دلایل و علائم بالا رفتن کراتینین خون چیست؟

آخرین بروزرسانی: 9 خرداد 1402

در این مقاله می خوانید
کراتینین نوعی مولکول زائد شیمیایی است که در نتیجه ی متابولیسم ماهیچه ای تولید می ‌شود. در این مقاله به بررسی علائم بالا بودن کراتینین و همچنین دلایل بالا رفتن کراتینین خون می پردازیم.

کراتینین حاصل مولکول بسیار مهمی به نام کراتین است که نقش به سزایی در تولید انرژی در ماهیچه ها دارد. هر روز تقریباً 2 درصد از کراتین بدن به کراتینین تبدیل می ‌شود.

کراتینین توسط جریان خون به سمت کلیه ها حمل می ‌شود. کراتینین سپس توسط کلیه ها پاکسازی شده و از طریق ادرار دفع می ‌شود. به دلیل ثابت بودن حجم ماهیچه ها در بدن، تولید کراتینین در بدن نیز بدون تغییر خواهد ماند.

چرا میزان کراتینین خون باید بررسی شود؟

کلیه ها میزان کراتینین خون را در سطح نرمال نگه می دارند. از این‌ رو میزان کراتینین نمایانگر عملکرد کلیه ها است. بالا بودن میزان کراتینین حاکی از اختلال در عملکرد کلیه یا بیماری های کلیوی است.

آسیب به کلیه ها بنا به هر دلیلی باعث افزایش سطح کراتینین در خون خواهد شد. این امر به خاطر عدم دفع کراتینین توسط کلیه اتفاق می افتد. بالا بودن غیر طبیعی میزان کراتینین که به وسیله آزمایش خون مشخص می ‌شود، می ‌تواند حاکی از نارسایی های کلیه باشد.

میزان دقیق تر عملکرد کلیه از طریق محاسبه میزان کراتینین پاک‌ سازی شده بدن توسط کلیه، ارزیابی می ‌شود. دفع کراتینین را می ‌توان با استفاده از سطح کراتینین سرم، وزن و سن بیمار به کمک فرمول محاسبه کرد.

در این فرمول سن بیمار را از 140 کم کرده و در وزن بیمار ضرب می کنیم (در زنان در 0.85 ضرب می ‌شود)، سپس حاصل را بر 72 تقسیم و در سطح کراتینین سرم به میلی گرم/ دسی لیتر ضرب می‌ کنیم.

دفع کراتینین همچنین از طریق جمع آوری نمونه ادرار در 24 ساعت و سپس گرفتن نمونه خون به روش مستقیم نیز قابل ارزیابی است. دفع نرمال کراتینین در زنان 128-88 میلی گرم/ دقیقه است و در مردان بین 97 الی 137 میلی گرم/دقیقه است. البته سطح نرمال در آزمایشگاه های مختلف متغیر است.

سطح اوره نیتروژن خون نیز یکی دیگر از نمایانگر های عملکرد کلیه است. اوره یکی از فراورده های متابولیکی است. به طور کلی نسبت اوره به کراتینین در مقایسه با سطح کراتینین به تنهایی، اطلاعات دقیق تری در مورد عملکرد کلیه و علل اصلی آن ارائه می‌ دهد. دی هیدراته شدن بدن (کاهش میزان آب و مایعات بدن) نیز می ‌تواند باعث افزایش سطح اوره خون شود.

سطح نرمال کراتینین خون

سطح نرمال کراتینین خون در مردان حدود 0.6 الی 1.2 mg/ dL است، در حالی که این میزان در زنان حدود 0.5 الی 1.1 mg/ dL است. (در سيستم‌ متريک، هر میلی گرم برابر با یک هزارم گرم است و هر دسی لیتر نیز برابر با یک دهم لیتر است). سطح نرمال کراتینین در افرادی که دارای یک کلیه هستند حدود 1.8 یا 1.9 است.

آزمایش کراتینین

⚠ توجه

  • افزایش سطح کراتینین تا 2.0 یا بیشتر در کودکان و 5.0 یا بیشتر در بزرگسالان حاکی از اختلالات شدید کلیوی است.
  • استفاده از دستگاه دیالیز به منظور پاک‌ سازی خون به عوامل مختلفی از جمله سطح اوره، کراتینین و پتاسیم بستگی دارد.

علائم ناشی از سطح بالای کراتینین

علائماختلالات کلیوی بسیار متفاوت هستند و به طورکلی وابسته به سطح کراتینین خون نیست. آنها عموما با سطح کراتینین در خون ارتباط ندارند. در برخی افراد دیگر علائم مختلف بیماری های کلیوی بسته به علل بیماری ممکن است بروز کنند، که شامل موارد زیر می ‌شوند:

  • احساس دی هیدراته شدن
  • خستگی
  • ورم
  • نفس تنگی
  • سرگیجه
  • حالت تهوع و استفراغ
  • خشکی پوست

علل افزایش سطح کراتینین خون

هرگونه اختلال در عملکرد کلیه باعث افزایش سطح کراتینین می ‌شود. به همین دلیل تشخیص به موقع عامل اختلال کلیه بسیار مهم است و در نتیجه درمان آن راحت تر است.

فشار خون بالا و دیابت از مهم‌ ترین عوامل بیماری های کلیوی شدید در بزرگسالان هستند. برخی دیگر از عوامل افزایش سطح کراتینین خون عبارتند از:

  • برخی دارو ها مانند سايمتيدين‌
  • مصرف زیاد گوشت و لبنیات به صورت موقت باعث افزایش سطح کراتینین می ‌شود. از این رو مواد غذایی نیز در تغییر سطح کراتینین از نقش بسیار مهمی برخوردار است.
  • عفونت کلیه و همچنین عفونت مجاری ادراری

سطح کراتینین خون در چه کسانی بالا یا پایین است؟

  • سطح کراتینین خون در جوانان ورزشکار و افراد میان ‌سال نسبت به بقیه افراد بالاتر است.
  • سطح کراتینین خون در افراد پیر نسبت به سطح نرمال پایین تر است. در کودکان نیز سطح نرمال کراتینین بسته به رشد ماهیچه ها حدود 0.2 یا بیشتر است.
  • در افراد مبتلا به سو تغذیه، کمبود وزن شدید و بیماری های طولانی هستند، ماهیچه ها به مرور زمان تحلیل می روند و به همین دلیل سطح کراتینین آن ‌ها نسبت به سنشان بسیار پایین خواهد بود.

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    عرض سلام خدمت آقای دکترناطق ،پدربنده دچار بیماری کانسر کلیه چپ شده بود و۱سال ازنفروکتومی ایشون میگذره الان ۲دوره ازقرص های سویتنیب استفاده کرده؛هم دیابت داره هم فشارخون،یک هفته قبل متاسفانه ازشون سی تی اسکن گرفتن وحالا سطح کراتینین خونش به ۶رسیده؛اوره درحدود۱۱۲هستش؛حالت تهوع جزئی داشت ولی توقسمت چشم ودست وپا ورم پیدا کرده بود،میخواستم بدونم احتمال آسیب کلیه وازبین رفتن اون چقدرهستش واینکه بجزتست کراتینین روش دیگری جهت تاییدنارسایی کلیه هستش ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،کراتینین ۶ کاملا بالا است اما ممکن است بصورت موقت و بر اساس تزریق ماده حاجب باشد
      کراتینین را دوباره چک‌کنید،ازمایش ساده ادرار از نظر میزان دفع پروتیین بدهید و با همکاران نفرولوژیست
      (فوق تخصص داخلی کلیه)مشورت کنید
  • تصویر کاربر نامو پنجشنبه ۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام استاد ارجمند
    ما یک بیمار کلیەای داریم با بیماری پرووێین رویی ، کراتنین خونش 5/8 شدە علایم تهوع و استفراق و خارش ندارە اما وزنش کم شدە . اشتهاش هم خیلی تغیر نکردە، مدت دە سال هم هست تحت نظر دکتر مخدومی ارومیه هستش، بنظرتون اگه چند جلسه ای دیالیز انجام بده کراتنینش پایین بیاد امکان داره کلیه هاش توان تنظیم دوباره را بدست بیارند؟ دکتر گفته میزان کارکرد کلیه هاش زیر 10درصده
    ممنون بابت جوابتون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،خیر
  • تصویر کاربر فرشید دوشنبه ۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    کله آلت تناسلی من مدت هفت ساله نقطه های قرمز رنگ داره وبعد از یک هفته خشک وپوسته پوسته وسفید میشه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،این یک واکنش الرژیک(حساسیتی)است
      اطفا جهت درمان به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسام پنجشنبه ۶ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر 29 شهریور متوجه شدم از آلتم لکه های زردخارج میشه که با مراجعه به دکتر عمومی با تجویز سفازولین و جنتامایسین و پنی سیلین و قرص مترو نیدازول به بهبودی نرسیدم و بعداز دوروز با توجه به عدم بهبودی با مراجعه به دکتر متخصص و تشخیص عفونت آمیزشی (2هفته قبل از 29 شهریور ارتباط جنسی داشتم)با تجویز 2عدد سفتریاکسن 1میل وریدی و سیپروفلوکساسین 500 وداکسی سایکیلین 100 بعد از دو هفته مصرف بهبود یافتم متاسفانه بعد از دو هفته بهبودی و گذشت یک ماه از اولین ارتباط دوباره با ارتباط مجدد به همان علایم یعنی فقط تکرر بدون خروج عفونت از الت مواجه شدم پس از آن دقیقا تا به امروز حدود 2ماه است که همچنان دارای احساس تکرر هستم بصورتی که فقط احساس به دفع ادرار دارم و خروج ادرار با فشار و حجم کم میباشد و همراه با درد نیست آزمایش کشت نمونه مجاری ادرار و کشت ادرار هم انجام دادم (یک هفته مصرف هر گونه قرص را قطع کردم سپس آزمایش دادم)که نرمال بودند.یک دکتر متخصص فرمودند از استرس و فشار روحی است یک دکتر معتقد به وجود عفونت در پروستات بودند که برام سفیکسیم 200 به مدت دوماه روزانه یک عدد و مصرف روزانه ویزیکر 5 تجویز کردند که بعد از ی هفته عدم تغییر حالت دیگه ادامه ندادم و آخرین دکتر هم با تجویز ویسول 5 و تاوانکس 500 معتقد به تنگی مجرا بودند که در صورت مصرف تاوانکس و ویسول و عدم بهبودی باید سیستوسکپی بشم خروج ناگهای ادرار ندارم بطوریکه باعث بشه خودمو خیس کنم و بی اختیار باشم فقط بعد از تخلیه مثانه انگار دوباره احتیاج به دستشویی دارم( تعجیل در ادرار کردن به محض احساس دفع)و آزار دهنده است گاهی اوقات فشار ادارار و حجم ادرار خیلی خوب و نرمال و گاهی هم کم
    وقتی جای سردی بشینم حس تکرر تشدید میشه دیروز هم سونو گرافی از کلیه و مثانه و پروستات دادم که حجم پروستات 33 گرم و علایم سیستیت در مثانه مشاهده شد در طی چند روز گذشته زمان تخلیه ادرار باید حداقل 5 تا 10 ثانیه تمرکز داشته باشم تا بتونم تخلیه بشم خیلی دارم اذیت میشم لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۳ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،لطفا" يك نوار مثانه انجام دهيد و با جواب ان به مطب مراجعه كنيد
    2. تصویر کاربر حسام چهارشنبه ۵ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      ببخشید جناب دکتر ولی دقیقا بعداز 12 روزمصرف تاوانکس به بهبودی کامل رسیدم و دیشب تقریبا بعداز یک ماه نزدیکی کامل داشتم و از ابتدا حتی قبل از هرگونه ماساژ از کاندوم استفاده کردم ولی باز هم به همان علایم دچار شدم امکان داره به کاندوم یا مواد تاخیری حساسیت پیدا کرده باشم (قبلا با کاندوم مشکلی نداشتم) و همچنان در حال مصرف تاوانکس هستم اگر حساسیت داشته باشم درمانی داره؟
    3. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۶ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،اگر علائم شما با انتي بيوتيك بهتر شده و بعد نزديكي دوباره ايجاد شده بيشتر احتمال دارد كه پروستاتيت(التهاب پروستات)داشته باشيد
      حساسيت به كاندوم با داروي ضد حساسيت بهتر ميشود نه با انتي بيوتيك(تاوانكس)
    4. تصویر کاربر حسام پنجشنبه ۶ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      به نظر شما در صورت داشتن پروستاتیک درمان با تاوانکس رو ادامه بدم؟
      لطفاً راهنماییم کنید نمیدونم چیکار کنم
    5. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۶ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      بله
    6. تصویر کاربر حسام پنجشنبه ۶ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سپاسگزارم از راهنماییتون
    7. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۶ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      🙏
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۳۰ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 642 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من بیماری آرتریت روماتوئید دارم و داروی ایندومتاسین و سولفاسالازین مصرف می کنم هر سه ماه که دکتر میرم آزمایش میدم تو آزمایش جدیدم کراتینین خونم1/3 بود دکترم معرفیم کرد به دکتر کلیه قرار شدآزمایش و سونو کلیه بدم,میخاستم ببینم در اثر مصرف ایندومتاسین این مشکل برام پیش اومده یا اینکه سال پیش من به مدت 6ماه داروی روآکوتان برای پوستم استفاده کردم باعث این مشکل شده در ضمن من مصرف آبم خیلی پایینه,لطفا راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۳۰ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،لطفا" عكس ازمايش را براي من بفرستيد
  • تصویر کاربر نسرین شنبه ۹ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 639 مشاهده پرسش
    سلام، من زنی 26 ساله هستم، در طول روز نسبتا زیاد دستشویی میرم. چندماهی هم میشه که موقع خواب به اندازه 2_3 قطره بی اختیاری ادرار دارم که بلافاصله بعدش متوجه میشم و بیدار میشم تا حالا 2 مرتبه این اتفاق برام افتاده، ضمن اینکه من در دوران کودکی مشکل شب ادراری داشتم.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۹ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،پاسخ شما ارسال شد😊
درحال دریافت اطلاعات