علائم سرطان پروستات پیشترفته

آخرین بروزرسانی: 30 مهر 1402

در این مقاله می خوانید
سرطان پروستات، سرطانی است که غدد پروستات را درگیر خود می کند. سرطان پروستات پیشرفته زمانی اتفاق می افتد که، سرطان از پروستات به سایر نقاط بدن گسترش یافته یا متاستاز کرده باشد. در ادامه به بررسی علائم سرطان پروستات و انواع روش های درمانی آن می پردازیم.

سرطان می تواند به طور مستقیم در بافت های مجاور یا از طریق سیستم لنفاوی به قسمت های دور بدن، گسترش یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، آن را بیماری متاستاتیک می نامند. تومورهای جدید می توانند در هر عضوى رشد کنند، اما سرطان پروستات به احتمال زیاد اندام های زیر را تحت تاثیر قرار می دهد:

  • غده فوق کلیوی (آدرنال)
  • استخوان ها
  • کبد
  • مثانه
  • مقعد
  • ریه ها

مرحله 4 سرطان پروستات هنگامی رخ می دهد که، سرطان پروستات در زمان تشخیص به اندام های دور یا بافت ها، گسترش یافته باشد. اغلب پزشکان سرطان پروستات را در مراحل اولیه تشخیص مى دهند. این سرطان به طور کلی یک سرطان با سرعت رشد کم است، اما می تواند گسترش یابد و یا پس از درمان دوباره بازگردد.

مطالعه کنید: همه چیز پیرامون عمل پروستات به روش باز و بسته.

سرطان پروستات

علائم سرطان پروستات پیشرفته

در مراحل اولیه، ممکن است علائم مربوط به سرطان پروستات را متوجه نشوید. به همین دلیل مراجعه ى منظم به پزشک ضرورى مى باشد. زمانى که سرطان پیشرفت می کند، ممکن است برخى علائم ظاهر شوند. ژنتيک افراد متفاوت است، بنابراین علائم سرطان پروستات پیشرفته در افراد مختلف، متفاوت است.

❇ مشکلات مثانه و ادراری از علائم سرطان پروستات

تومور پروستاتى که به طور قابل توجهی رشد کرده، ممکن است شروع به ايجاد فشار بر روى مثانه و مجرای ادرارى کند. مجرای ادرار، محل عبور ادرار، از مثانه به خارج از بدن است. اگر تومور بر روی مجرای ادراری فشار وارد کند، ممکن است در ادرار کردن دچار مشکل شوید.

یکی از محل های رایج گسترش سرطان پروستات، مثانه است، زیرا اين دو ارگان به يکديگر نزدیک هستند. این موضوع می تواند مشکلات بیشتری را در ادرار کردن و عملکرد مثانه ایجاد کند. برخی از علائمى که نشان مى دهند مثانه و مجراى ادرارى شما تحت تاثیر سرطان قرار دارند، عبارتند از :

❇ از دست دادن کنترل روده از علائم سرطان پروستات

از دست دادن کنترل روده یا بی اختیاری مدفوع، که يک علامت رایج نیست، اما سرطان پروستات می تواند به روده نيز گسترش یابد. سرطان ابتدا به مقعد گسترش می یابد، که بخشی از روده و نزدیک ترین بخش به غده پروستات است. برخی از علائمى که نشان مى دهند روده شما تحت تاثیر سرطان قرار دارند، عبارتند از :

  • دل درد
  • یبوست
  • خون در مدفوع

بیشتر بخوانید: درمان قطعی پروستات

سرطان پروستات

❇ درد در کشاله ران از علائم سرطان پروستات

هنگامی که سرطان پروستات گسترش می یابد، معمولا سلول های سرطانی به گره های لنفاوی منتقل می شوند و سپس به مناطق ديگرى از بدن حرکت می کنند. این موضوع  در انواع ديگر سرطان ها نيز مشابه است. گره های لنفاوی شبکه ای از غدد هستند که به بدن کمک می کنند تا مايعات را فيلتر کرده و با عفونت مبارزه کنند.

چندين غده لنفاوی در کشاله ران وجود دارد. این غدد لنفاوى نزدیکترین غدد لنفاوى به پروستات هستند، بنابراین سرطان ابتدا به آنها گسترش مى يابد. سلولهای سرطانی جلوى تخلیه ی مایعات از گره های لنفاوى را می گیرند و مانع از عملکرد صحيح آنها می شوند. زمانى که این اتفاق می افتد، گره های لنفاوی متورم می شوند. در نتیجه، ممکن است درد در اين ناحيه را تجربه کنید.

از دیگر دلایل علت درد کشاله ران

❇ تورم یا ضعف پا از علائم سرطان پروستات

هنگامى که سلول هاى پيشرفته ى سرطانى رشد می کند، دیگر سلول های سالم بدن را از بین می برند. تومورها می توانند به ناحیه هایی مانند نخاع فشار آورند و باعث درد، سوزن سوزن شدن یا تورم در پاها شوند.

❇ درد لگن یا پشت از علائم سرطان پروستات

یکی از رایج ترین محل هاى گسترش سرطان پروستات، استخوان ها، لگن و ستون فقرات است، زیرا به پروستات بسيار نزديک هستند. هنگامی که سرطان به استخوان ها برسد، شروع به تخريب مواد استخوانی سالم می کند. استخوان ها شکننده می شوند و می توانند خیلی راحت تر از حد معمول بشکنند.

سرطانى که به استخوان گسترش يافته، دردناک است و اغلب برای کنترل درد، به درمان نیاز دارد. ممکن است احساس درد ناخوشایندی داشته باشيد که از بين نمى رود، شما را از خواب بیدار می کند و فعالیت های روزمرتان را دچار اختلال می کند.

درد پشت می تواند نشانه ای از گسترش سرطان به استخوان ها و یا شروع فشار بر نخاع باشد. فشردگی نخاعی زمانی اتفاق می افتد که سرطان بر روى نخاع فشار زيادى وارد مى کند و باعث مى شود که اعصاب نتوانند به درستی کار کنند. این شرايط نیاز به درمان دارد.

❇ سرفه و یا تنگی نفس از علائم سرطان پروستات

اگر سرطان پیشرفته دارید و دشواری در تنفس پيدا مى کنيد، این به این معنی است که سرطان به ریه های شما گسترش يافته است. سرطان در ریه ممکن است باعث ايجاد تنگى نفس يا سرفه اى شود که از بین نمی رود. همچنین سرطان در ریه ها می تواند باعث جمع شدن مایع، عفونت و حتی روى هم خوابيدن ریه ها شود.

❇ کاهش وزن بدون علت از علائم سرطان پروستات

کاهش وزن بدون کم کردن خوراک و یا فعاليت ورزشى، نشانه ى عمومى سرطان پيشرفته است که می تواند با برخی از نشانه های دیگر در بالا همراه شود. کاهش اشتها یا ميل به غذا خوردن نیز نشانه ى سرطانى است که به مناطق دیگر بدن مانند کبد گسترش یافته است.

درمان سرطان پروستات پیشرفته

درمان هاى مختلفی برای سرطان پیشرفته پروستات وجود دارد. یک پزشک یا انکولوژیست ( فوق تخصص خون ) یک طرح درمانى بر اساس علائم ، پیش آگهی، اهداف درمان، سن و سلامت عمومی فرد در نظر مى گيرد.

دارو

❇ هورمون درمانی

یکی از روش های درمانی سرطان پروستات پیشرفته، هورمون درمانی است. هورمون درمانی تولید هورمون های جنسی مردانه را قطع می کند، که این امر می تواند مانع از ادامه ی رشد سرطان شود. داروهای رایج که در این روش مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:

  • ابیراترون (زيتيگا)
  • انزالوتامید (زتاندى)

❇ شیمی درمانی سرطان پروستات پیشرفته

شیمی درمانی شامل استفاده از داروهایی است که این داروها، سلول های سرطانی را از بین میبرند یا مانع افزایش آنها می شوند. هنگامی که سرطان پروستات به هورمون درمانی پاسخ ندهد، معمولا از شیمی درمانی استفاده می شود. شیمی درمانی معمولا ترکیبی از دو یا چند دارو است که به صورت داخل وریدی، تزریقی یا قرص مصرف می شوند.

❇ ایمونوتراپی

ایمونوتراپی شامل استفاده از داروهایی است که این داروها سیستم ایمنی بدن را برای یافتن و نابود کردن سلول های سرطانی تغییر می دهند.

درمان سرطان پروستات که به استخوان گسترش یافته است، شامل داروهای زیر میشود:

  • زولدرونيک اسيد (زومتا)
  • دنوسوماب (زگيوا)

⚠ توجه: درمان سرطان متاستاتیک موضعى، ممکن است شامل پرتودرمانی نيز مى شود.

عوارض جانبی درمان سرطان پروستات

درمان سرطان پروستات می تواند عوارض جانبی جدی را ایجاد کند، از جمله:

  • ناباروری
  • بی اختیاری ادرار
  • احتباس ادرار
  • اسهال
  • اختلال در نعوظ
  • درد
  • خستگی
  • ریزش مو
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع و استفراغ

خوشبختانه، داروهای زیادی برای درمان عوارض جانبی سرطان (بهترین قرص برای ناباروری مردان) وجود دارد.

چه کسی در معرض سرطان پروستات پیشرفته است؟

علت دقیق سرطان پروستات روشن نیست. خطر ابتلا به سرطان پروستات با رسیدن به 50 سالگی، افزایش میابد. احتمال ابتلا به سرطان پروستات در گروه های خاصی افزایش می يابد، از جمله مردان آفریقایی-آمریکایی و مردانى که داراى جهش های ژنتیکی ارثی مانند BRCA1، BRCA2 و HOXB13 هستند.

اکثر مردان مبتلا به سرطان پروستات، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند. اما داشتن یک پدر یا برادر با سرطان پروستات خطر ابتلاى شما به سرطان پروستات را بیش از دو برابر می کند.

چگونه سرطان پیشرفته پروستات تشخیص داده می شود؟

اگر قبلا سرطان پروستات در شما تشخیص داده شده است، در صورت تجربه ى علائم سرطان پروستات جدید، آن علائم را با پزشک خود در ميان بگذاريد. به منظور تعیین اینکه آیا سرطان پروستات بازگشته یا گسترش یافته است، پزشک احتمالا از برخی آزمایشات تصویربرداری که ممکن است شامل موارد زیر باشند، استفاده مى کند:

  • اشعه ایکس
  • سى تى اسکن
  • ام آر آى
  • پت اسکن
  • اسکن استخوان

 

بیوپسی پروستات

احتمالا به همه ی این تست ها نیاز نخواهید داشت. پزشک آزمايش مناسب مبتنی بر علائم سرطان پروستات و معاینات فیزیکی را انتخاب خواهد کرد.

اگر هر یک از تصاویر، ناهنجاری هايى را نشان دهد، لزوما به این معنی نیست که شما سرطان دارید. ممکن است نياز به انجام تست هاى بيشترى باشد. اگر توده ای پیدا شود، احتمالا پزشک درخواست بیوپسی يا نمونه بردارى از آن را مى کند.

برای بیوپسی، پزشک از یک سوزن برای برداشت نمونه از ناحيه ى مشکوک استفاده خواهد کرد. سپس پاتولوژیست سلول های بيوپسى را زیر میکروسکوپ بررسی خواهد کرد تا ببینند آیا سرطانی هستند یا خیر. هم چنين پاتولوژیست می تواند تعیین کند که  نوع سرطان پروستات خوش خيم است يا بدخيم.

 

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    سلام
    ۵۷سال سن دارم
    مدتی است کشاله سمت راستم(سمت بیضه)درد می کندواختلال ادرارونعوظ هم دارم لطفا راهنمایی نمایید
    نگران پروستاتم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا از طریق فرم مشاوره آنلاین موجود در سایت برای ویزیت اقدام کنید
  • تصویر کاربر محسنی شنبه ۱۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام
    وقت بخیر
    پدرم بزرگی پروستات داره و با توجه به سکته مغزی که چند ماه پیش کرده همچنین بیماری قلبی داره
    پزشک قلب میگه احتمال افت فشار خون حین عمل وجود داره و کلا عمل جراحی براشون ریسک هست
    میخوام بدونم هیچ راهی نیست که بدون جراحی پروستات رو در بیارن
    پزشک اورولوژ میگه تا آخر براش سوند بزارین
    البته خودش ادرار میتونه بکنه و میگه من مشکلی ندارم
    ضمنا سنش ۶۵ساله و چند ماه هست که براش سوند گذاشتیم ولی خوب اذیت هست و میترسیم عفونت کنه
    ممنون میشم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا با کلیه مدارک به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ظفرخان یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    باسلام‌وقت‌بخیر،
    ۳۵ساله‌هستم‌.خیلی‌وقته که‌دردبیضه‌وزیربیضه‌دارم،به دکترمراجعه‌کردم‌‌وقرصهای‌ویتامین‌ب۳۰۰،ویتامین‌د۳پرل۵۰۰۰۰،متوکاربامول۵۰۰،ملوکسیکام۷/۵برام‌تجویزکردهیچ‌برآمدگی‌روی‌بیضه‌ندارم،بعضی‌وقتا‌بیضه‌سمت‌راست‌به‌داخل‌شکمم‌میره‌طوری که داخل‌بیضه‌ام‌بیضه‌نیستش‌،ولی‌همیشگی‌نیست.نزدیک به‌دو‌ساله‌‌اندازه‌آلتم‌کوچیک‌شده‌وبه‌شدت‌مشکل‌نعوذوزودارضائی‌خیلی‌‌شدیدی‌دارم‌طوری‌که،به‌حالت‌نعوذنرسیده‌ارضا‌میشم‌وجدیدا‌به‌همراه‌درد‌بیضه‌کمردردشدیدی‌سمت‌راست‌کمرم‌ شروع شده،هر چندروز یکبارخیلی شدید،قبلا‌عمل واریکوسل۳ وعمل‌فتق‌داشتم.لطفا‌راهنمایی‌کنیدچیکارکنم‌سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 557 مشاهده پرسش
    با سلام بنده چند روزه این دارو رو مصرف میکنم ولی در زمان نزدیکی هیچ مقدار منی از بنده خارج نمیشود. آیا این جزء عوارض این داروست؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،بله
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام،21 سالمه و سه سالی هست با سوزش ادرار درگیرم و در یک سال اخیر سوزش انزال هم اضافه شده
    دکتر های زیادی رفتم تشخیصشون پروستاتیت مزمن بوده و دارو هم زیاد خوردم اما خوب نشدم مثل فسفامایسین،سیپرو500،دیکلوفناک،فنازومکس،پروستاباریج،وجدیدا هم جنتامایسین و داکسی سایکلین
    فشار ادرار هم تازگیا کم شده،قبلا انتهای ادرارم خون بود که همه میگفتن از همین پروستاتین هست اما یه دکتر گفت مال شن ریزه داخل کلیه هاته که قرص داد خوب شد اما در موقع ادرار پهلوهام کمی احساس سنگینی میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،لطفا از طریق فرم مشاوره آنلاین موجود در سایت برای ویزیت اقدام‌کنید
  • تصویر کاربر احسان سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    جواب ازمایش psa پیوست کردم میخواستم بدونم نرمال هست؟
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،بله
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    ۱. وقتی آب زیاد مصرف میکنم یعنی ۱.۵ لیتر یا بیشتر مدام باید تخلیه کنم با فشار اولی نشون دادن فشار خروج ولی قطع سریع و تکرار ادرار اما کوتاه
    ۲. به متخصص مراجعه کردم و بهم گفت دارو مصرف ولی با مصرف دارو حس میکنم بیستر شده مشکلم

    ۳. حمام لگن آب گرم چند دقیقه باشد و اینکه هفته ای ۳ بار خود ارضایی داشته باشم
    آیا این کار را انجام بدهم ؟

    ۴. انچنان متوجه نمی شوم که برای تخلیه اداره
    ولی وقتی آب زیاد مصرف کنم بیش از اندازه میشه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر مریم جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام پدر من 75 ساله هستند و الان چندین ساله که دارای بزرگی پروستات می باشد اخیرا برای چکاپ به آزمایش رفته اند ولی PSA ایشان 12 می باشد الان در حال حاضر درد و علائم خاصی به غیر از بزرگی پروستات ندارند آیا ایشان ممکن است که سرطان پروستات داشته باشند.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،۳ هفته انتی بیوتیک مصرف کنند و مجددا PSA را چک‌کنند
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 618 مشاهده پرسش
    سلام
    سه شنبه ۰۵.۰۱ مراجعه کردم مطب برای مشکلات پروستات، تعداد ۶ عدد آمپول جنتومایسین و ۱۰ عدد قرص پردنیزولون تجویز کردید، اما نحوه مصرف در نسخه قید نشده بود. داروها برای دوره یکماه تجویز شده. لطفا راهنمایی نمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،جنتا هر ۱۲ ساعت ۱ عدد و قرص روزی ۱ عدد
  • تصویر کاربر هادی یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 742 مشاهده پرسش
    گاهی اوقات بعد از رابطه جنسی و در هنگام استبرا بعد از ادرار کردن یک قطره خون از مجاری ادراری خارج می شود ازمایش ادرار رفتم مشکل عفونت نبود psa .5
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اگر هر از چند گاهی باشد مساله ای نیست اما در صورت طول کشیدن میتواند ناشی از التهاب پروستات باشد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر