علائم بیماری های ارولوژی

آخرین بروزرسانی: 17 مهر 1402

در این مقاله می خوانید
بیماری های ارولوژی که هر کدام علائم منحصر به فر خود را دارند و در صورت بروز فرد مبتلا باید حتما به پزشک مراجعه کند. این علائم شامل دو دسته کلی مشکلات ادراری و اختلالات زناشویی هستند.

مشکلات ادراری

درد

یکی از علائم بیماری های ارولوژی دردهای ناشی از سیستم ادراری تناسلی هست، که غالبا شدید بوده و به علت وجود انسداد یا عفونت درسیستم ادراری تناسلی است.

نکته قابل توجه این است که تومورهای مجاری ادراری تناسلی غالبا ایجاد درد نمیکنند، مگر اینکه باعث ایجاد انسداد شوند یا از اندام اولیه فراتر رفته و اعصاب مجاور را درگیر کنند.

درد کلیه شایعترین درد در سیستم ادراری تناسلی بوده و میتواند همراه با علائم گوارشی ( خصوصا حالت تهوع ) همراه باشد. درد مثانه غالبا در ناحیه زیر شکم حس شده و به علت وجود التهاب و عفونت در مثانه میباشد، هر چند در موارد نادری درد فوق ناشی از عدم تخلیه ادرار و احتباس ادرار میباشد،این موارد  از علائم بیماری‌های ارولوژی به حساب می آید .

 غالبا دلیل درد پروستات، مجاری ادراری و بیضه‌ها نیز به دلیل التهاب و عفونت میباشد.در اطفال درد شدید و ناگهانی بیضه میتواند به علت چرخش و پیچ خوردگی بیضه (torsion) ایجاد شود.

بیمایر ارولوژی و درد کلیه

حالت فوق اورژانس ارولوژی بوده و نیازمند رفع سریع جهت جلوگیری از آسیب به بیضه است. درد مزمن بیضه غالبا به علت مسائل غیرالتهابی نظیر هیدروسل ( تجمع مایع در بیضه ) و یا واریکوسل است. به علت خاستگاه ژنتیکی مشترک بین بیضه و کلیه، وجود بیماری در هر یک از ارگانهای فوق منجر به ایجاد درد در ارگان دیگر میشود.

هماچوری (خون در ادرار )

یکی از علائم بیماری های ارولوژی وجود خون در ادرار، خون ادراری ( هماچوری ) هست. هماچوری میتواند به ٢ صورت میکروسکوپیک هماچوری (وجود بیش از ٥-٣ گلبول قرمز در ادرار) و یا ماکروسکوپیک هماچوری (Gross Hematuria)، دفع واضح خون در ادرار بطوری که فرد خود قادر به مشاهده آن باشد، وجود داشته باشد.

مطلب مرتبط: برای بررسی علل هماچوری ماکروسکوپیک ( گروس ) و درمان آن برروی لینک زیر کلیک کنید.
هماچوری گروس

در بررسی هماچوری توجه به نوع آن ( بارز یا میکروسکوپی ) محل وقوع آن (ابتدای ادرار، انتهای ادرار و یا در کل ادرار ) و علائم همراه با هماچوری مهم است. وجود خون در ابتدا ادرار بیانگر بیماری مجرای ادرار، در انتهای ادرار به علت بیماری مثانه و پروستات، وجود خون در کل ادرار بیانگر وجود بیماری در سیستم ادراری فوقانی ( کلیه‌ها و حالب ) است.

وجود درد به همراه هماچوری غالبا به علت انسداد سیستم ادراری در اثر لخته میباشد. احتمال وجود یک بیماری مهم با افزایش شدت هماچوری افزایش می‌یابد طبق تحقیقات شایعترین دلیل خونریزی ادراری در یک فرد بالای ٥٠ سال سرطان مثانه است به همین علت وجود خونریزی واضح ادراری در افراد مسن نیازمند بررسی فوری و کامل است.

اورولوژی و خون در ادرار

تکرر ادرار

  تعداد نرمال ادرار ٦ بار در روز با حجم تقریبی 300cc در هر مرحله دفع ادراری است. چنانچه فاصله بین دو ادرار کمتر از ٢ ساعت باشد یا دفعات ادرار در ٢٤ ساعت بیشتر از ٨-٦ مرتبه باشد تکرر ادرار رخ میدهد. تکرر ادرار میتواند ناشی از افزایش دفع ادرار، کاهش ظرفیت مثانه و یا انسداد در مجرای خروجی مثانه باشد.

تکرار ادراری که صرفا در طول روز اتفاق افتاده و فاقد ادرار شبانه است، بیشتر بیانگر مسائل عصبی و استرس است. در عوض تکرار ادرار شبانه تنها، بدون وجود مشکلات در طول روز، غالبا بیانگر مسائل قلبی ‏(نارسائی قلب)است. با افزایش سن توانایی کلیه ها در تغلیظ ادرار کاهش یافته و منجر به افزایش تولید  ادرار  و  بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار میباشد.

مطلب مرتبط:  علت تکرر ادرار در زنان و مردان چیست؟ قرص های ضد تکرر ادرار کدامند؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.
تکرر ادرار 

اختلال در ادرار

ناکچوری (ادرار شبانه)

از علائم بیماری های ارولوژی بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار را ناکچوری میباشد. در بزرگسالان تا ٢ بار بیدار شدن از خواب طبیعی بوده و بیش از ان نیازمند بررسی و درمان است. ادرار شبانهادرار شبانه (ناکچوری) به دلیل اختلال در خواب شبانه و اختلال در کیفیت زندگی جزء مسائل آزار دهنده برای بیماران است.

بطور کلی بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار(ناکچوری) ممکن است به علت افزایش تولید ادرار شبانه و یا کاهش ظرفیت مثانه باشد.ناکچوری همچنین ممکن است به علت مصرف زیاد مایعات طی ساعات پایانی روز(از غروب به بعد) و یا مصرف مواد محرک و ادرار آور (الکل یا کافئین)باشد. در غیاب عوامل فوق ناکچوری واضح به دلیل اختلال در عملکرد مثانه ثانویه به انسداد مجاری ادراری(تنگی مجرا/بزرگی پروستات) و یا کاهش ظرفیت مثانه میباشد.

سوزش ادرار (دیزوری)

یکی از مهم ترین علائم بیماری های ارولوژی احساس درد و ناراحتی حین دفع ادرار  است، که غالبا در مجاری ادراری حس میشود. دلیل اصلی این پدیده التهاب مجاری ادراری است. دیزوری (سوزش ادرار) غالبا در همراهی با تکرر ادرار و فوریت در دفع ادرار است.

علائم انسدادی

تاخیر و مکث در شروع ادرار، کاهش قطر و کالیبر ادراری، عدم تخلیه کافی ادرار، قطره قطره آمدن ادرار و سختی در دفع ادرار علائم فوق غالبا در یک آقای مسن و به علت بزرگی پروستات دیده میشود.

نکته قابل توجه این است که چون تغییرات فوق به مرور زمان اتفاق میافتد غالب بیماران از تغییر (کاهش) قطر و پرتابه ادراری خود بی اطلاع هستند. چنانچه علائم فوق در یک فرد جوان دیده شود غالب به علت انسداد (تنگی) مجاری ادراری است.

مطلب مرتبط: انسداد مجاری ادراری به چه دلیل است و چگونه درمان میشود؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.
انسداد مجاری ادراری

خروج چند قطره ادرار پس از اتمام ادرار

باقی ماندن چند قطره ادرار پس از إتمام ادرار وخروج ناخود اگاه ان که منجر به خیس شدن بی اختیار لباس زیر میشود شکایتی نسبتا شایع در اقایان است. این علامت غالبا به علت باقی ماندن اندکی ادرار در مجرای ادراری، پس از إتمام ادرار، میباشد.

علامت فوق، غالبا نشانه ای از بیماری نبوده و به مرور زمان بهبود میابد. مشکل فوق با انجام اقداماتی نظیر ایستادن ادرار کردن، ادرار مجدد اندکی پس از إتمام ادرار(Double voiding) و استبراء کاهش میابد.

علائم تحریکی

غالبا ناشی از کاهش ظرفیت مثانه و شامل تکرر ادرار، ضرورت در دفع ادرار و ادرار شبانه است. علائم فوق در یک آقای مسن غالبا به علت بزرگی پروستات (BPH) است هرچند در غیاب بزرگی واضح پروستات علائم فوق میتوانند به علت مسائلی نظیر کانسر(بدخیمی مثانه)، بیماری های عصبی مثانه، اختلال در اعصاب حسی مثانه، دیابت و یا پارکینسون باشند.

بی اختیاری ادرار

یک دیگر از علائم بیماری های ارولوژی دفع ادرار بدون اینکه تحت کنترل و اراده فرد باشد هست. شایعترین نوع ان بی اختیاری ادراری استرسی (افتادگی مثانه) در بانوان بوده که خروج غیر ارادی ادرار پس از افزایش فشار شکمی (عطسه،سرفه و یا خنده) اتفاق میافتد. قدم اول درمان این نوع بی اختیاری تغییر سبک زندگی (کاهش مصرف مواد محرک مثانه و انجام ورزشهای تقویت کننده عضلات کف لگن) بوده و جراحی در صورت عدم پاسخ به درمان های فوق صورت می گیرد.

مطلب مرتبط: علت بی اختیاری ادراری در زنان چیست و چگونه درمان می شود؟ برای یافتن پاسخ کلیک کنید.
بی اختیاری ادرار

بیماری های ارولوژی اختلالات زناشویی

اختلالات زناشوئی

کاهش میل جنسی ( اختلال در ارگاسم )

در آقایان هورمون تستوسترون نقش کلیدی در میزان تمایلات جنسی را داراست. علائم بیماری های ارولوژی در زمنیه اختلالات زناشویی به صورت اختلالات عصبی، افسردگی، استرسهای محیطی و کلا هر عاملی که روی سلامت عمومی تأثیر بگذارد بروز می کند این علائم  میتواند باعث اختلال در میل جنسی شود. کاهش میل جنسی (Libido)در جوانان غالبا به علت مسائل روانی و استرسهای محیطی و در افراد مسن به علت کاهش سطح هورمون تستوسترون خون است.

در صورت شک به اختلالات هورمونی اندازه گیری هورمونهای جنسی نظیر Testosterone,LH,FSH و پرولاکتین انجام میشود. بعضی از داروهای ضد فشار خون نظیر هیدروکلروتیازید و پروپرانولول نیز در کاهش میل جنسی مؤثر است.

اختلال در انزال

غالبا به دلیل کمبودهورمونهای جنسی، اختلالات اعصاب مربوطه، مصرف دارو و اختلال در گردن مثانه(غالبا به علت جراحی پروستات) است. از داروهای مؤثر در اختلال إنزال میتوان به داروهای ارام بخش(بنزودیازپین)و داروهای مورد استفاده جهت خروج بهتر ادرار در افراد با بزرگی پروستات(پرازوسین/تامسولوسین) اشاره کرد.

اختلال نعوظ

به دلائل مختلف از جمله روانی غالبا در افراد جوان اتفاق می افتد، شایعترین دلیل آن اختلال در عروق، دیابت، بیماری های قلبی-عروقی و گاها اختلال در هورمونهای جنسی است.

انزال زودرس

در صورتیکه پس از دخول إنزال در کمتر از ٢ دقیقه اتفاق بیافتد انزال زودرس است. دلیل عمده انزال زودرس استرسهای روانی حین زناشویی است.درمان آن شامل رفتار درمانی(عدم توجه بیش از حد حین نزدیکی، پرت کردن حواس، استفاده از پوزیشنهایی که حداقل تحریک برای فرد را دارا است) و در صورت لزوم دارو درمانی میباشد.

خون در اسپرم(هماتو اسپرمی)

یکی دیگر از علائم بیماری های ارولوژی غالبا به دلیل وجود التهابات غیر اختصاصی در پروستات یا سمینال وزیکل(کیسه های ذخیره سازی اسپرم)بوده و معمولا بدون اینکه نیاز به درمان خاصی داشته باشند پس از چند هفته بهبود میابد. یکی از دلائل وجود خون در اسپرم وجود فواصل طولانی بین نزدیکیها است. در صورت ماندگاری علامت فوق بیش از چند هفته، معاینه پروستات، دستگاه تناسلی، ازمایش پروستات و احیانا” کشت مایع منی (از نظر بررسی عفونت) انجام میشود.

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر گلنازی دوشنبه ۱۵ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    با سلام آقایی ۵۵ ساله هستم
    که به هیچ عنوان سیگار نمیکشم
    برای چکاپ رفته بودم
    تمام آزمایشات از جمله psa نرمال بود
    فقط در ازمایش ادرار blood trace
    Rbc2-5
    با توجه به سطح rbc طبیعی تلقی میشود؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،لطفا" يكبار ديگر ازمايش را تكرار و يك سونوگرافي هم بدهيد
    2. تصویر کاربر گلنازی شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      آیا نگران بیماری خطرناکی باشم؟
      دکتر به من گفت نیاز به پیگیری نیست
    3. تصویر کاربر گلنازی شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      آقای دکتر لطفا جواب دهید
    4. تصویر کاربر گلنازی شنبه ۱۳ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      تو سایتتون خوندم هماچوری بیش از 5_3 است
      من دخترشون هستم آیا نگران بیماری های خطرناک باشم؟
    5. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۵ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،بحث سر خطرناك بودن يا نبودن نيست
      از نظر علمي اين كار ها بايد انجام شود
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    سلام دکتر؛بعلت صفر بودن اسپرم در نمونه سال82 مسیر بیضه راست عمل شد و بعداز عمل اسپرم مشهاده شد ولی حتی با مصرف داروها کمیت و کیفیت خوب و قابل قبول نشده آیا با عمل بر روی بیضه سمت چپ احتمال بهبود و افزایش کیفی و کمی وجود دارد؛قابل توجه اینکه چندین دفعه تجربه ناموفق میکروانجکشن دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،چه عملي روي بيضه انجام شد؟
      جواب نمونه برداري از بيضه؟عكس اخرين ازمايش اسپرم؟
  • تصویر کاربر بنده یکشنبه ۲۳ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام جوانی هستم ۱۸ ساله مجرد پسر مدتی بود که خودارضایی میکردم واز این کار پشیمان شدم وترک کردم سوال من اینکه هنگام مدفوع مایعی مانند منی از الت تناسلی ام میریزد ومرا خیلی نگرن کرده وسوال دوم اینکه میخوام بفهم ایا خودارضایی من روی باروری من در اینده اثری گذاشته
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۳ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،بيرون زدن مايع مني حين زور زدن بيش از حد در حين دفع ادرار و يا مدفوع طبيعي بوده و نگران كننده نيست
      خود ارضايي روي باروري تاثيري ندارد
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۲۱ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 677 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر عزیز با برداشتن پروستات الت بی حس شق همیشه ثابت می ماند وهیچ وقت وهیچ وقت ارضاع نمی شوم درسته یانه///باتشکر اقای دکتر عزیز عزیز/با برداشت پروستات نعوظ سفتی الت خاهم داشت نعوظ سفتی الت چیست ایا بازهم ارضاع می شوم یانه باتشکر اقای دکتر عزیز عزیز.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،در جراحي عادي پروستات براي نعوظ الت مشكلي پيش نميايد،ممكن است شما به علت دستكاري گردن مثانه انزال معكوس داشته باشيد
      يعني ارضاء بشويد اما مايع مني بيرون نريزد كه مساله اي از نظر سلامتي ايجاد نميكند
      در جراحي راديكال پروستات(سرطان پروستات)احتمال بروز اختلال نعوظ بسيار بالاتر است
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۷ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام، خسته نباشید، موقع ادرار سوزش دارم، بعد ادرار موقع تمیز کردن آلتم یک مایع لزیج خارج میشه که مخصوصا اول صبح همراه با خونه،بعضی مواقع در ابتدا ادرار یک لخته کوچک خون هم با ادرار خارج میشه، در خواب هم هنگام جنب شدن سوزش بسیار شدیدی دارم اما وقتی خودم رو نگاه میکنم علائمی از منی دیده نمیشه،دکتر هم رفتم انتی بیوتیک و پروستاباروج دادن خوب نشدم،اگه میشه کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۷ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،شما التهاب مزمن پروستات داريد
      لطفا" جهت درمان به مطب مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۳ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 616 مشاهده پرسش
    با سلام اقای دکتر 1ماه پیش بعد از دوش اب گرم که کیسه بیضه کاملا شل بود یه برجستگی هایی اطراف و بالای بیضه چپم دیدم که نگران شدم رفتم دکتر کیسه بیضه زیاد شل نبود دکتر نگاه کرد گفت واریکوسل نیست سونوگرافی کالر داپلر رفتم گفت حداکثر دیامتر ورید بیضه چپ بعد از مانور والسا 2.3mm و راست2mm اقای دکتر وسواس گرفتم تورو خدا بگین من وضعیتم چیجوریه؟
    وقتی زیر دوش اب گرمم این برجستگی ها اطراف بیضه چپ هست میترسم واریکوسل باشه ولی متخصص سونوگراف حرف دیگه میزنه به نظرتون چیه؟19سال هستم بدون هیچ دردی در ناحیه تناسلی.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۳ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،شما واريكوسل نداريد دوست عزيز
      نگران نباشيد
  • تصویر کاربر رسول چهارشنبه ۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر ناطق
    با سلام و احترام
    ضمن تشکر از ایجاد سایت مربوطه باستحضار می رسانم پسر بنده 2 مرحله عمل جراحی هیپوسپادیاس داشته و در حال حاضر داروی مینیریل 120 را جهت رفع ادرار شبانه مصرف می کند ولی در طول هفته شاید فقط یکبار جای خود را خیس نکند . لطفا در این خصوص بنده را راهنمایی بفرمایید .
    سن پسرم 7 سال و حدودا 7 ماه است که این داروی گران قیمت را مصرف می کند .

    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،لطفا" با سونو و ازمايشات انجام گرفته به مطب مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر بابک دوشنبه ۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 913 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر
    بنده طول آلتم در حالت نعوظ طبیعی است اما احساس می کنم طول آلتم در حالت شل(۹ و نیم سانتی متر) بیش از حد طبیعی است.آیا راهی برای کوچک کردن آلت یا جلوگیری از بزرگ شدن آلت وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،خير
  • تصویر کاربر بابک دوشنبه ۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام
    طول آلت در حالت شل چقدر است و چگونه باید آن را اندازه گرفت؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      طول الت را در حالت شل اندازه گيري نميكنيم.اندازه گيري دقيق طول الت از استخوان پوبيس تا نوك الت و در حالت كشيده است
  • تصویر کاربر حمید چهارشنبه ۳۰ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    باسلام .مدت 12سال خانه دارم وهنوز صاحب فرزند نشدیم سال 89 اسیب شناسی رفتم وگفتن علت بیرون نیامدن اسپرم می تواند عفونتی باشد که درزمان خردسالی از طریق اوریون گرفته باشه .به هر حال از طریق میکرو ... در اصفهان اسپرم گرفتن وبا عمل lvf صاحب 12جنین شدیم که متاسفانه موفقیت امیز نبود.وتازگی ها که به علت های مختلف دنبال سنوی مثانه بودم در دونوبت سنوگرافی نواحی (کلسیفیه سمینال وزیکل سمت راست شدیدا متسع واژاکولاتای داکت تا ورامونتانوم متسع مشاهده گردیده است) .خواهشمندم راهنمائی بفرمائید راهی ، عملی ویا داروی جهت درمان وجود دارد یا خیر .ممنون از همکای شما .
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۳۰ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،بهترين كار همان ميكرو اينجكشن است
درحال دریافت اطلاعات