروسکوپیک ( گروس ) و درمان آن برروی لینک زیر کلیک کنید.
هماچوری گروس

در بررسی هماچوری توجه به نوع آن ( بارز یا میکروسکوپی ) محل وقوع آن (ابتدای ادرار، انتهای ادرار و یا در کل ادرار ) و علائم همراه با هماچوری مهم است. وجود خون در ابتدا ادرار بیانگر بیماری مجرای ادرار، در انتهای ادرار به علت بیماری مثانه و پروستات، وجود خون در کل ادرار بیانگر وجود بیماری در سیستم ادراری فوقانی ( کلیه‌ها و حالب ) است.

وجود درد به همراه هماچوری غالبا به علت انسداد سیستم ادراری در اثر لخته میباشد. احتمال وجود یک بیماری مهم با افزایش شدت هماچوری افزایش می‌یابد طبق تحقیقات شایعترین دلیل خونریزی ادراری در یک فرد بالای ٥٠ سال سرطان مثانه است به همین علت وجود خونریزی واضح ادراری در افراد مسن نیازمند بررسی فوری و کامل است.

اورولوژی و خون در ادرار

تکرر ادرار

  تعداد نرمال ادرار ٦ بار در روز با حجم تقریبی 300cc در هر مرحله دفع ادراری است. چنانچه فاصله بین دو ادرار کمتر از ٢ ساعت باشد یا دفعات ادرار در ٢٤ ساعت بیشتر از ٨-٦ مرتبه باشد تکرر ادرار رخ میدهد. تکرر ادرار میتواند ناشی از افزایش دفع ادرار، کاهش ظرفیت مثانه و یا انسداد در مجرای خروجی مثانه باشد.

تکرار ادراری که صرفا در طول روز اتفاق افتاده و فاقد ادرار شبانه است، بیشتر بیانگر مسائل عصبی و استرس است. در عوض تکرار ادرار شبانه تنها، بدون وجود مشکلات در طول روز، غالبا بیانگر مسائل قلبی ‏(نارسائی قلب)است. با افزایش سن توانایی کلیه ها در تغلیظ ادرار کاهش یافته و منجر به افزایش تولید  ادرار  و  بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار میباشد.

مطلب مرتبط:  علت تکرر ادرار در زنان و مردان چیست؟ قرص های ضد تکرر ادرار کدامند؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.
تکرر ادرار 

اختلال در ادرار

ناکچوری (ادرار شبانه)

از علائم بیماری های ارولوژی بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار را ناکچوری میباشد. در بزرگسالان تا ٢ بار بیدار شدن از خواب طبیعی بوده و بیش از ان نیازمند بررسی و درمان است. ادرار شبانهادرار شبانه (ناکچوری) به دلیل اختلال در خواب شبانه و اختلال در کیفیت زندگی جزء مسائل آزار دهنده برای بیماران است.

بطور کلی بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار(ناکچوری) ممکن است به علت افزایش تولید ادرار شبانه و یا کاهش ظرفیت مثانه باشد.ناکچوری همچنین ممکن است به علت مصرف زیاد مایعات طی ساعات پایانی روز(از غروب به بعد) و یا مصرف مواد محرک و ادرار آور (الکل یا کافئین)باشد. در غیاب عوامل فوق ناکچوری واضح به دلیل اختلال در عملکرد مثانه ثانویه به انسداد مجاری ادراری(تنگی مجرا/بزرگی پروستات) و یا کاهش ظرفیت مثانه میباشد.

سوزش ادرار (دیزوری)

یکی از مهم ترین علائم بیماری های ارولوژی احساس درد و ناراحتی حین دفع ادرار  است، که غالبا در مجاری ادراری حس میشود. دلیل اصلی این پدیده التهاب مجاری ادراری است. دیزوری (سوزش ادرار) غالبا در همراهی با تکرر ادرار و فوریت در دفع ادرار است.

علائم انسدادی

تاخیر و مکث در شروع ادرار، کاهش قطر و کالیبر ادراری، عدم تخلیه کافی ادرار، قطره قطره آمدن ادرار و سختی در دفع ادرار علائم فوق غالبا در یک آقای مسن و به علت بزرگی پروستات دیده میشود.

نکته قابل توجه این است که چون تغییرات فوق به مرور زمان اتفاق میافتد غالب بیماران از تغییر (کاهش) قطر و پرتابه ادراری خود بی اطلاع هستند. چنانچه علائم فوق در یک فرد جوان دیده شود غالب به علت انسداد (تنگی) مجاری ادراری است.

مطلب مرتبط: انسداد مجاری ادراری به چه دلیل است و چگونه درمان میشود؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.
انسداد مجاری ادراری

خروج چند قطره ادرار پس از اتمام ادرار

باقی ماندن چند قطره ادرار پس از إتمام ادرار وخروج ناخود اگاه ان که منجر به خیس شدن بی اختیار لباس زیر میشود شکایتی نسبتا شایع در اقایان است. این علامت غالبا به علت باقی ماندن اندکی ادرار در مجرای ادراری، پس از إتمام ادرار، میباشد.

علامت فوق، غالبا نشانه ای از بیماری نبوده و به مرور زمان بهبود میابد. مشکل فوق با انجام اقداماتی نظیر ایستادن ادرار کردن، ادرار مجدد اندکی پس از إتمام ادرار(Double voiding) و استبراء کاهش میابد.

علائم تحریکی

غالبا ناشی از کاهش ظرفیت مثانه و شامل تکرر ادرار، ضرورت در دفع ادرار و ادرار شبانه است. علائم فوق در یک آقای مسن غالبا به علت بزرگی پروستات (BPH) است هرچند در غیاب بزرگی واضح پروستات علائم فوق میتوانند به علت مسائلی نظیر کانسر(بدخیمی مثانه)، بیماری های عصبی مثانه، اختلال در اعصاب حسی مثانه، دیابت و یا پارکینسون باشند.

بی اختیاری ادرار

یک دیگر از علائم بیماری های ارولوژی دفع ادرار بدون اینکه تحت کنترل و اراده فرد باشد هست. شایعترین نوع ان بی اختیاری ادراری استرسی (افتادگی مثانه) در بانوان بوده که خروج غیر ارادی ادرار پس از افزایش فشار شکمی (عطسه،سرفه و یا خنده) اتفاق میافتد. قدم اول درمان این نوع بی اختیاری تغییر سبک زندگی (کاهش مصرف مواد محرک مثانه و انجام ورزشهای تقویت کننده عضلات کف لگن) بوده و جراحی در صورت عدم پاسخ به درمان های فوق صورت می گیرد.

مطلب مرتبط: علت بی اختیاری ادراری در زنان چیست و چگونه درمان می شود؟ برای یافتن پاسخ کلیک کنید.
بی اختیاری ادرار

بیماری های ارولوژی اختلالات زناشویی

اختلالات زناشوئی

کاهش میل جنسی ( اختلال در ارگاسم )

در آقایان هورمون تستوسترون نقش کلیدی در میزان تمایلات جنسی را داراست. علائم بیماری های ارولوژی در زمنیه اختلالات زناشویی به صورت اختلالات عصبی، افسردگی، استرسهای محیطی و کلا هر عاملی که روی سلامت عمومی تأثیر بگذارد بروز می کند این علائم  میتواند باعث اختلال در میل جنسی شود. کاهش میل جنسی (Libido)در جوانان غالبا به علت مسائل روانی و استرسهای محیطی و در افراد مسن به علت کاهش سطح هورمون تستوسترون خون است.

در صورت شک به اختلالات هورمونی اندازه گیری هورمونهای جنسی نظیر Testosterone,LH,FSH و پرولاکتین انجام میشود. بعضی از داروهای ضد فشار خون نظیر هیدروکلروتیازید و پروپرانولول نیز در کاهش میل جنسی مؤثر است.

اختلال در انزال

غالبا به دلیل کمبودهورمونهای جنسی، اختلالات اعصاب مربوطه، مصرف دارو و اختلال در گردن مثانه(غالبا به علت جراحی پروستات) است. از داروهای مؤثر در اختلال إنزال میتوان به داروهای ارام بخش(بنزودیازپین)و داروهای مورد استفاده جهت خروج بهتر ادرار در افراد با بزرگی پروستات(پرازوسین/تامسولوسین) اشاره کرد.

اختلال نعوظ

به دلائل مختلف از جمله روانی غالبا در افراد جوان اتفاق می افتد، شایعترین دلیل آن اختلال در عروق، دیابت، بیماری های قلبی-عروقی و گاها اختلال در هورمونهای جنسی است.

انزال زودرس

در صورتیکه پس از دخول إنزال در کمتر از ٢ دقیقه اتفاق بیافتد انزال زودرس است. دلیل عمده انزال زودرس استرسهای روانی حین زناشویی است.درمان آن شامل رفتار درمانی(عدم توجه بیش از حد حین نزدیکی، پرت کردن حواس، استفاده از پوزیشنهایی که حداقل تحریک برای فرد را دارا است) و در صورت لزوم دارو درمانی میباشد.

خون در اسپرم(هماتو اسپرمی)

یکی دیگر از علائم بیماری های ارولوژی غالبا به دلیل وجود التهابات غیر اختصاصی در پروستات یا سمینال وزیکل(کیسه های ذخیره سازی اسپرم)بوده و معمولا بدون اینکه نیاز به درمان خاصی داشته باشند پس از چند هفته بهبود میابد. یکی از دلائل وجود خون در اسپرم وجود فواصل طولانی بین نزدیکیها است. در صورت ماندگاری علامت فوق بیش از چند هفته، معاینه پروستات، دستگاه تناسلی، ازمایش پروستات و احیانا” کشت مایع منی (از نظر بررسی عفونت) انجام میشود.

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر صالحی یکشنبه ۲۴ فروردین ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید همزمان با ادرارم خون وفکرکنم شن میاید البته خون اول یا اخر ادرارم میاید چکارکنم دروضعیت کرونا نمیدانم عفونت دارم یا سنگ سوزش ادرار هم دارم وقتی ادرار دارم سریع باید بروم ووقتی اخر ادرارم هست احساس میکنم راهش بسته شده با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۴ فروردین ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،احتمالا عفونت ادراری دارید
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    با سلام .
    آقای دکتر من چند هفته قبل با درد شدید در قسمت زیر شکم مواجه شدم که سونو گرفتن گفتن سنگ کوچکی داری که مایعات بخوری دفع میشه . حالا بعد مدتی این سنگ حرکت کرده رفته مثانه و سپس پس از چند روز به طور یکدفعه ای جلوی ادرارم رو گرفت میتونم ادرار کنم ولی نه به طور کامل. سنگ در قسمت انتهایی مجرای آلتم گی کرده و طوری که با دست ملموسه سنگ . چیکار کنم خارج شه راحت؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر شاهین پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام و روز بخیر ، اقای دکتر سن تقویمی 59 سال وزن 117 و قد 187 _ چند سالی است که عدم نعوذ دارم _ ابتدا از قرص سیلدنا فیلد استفاده کردم برای مدتی خوب بود لیکن به مرور نتاثیر خود را از دست داد و نعوذ از بین رفت _ میل جنسی کاهش نیافته و گاهی هنگام خواب نعوذ کامل دارم که زود از بین می رود . چاره چیست؟
    با تشکر از شما _ ساکن تهران هستم .
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،لطفا بعد از تعطیلات به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر آرمان چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر..خسته نباشید..مادرم یه مدتیه ادرارشون کامل تخلیه نمیشه..پیش دکتر متخصص رفتند..دکتر گفتند دو هفته سوند بذارند و آنتی بیوتیک و قرص بتانکول 10 تجویز کردند..و البته سونوگرافی کلیه و مجاری ادرار و آزمایش ادرار تجویز کردند..آزمایش ادرارشون را دکتر گفتند طبیعی بوده ولی بدلیل ویروس کرونا فغلا سونو ندادند و دکتر توصیه کردند بعد از بحران کرونا برند سونو....با وجودیکه داروشون تموم شده ولی همچنان مشکلشون هست...امروز که با دکتر تماس گرفتند گفتند فعلا هر هشت ساعت دئ تا قرص بتانکول بکنند...ولی مشکلی که مادرم دارند اینه که با خوردن این قرص سر درد میگیرند و متاسفانه دکترشون هم دیگه در دسترس نیست.....میخواستم اگه امکان داره راهنمایی بفرمایید...آیا امکان جایزین کردن این دارو با داروی دیگه وجود داره؟ به نظرتون ممکنه مشکل مادرم خیلی حاد باشه؟ راستی مارم 62 ساله هستند...پیشاپیش ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا یک نوار مثانه(UDS)انجام دهند
  • تصویر کاربر عراقی چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 668 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت دکتر گرامی
    مردی 74ساله هستم از سال 88 تاکنون بزرگی خوش خیم پروستات دارمBPH و در دو کلیه کیست ساده به ابعاد 30 و 40 mm دارم. تاکنون برای پروستات عمل نکردم. ابعاد پروستات خیلی بزرگ هست PSA هم 0.3 هست.
    سوالم از خدمت شما این هست یک روز هست در ادرارم خون آبه با کمی سوزش احساس کردم و تکرر ادار دارم؟ دو ماه پیش هم یک بار چنین اتفاقی بریم افتاد و قطع شدضمن اینکه من 10 سال سیگارم ترک کردم و دخانیات دیگری استفاده نمی کنم آیا امکان هست سرطان مثانه باشد؟ با توجه به اینکه برادر من که 61 ساله هستند تحت درمان سرطان مثانه هستند.
    آیا صلاح میدنید فعلا قرص سیپروفلوکساسین 500 بخورند؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،حتما سونوگرافی و ازمایش ادرار سه روزه(urine cytology)و ازمایش PSA انجام دهید
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید.
    من ۳۱ سال دارم و دارای ۱ فرزند هستم.
    و حدود یک ماه هست که متوجه شدم به تبخال تناسلی آلوده شدم، و از این مورد خیلی کلافه ام.
    دنبال یک راهی برای درمان قطعی هستم که این بیماری به همسرم انتقال پیدا نکنه.
    ممنون میشم کمکم کنید.
    یه درمان قطعی بهم معرفی کنید. هزینش مهم نیست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،تبخال تناسلی درمان قطعی ندارد اما میشود داروهایی به شما داد که احتمال عود بسیار کم شود
  • تصویر کاربر Sm پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 686 مشاهده پرسش
    سلام
    ایا عکس ارسالی تبخال یا زگیل تناسلی هست؟ نه سوزش نه خارش نه تاول و نه درد...
    آزمایش خون hsv igm و hsv igg و هم چنین ادرار hsv pcr دادم هر ۳ منفی بودن
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،خیر
    2. تصویر کاربر Sm شنبه ۳ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      چرا پس خوب نمیشه اقای دکتر؟؟
      چی هست اصلا این؟
    3. تصویر کاربر Sm شنبه ۳ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      پس چرادخوب نمیشه دکتر؟؟
      چی هست اصلا این؟
    4. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا به مطب مراجعه کنید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر Esii دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    بعد از حالت استمنا...و بعد از ادرار...متوجه تورم یهویی در قسمت میانی شدم...پس از ان نیز دیگر حالت نعوظ سخت رخ میدهد...خیلی نگرانم...مشکل چیست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر م.ن سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 630 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    حدود 13 سال پیش ینی تو سن ۶ سالگیم به خاطر ضربه به بیضه هام.بیضه چپم به سمت شکم حرکت کرده بودو درد و علائم خوودشو داشت
    ۵ سال بعد از عمل دوباره همان بیضه به سمت شکم حرکت کرد و همون دقایق اول درد خاص خودشو داشت
    و از ان دفه به بعد دردی حس نشد و مثله عضو طبیعی تو شکمم موند و من هم ب خاطر خجالت نتونستم به کسی بگم گ چنین اتفاقی افتاده و الان ک ۱۹ سالمه
    احتمالا بخاطر بزرگ شدن بیضه در شکم موقع ادرار شدید یا نگهداشتن مدفوع به ناحیه بیضه تک شکمم فشار وارد میشه و دردی کمی سراغم میاد اما بعد از ادار یا مدفوع باز هم ب حالت عادی برگشته و دردی حس نمیگنم و شرایط عادیمو دارم
    از شما دکتر عزیز خواهشمندم جواب منو بدید
    ب دکتر ارولوژوی مراجعه گنم تا با عمل ان بیضه رو ب محل اصلیش ببره
    یا تو، شکمم باقی بمونه؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۵ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،در اسرع وقت جراحی کنید
  • تصویر کاربر حامد یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام دکتر جان من زگیل تناسلی داشتم که با مراجعه به پزشک فریز شد و افتاد اما با توجه به مراجعه همسرم به پزشک زنان و انجام تست پاپ اسمیر و تست hpv جواب آزمایش همسرم های ریسک بود و دکتر بهش واکسن hpv داده ک در سه مرحله باید انجام بشه میخواستم ببینم درمان میشود با واکسن یا باید چیکار کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،واکسن شانس سرطان دهانه رحم را کم میکند اما زگیل را درمان نمیکند
      ایشان باید ضایعات خود را کرایو(فریز) کنند داروهای تقویت سیستم ایمنی مصرف کنند و تحت نظر پزشک زنان بطور منظم پاپ اسمیر انجام دهند
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر