اورژانس های اورولوژی

آخرین بروزرسانی: 31 خرداد 1402

در این مقاله می خوانید

در این مقاله به ۳ اورژانس اورولوژی می پردازیم که شامل شکستگی آلت تناسلی، پیچش بیضه و احتباس ادراری می باشد.

شکستگی آلت تناسلی

شکستگی آلت یا Penis Fracture هنگامی اتفاق می افتد که به آلت مرد در حالت نعوظ کامل و سفت، فشار زیادی وارد شود و باعث خم شدن سیلندرهای پرخون درون آن گردد.

بافت سیلندرهای آلت در حالت نعوظ کامل مانند بادکنک‌های پربادی بوده که در اثر فشار ممکن است  از محل خمیدگی پاره شده و خون‌ریزی شدید در زیر پوست ایجاد کند که این امر باعث ایجاد درد و تورم شدید در آلت می‌شود. ادامه خونریزی در زیر پوست حتی تا ناحیه سینه و زیر گردن نیز ممکن است ادامه یابد.

پس از گذشت زمان حاد شکستگی آلت، اگر فرد به اورژانس مراجعه ننماید و بافت تخریب شده ترمیم نشود، در نعوظ بعدی، خون در داخل سیلندرهای آلت محصور نمی‌گردد و همانند بادکنک سوراخ، از همان محل آسیب، خون خارج شده و در نتیجه، تشدید خونریزی و عدم توانایی در نعوظ ایجاد می‌گردد که می‌تواند باعث ناتوانی جنسی نیز شود.

یکی از اورژانس های اورولوژی، شکستگی آلت می‌باشد. در چنین حادثه‌ای باید به سرعت به اورژانس مراجعه کرد، تا رسیدن به اورژانس باید آلت تناسلی را با پارچه‌ای پر از یخ پانسمان کرد تا هماتوم بدتر نشود.

در صورتی که بافت به مرور زمان خود به خود ترمیم شود، محل پارگی بصورت ناهمگون و غیریکنواخت ترمیم می‌شود که این خود باعث عدم توانایی در نعوظ در آینده می شود و یا اگر ضایعه شدید نباشد این غیریکنواختی بافت منجر به کجی آلت، هنگام نعوظ در آینده می‌گردد.

ترمیم به روش جراحی و بصورت اورژانسی می‌باشد که این ترمیم هرچه سریعتر انجام گیرد احتمال عوارض کمتر می‌شود. حین ترمیم باید هماتوم تخلیه و غشاء پاره شده ترمیم گردد. هماتوم تخلیه نشده می‌تواند فیبروزه شود، به آلت تناسلی شکل و حالت غیر طبیعی بدهد، به کارکرد طبیعی الت آسیب‌های جدی برساند و سرانجام منجر به ناتوانی جنسی شود. پس از جراحی فرد باید تا چند هفته رابط جنسی نداشته باشد.

کجی آلت تناسلی

توصیه پزشک اورولوژی

بیشترین علت شکستگی آلت تناسلی انجام یک حرکت نابجا در رابطه ی جنسی و یا حین خود ارضایی و داشتن Sex خشن می باشد، در زمان شکستگی درد ناگهانی احساس شده و صدای شکستگی توسط مرد شنیده می شود. تشخیص این مساله با شرح حال و علائم بیمار راحت می باشد.

این مهم است که بیمار سریع به پزشک اورولوژی مراجعه کند تا از عوارض جلوگیری شود که یکی از مهم ترین این عوارض اختلال در نعوظ و کج بودن آلت تناسلی است.

پیچ خوردگی بیضه

پیچ‌خوردگی بیضه (تورشن) هنگامی رخ می‌دهد که بر اثر چرخش بیضه، طناب اسپرماتیک که خون را به کیسه بیضه می‌آورد، نیز چرخیده  شود که در نتیجه آن کاهش جریان خون به بیضه باعث درد بیضه ناگهانی و شدید و تورم بیضه می‌‌شود.

پیچ خوردگی بیضه (تورشن) بین سنین 12 و 16 سالگی شایع‌ بوده و بیشتر در بیضه چپ اتفاق میافتد، اما می‌تواند در هر سنی، حتی قبل از تولد نیز رخ دهد. پیچ خوردگی قبل از تولد و در شیر خواری یک پدیده ی نادر می باشد.

معمولاً پیچ خوردگی بیضه نیاز به جراحی اورژانسی دارد.  در صورت درمان سریع، معمولاً بیضه را می‌توان حفظ کرد. اما هنگامی که قطع جریان خون به بیضه بیش از حد طولانی شود، ممکن است آسیب دیدگی بیضه آنقدر شدید باشد که به طور کلی باید برداشته شود. به طوری که گفته می شود طی ۴ تا ٦ ساعت اول می توان بیضه را حفظ کرد.

علائم پیچ خوردگی بیضه

علائم و نشانه‌های پیچ خوردگی (تورشن) بیضه عبارتند از:

❇ درد ناگهانی و شدید در کیسه بیضه (کیسه شلی که در زیر آلت تناسلی قرار گرفته و حاوی بیضه‌ها است).

❇ تورم کیسه بیضه

❇ درد شکمی

❇ تهوع و استفراغ

❇ یک بیضه بالاتر از بیضه نرمال یا در زاویه غیر معمولی قرار گرفته است.

❇ درد هنگام ادرار

❇ تب

نوجوانانی که دچار پیچ خوردگی بیضه می‌شوند، معمولاً در نیمه‌های شب و یا صبح با درد شدید بیضه از خواب بیدار می‌شوند. هنوز مشخص نیست که پیچ خوردگی بیضه به چه دلایلی رخ می‌دهد.

اکثر مردانی که دچار پیچ خوردگی بیضه می‌شوند، دارای یک صفت ارثی هستند که اجازه می‌دهد تا بیضه در داخل کیسه بیضه چرخش ازادانه داشته باشد. این بیماری ارثی اغلب هر دو بیضه را مبتلاء میسازد اما این موضوع به این معنی نیست که تمامی مردان دارای این صفت ارثی دچار پیچ خوردگی بیضه میشوند.

پیچ خوردگی بیضه اغلب چند ساعت پس از فعالیت شدید، آسیب جزئی به بیضه و یا حین خواب رخ میدهد. سرما و یا رشد سریع بیضه در دوران بلوغ نیز ممکن است در بروز این وضعیت نقش داشته باشد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

پیچ خوردگی بیضه میتواند سبب عوارض زیر گردد:

  •  آسیب یا مرگ سلول های بیضه

هنگامی که پیچ خوردگی بیضه به مدت طولانی درمان نشود، انسداد جریان خون می تواند باعث آسیب دائمی به بیضه شود. در صورتیکه بیضه به شدت آسیب دیده باشد باید طی جراحی برداشته شود.

  • ناباروری

در برخی از موارد آسیب و یا از دست دادن یک بیضه می تواند قدرت باروری را در مردان تحت تاثیر قرار دهد.

  • سرطان بیضه

٦ تا ١٣ سال پس از پیچش بیضه، احتمال ایجاد سرطان به میزان ٢ تا ٣ برابر افزایش می یابد.

درمان پیچ خوردگی بیضه

برای اصلاح پیچ خوردگی بیضه عمل جراحی مورد نیاز است.در برخی موارد، ممکن است پزشک اورولوژی با فشار دادن کیسه بیضه قادر به باز کردن پیچش بیضه باشد. اما شما هنوز هم نیاز به عمل جراحی دارید تا از پیچ خوردگی (تورشن) بیضه در آینده جلوگیری کنید.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل خطر در ایجاد تورشن بیضه

  • بزرگی بیضه بطور طبیعی یا سرطان بیضه
  • اختلالات مادرزادی
  • آزادبودن بیضه در کیسه بیضه
  • طول زیاد طناب نگه دارنده بیضه(Spermatic Cord)

تشخیص تورشن بیضه

براساس علائم بیمار و یافته هایی که توسط پزشک  به دست می آید، تورشن بیضه تشخیص داده می شود. چون علائم آن گاهی با التهاب (عفونت) اپی دیدیم اشتباه می شود، می توان از سونوگرافی رنگی داپلر نیز استفاده کرد. در این حالت گردش خون در تورشن در سونوگرافی کاهش پیدا می کند حال انکه در التهاب اپیدیدیم شاهد افزایش گردش خون میباشیم.

از دیگر ابزار تشخیصی تورشن بیضه میتوان به اسکن هسته ای اشاره کرد. دقت تشخیص با سونوگرافی و اسکن ۹۰ درصد بوده اما مساله مهم در تورشن، شک بالینی قوی و تشخیص به موقع جهت جلوگیری از اسیب به بیضه است.

توصیه پزشک اورولوژی

چرخش بیضه یکی از مهم ترین اورژانس های اورولوژی می باشد، والدین باید توجه داشته باشند که اگر پسری دارند که با درد ناگهانی بیضه می آید که اکثرا این درد در شب یا صبح زود می باشد باید سریعا به پزشک اورولوژی مراجعه کنند که بیضه آسیب ندیده و از دست نرود.

احتباس ادراری

احتباس ادرار به ناتوانی در دفع ادرار گفته می‌شود. در افرادی که دچار احتباس ادراری هستند، مثانه با وجود انباشته شدن از ادرار و ایجاد احساس نیاز به دفع آن، قادر به دفع ادرار نمی باشد. به همین دلیل در اثر وارد شدن فشار بیش از حد به جداره مثانه، درد ناگهانی در بیمار ایجاد می شود. در احتباس ادراری مزمن، پس از پرشدن مثانه از ادرار مقداری از آن دفع شده و بقیه آن در مثانه حبس می‌شود.

شایع ترین علت ایجاد احتباس ادرار در آقایان، بزرگ شدن غده ی پروستات است. در خانم ها بزرگ شدن رحم در اوایل بارداری موجب وارد آمدن فشار بر پیشابراه و در نتیجه احتباس ادرار می شود.

یبوست، سنگ یا تومور مثانه، آسیب دیدگی اعصاب مثانه (مثلاً در اثر بیماری ام اس، دیابت یا صدمات نخاعی) می توانند موجب احتباس ادرار شوند.

احتباس ادراری مزمن ممکن است در اثر مصرف داروهای مخدر و الکل یا به دنبال حضور در هوای سرد ایجاد شود و خود را به شکل حاد نشان دهد. داروهای ضدافسردگی، ضد پارکینسون و داروهای ضد سرماخوردگی و ضد آنفلوانزا همگی ممکن است موجب احتباس ادراری حاد شوند.

تنگی مجرای ادراری

علائم احتباس ادراری

 علائم احتباس ادراری حاد عبارتند از:

  • درد شدید و ناگهانی در قسمت پایین شکم
  • احساس درد و فشار در مجرای دفع ادرار
  • احساس نیاز به دفع فوری ادرار بدون امکان دفع ادرار

علائم و مشکلات احتباسی ادراری معمولاً در عرض چند ساعت آشکار می شوند.

علائم احتباس ادراری مزمن عبارتند از:

  • دفع مکرر ادرار با فواصل زمانی کوتاه (تکرار ادرار)
  • تورم و برآمدگی در ناحیه  شکم
  • وجود اشکال در شروع دفع ادرار
  • ضعیف بودن جریان ادرار (کم فشار بودن دفع) که در آخر به حالت چکه چکه تبدیل می شود
  • دفع بی اختیار و قطره قطره ادرار در فواصل بین دو مرتبه دفع

برخلاف احتباس ادراری حاد، در احتباس ادراری مزمن هیچگونه دردی در بیمار وجود ندارد.

در مردان ۵۰ تا ۶۰ ساله احتباس ادراری اغلب به دلیل بزرگی پروستات در نتیجه ی هیپرپلازی خوش خیم پروستات است. هیپرپلازی خوش خیم پروستات یک وضعیت پزشکی است که در آن غده پروستات بزرگ شده ولی سرطانی نیست.

درمان احتباس ادراری

در احتباس ادراری حاد با قرار دادن سوند ادراری یا نصب استنت می‌توان بطور موقت به دفع ادرار کمک کرد. برای درمان نهایی ابتدا باید عامل ایجاد احتباس مشخص گردد.

داروهای آلفابلوکر مانند تامسولوسین و  پرازوسین می‌توانند درمان مناسب باشند. در موارد حادتر جراحی پروستات (پروستاتکتومی/TURP) و دیگر درمان‌های تهاجمی می‌توانند اثرگذار باشند.

توصیه پزشک اورولوژی

در احتباس حاد ادراری به دلیل ایجاد درد و فشار ناشی از عدم دفع ادرار، بیمار سریعا به پزشک اورولوژی مراجعه می کند اما مساله اصلی احتباس مزمن ادراری است.

در احتباس مزمن، به دلیل زمان طولانی ایجاد علائم، شخص کمتر متوجه بیماری خود شده و این سبب پیشرفت بیماری و اثر سوء آن میگردد. یکی از مسائل مهم در احتباس ادراری مزمن، باقیمانده ادرار بالا و اثر سوء آن روی عملکرد کلیه است. بطوریکه غالب بیماران با احتباس ادراری مزمن دارای کراتینین (Cr) بالا هستند. لازم است برای جلوگیری از آسیب غیر قابل برگشت روی کلیه، رفع موانع انسدادی (از جمله جراحی بزرگی پروستات )هر چه زودتر انجام شود.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نادر دوشنبه ۱۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    مدتی است تکرر ادرار بدون سوزش دارم . یک ماه پیش آزمایش دادم اوره و کراتینین و قند و پروستاتم نرمال بود. چند روزه تولترودین و ترازوسین می خورم ولی بهتر نشدم . در ضمن لکوسیت استرام مثبت بود . ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،احتمالا دچار عفونت ادراری شده اید
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۲۳ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    با سلام خانمی هستم ۸۰ ساله متاسفانه در طی ۲۴ساعت ۱۵ الی ۱۸ بار ادرار میکنم و باعث آزار خود و اطرافیانم شدم که شبها تا صبح هر ۱ ساعت یا هر ۲ساعت باید بلندشم ادرار کنم لطفا درمانی بهم بگین قرص انالاپریل ۵ روزی ۲ بار میخورم متادون دوز ۵برای درد پا روزی ۱عدد
    دیکلوفناک ۵۰ روزی ۲ بار
    لورازپام ۱ روزی ۱
    سپرالکس۱۰ روزی ۱عدد
    با روغن ماهی و سندروم سیلور
    قرص منیزیوم گاباپنتین ۳۰۰ شبی ۱عدد با آسپرین
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۳ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،تجویز دارو از طریق سایت امکانپذیر نیست
  • تصویر کاربر حیدر جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    با سلا وخسته نباشید من نزدیک به 12سال با مشکل تکرر ادرار مواجح هستم وحدود 15بار به دسشویی میرم به دکتر زیادی مراجع نمودم ولی متاسفانه نتیجه ای حاصل بنده نشد خواهشن راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا با نوار مثانه به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر اعتصام شنبه ۲۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    سلام و احترام
    مادر دوست من که ۷۴ ساله هستند و کاملا روی پا،حدود یک سال است که دچار اینشده اند که وقتی می خواهنند بروند دستشویی دچار ریزش ادارار می شوند.خانه آنها حیاط دارد و دستشویی در حیاط است و آن خانم نمی توانند خود را کنترل کنند و تا برسند به دستشویی نمی توانند خود را کنترل کنند.ایشان در شب یک بار از خواب بیدار می شود و همین اتفاق می افتد.تعداد دفعات رفتن به دستشویی در طول روز تا شب چهار مرتبه و در شب و نیمه شب یک بار.تحت هیچ عنوان به پزشک مراجعه نمی کند.و خجالت می کشد.تحت هیچ عنوان.یک بار هم قرص فشار در چهار سال پیش مصرف کرده و کنترل شده است. منتها او دچار عاصه ای هس که هر چند وقت یک بار محل دفع مدفوع او بشدت می سوزد و دفع مدفوع او بسختی است و این اتفاق راغلب در تابستان می افتد.که فکر می کنم اسمش دکمه باشد.ممکنه یک قرص معمولی تجویز کنید تا بروند از داروخانه بگیرند تا این عارضه تمام شود ؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۲۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،تجویز دارو از طریق سایت امکانپذیر نیست
  • تصویر کاربر محندرضا چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    بنده دچار اختلال نعوظ هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا جهت درمان به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر جاسم جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام من دو بار در رویان عمل تسه انجام دادم. ولی هیچ اسپرمی یافت نشد.
    همه دکترا تجویز به اهدای جنین میکنند.

    آیا واقعا راه دیگری نیست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اگر در بیوپسی بیضه اسپرمی یافت نشود تنها درمان اهدا جنین است
  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 468 مشاهده پرسش
    سلام دکتر...
    من ۲۳ سالمه مدتی بود که راحت ادرار نمیکردم‌ تا اینکه چند ماه پیش به دکتر مراجعه کردم که ایشون بیماریمو التهاب پروستات تشخیص دادن بعد از ۳ ماه قرص دادن گفتن عکس مجرا بگیرم بعداز عکس گفتن که تنگیه مجرا هست و باید با لیزر عمل کرد...
    خواستم ببینم راهی غیر از عمل نیست،؟؟
    و اینکه چه مدت میتونم صبر کنم چون هنوز بیمه نشدم...
    خیلی ممنون
    عکس هم ضمیمه هست
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      شما تنگی دارید و باید جراحی کنید
      جراحی شما راحت و کمتر از نیم ساعت است
      جراحی شما اورژانسی نیست ولی بیش از یکی دو ماه هم صبر نکنید
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام وقت ب خیر من سی دو سالمه ، وضایع نخاعی هستم تقریبا در سال چند بار دچار عفونت ادرار میشم و پرستاتم بزرگه وجداره مثانه ذخیم ونا منظم و نوروژنیک ،.. برای تخلیه ادرارم از نلاتون استفاده میکنم به بیمارستان مراجعه کردم چون عفونی شده بود ادرارم توی بیمارستان توسط پرسنل ناشی به تجویز پزشک اورژانس بهم فولی زدن که دچار خون ریزی شد مجرام و بعد اورولوژیست بیمارستان منو برد اتاق عمل که سیستوسکپی بکنه چون آسیب جدی بود و‌خون ریزی شدید وبعد گفت چیزی نبوده به مدت یک هفته گفتن که باید سوند فولی استفاده کنم بعد از یک هفته مثل قبل عادی میشه و میتونم نلاتون رد کنم و تخلیه ادرار و بر خلاف این شد و من نلاتن و رد میکنم بازم خون ریزی شدید داره به طوری که از توی نلاتون خون میاد ،.. چه کار باید بکنم ،... راه درمانش چیه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،به پزشکی که شما را سیستوسکوپی کرده مراجعه کنید
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام ، خدا قوت
    من 56 سالمه دارای قند ( ناشتا 218 ) با توجه به مشکلات خانوادگی مدت 16 ساله که هیچگونه نزدیکی نداشتم و در حال حاظر با مشکل عدم نعوظ مواجه شدم انواع قرصهایی همانند سیالیس مصرف کردم که متاسفانه نتیجه ای نداشت لطفا من رو راهنمایی کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،مشکل اصلی شما دیابت است که باعث تخریب عروق و اعصاب الت شده است
      لطفا جهت درمان به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    مدتی است که پس از خروج از دستشویی دچار نشت چند قطره ادرار می شوم
    لطفا بفرمایید علت و راه حل چیست؟
    ضمنا بنده داروهای درمان کولیت زخمی روده مصرف می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،سن و جنس خود را بفرمایید
    2. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      با سلام و احترام خدمت شما
      مرد- 48 ساله
    3. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،ایستاده ادرار کنید،در هر جلسه ۲ مرحله ادرار کنید،استبرا کنید
      مواد ترش،تند و محرک مثانه میل نکنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر