علائم واریکوسل خیفف یا گرید ۱

آخرین بروزرسانی: 9 خرداد 1402

در این مقاله می خوانید
به طور کلی واریکوسل عبارتست از اتساع و بزرگ شدگی غیرطبیعی شبکه وریدی بالای بیضه ها. واریکوسل یک بیماری نسبتا شایع است که در 8 تا 20 درصد مردان دیده می شود.

این بیماری در اطفال زیر 10 سال به ندرت دیده می شود. شیوع واریکوسل در مردان نازا بسیار بالاست و 1/3 بیماران نابارور مبتلا به واریکوسل هستند. میزان شیوع واریکوسل خفیف در بالغین جوان 15% و در مردان نابارور 20 تا 40% می‌باشد. در کسانی که ناباروری ثانویه دارند (یعنی قبلاً بچه‌دار شده‌اند و اکنون توانای فرزند آوری ندارند) شیوع آن به 70% می‌رسد.

واریکوسل چیست؟

بیضه ها درون اسکروتوم (کیسه بیضه) قراردارند.در واقع بیضه ها درون این کیسه توسط طناب اسپرماتیک(Spermatic Cord)آویزان می باشند.طناب اسپرماتیک شامل عروق لنفاوی،مجاری انتقالی اسپرم،شریان(سرخرگ) و وریدها (سیاهرگهای) بیضه می‌باشد.

در صورتیکه وریدهای بیضه دچار نارسایی شوند و خون وریدی به داخل بیضه برگردد واریکوسل رخ می دهد که در ظاهر به صورت گشادی وریدهای بیضه خصوصا در قسمت بالایی بیضه،ایجاد درد و سنگینی در بیضه و افتادگی بیضه خود را نشان می‌دهد.

بیماری واریکوسل

واریکوسل بیماری نسبتا شایعی است و حدود ۱۵٪ مردان مبتلا به آن می باشند(از هر ۶ مرد یک نفر واریکوسل دارد). نکته قابل توجه این است که واریکوسل شایعترین دلیل ناباروری در آقایان است طوریکه ۳۰٪ موارد ناباروری اولیه (شخص تا کنون قادر به تولید فرزند نبوده است)و ۷۰٪ موارد مربوط به ناباروری ثانویه(شخص صاحب یک فرزند بوده اما توانایی ایجاد بچه بعدی را ندارد) به علت واریکوسل است. علت اینکه واریکوسل بیشتر ناباروری ثانویه ایجاد میکند تا اولیه،آسیب پیشرونده واریکوسل و تاثیر مخرب آن روی بیضه ها در طول زمان است.

واریکوسل عمدتا بعد از بلوغ ایجاد میشود اما ممکن است شخص تا زمانیکه به علت ناباروری تحت بررسی قرار بگیرد متوجه وجود واریکوسل در خود نشود. توجه به این نکته ضروری است که به علت مسائل اناتومیک و نحوه تخلیه ورید های بیضه اساسا” واریکوسل در ۹۰٪ موارد در سمت چپ رخ داده و تنها در ۱۰٪ موارد بصورت ۲ طرفه می باشد.

علت واریکوسل

واریکوسل در 90% موارد در سمت چپ دیده می شود و بقیه موارد دو طرفه و ندرتا هم واریکوسل سمت راست به طور تنها وجود دارد. چند توجیه اناتومیک یا ساختمانی برای این موضوع وجود دارد، از جمله علت های ایجاد واریکوسل:

⛔ طول بیشتر ورید اسپرماتیک سمت چپ است (وریدی که خون را از مجاری اسپرم ساز خارج می سازد) که حدود 10 سانتی متر بلندتر از سمت مقابل بوده و با زاویه 90 درجه به ورید کلیوی سمت چپ تخلیه می شود و تقریبا در 40% موارد در کالبد شکافی ها عدم تشکیل دریچه دیده شده است ( دریچه ها در طول ورید ها از پس زدن خون به سمت عقب جلوگیری می کنند)

⛔ فشار نسبتا بالایی است که ورید کلیوی چپ ( که خون ورید اسپرماتیک چپ به آن می ریزد) به سبب قرار گرفتن بین شریان های آئورت و صفاقی فوقانی تحمل می کند. معمولا حرارت کیسه بیضه ها، 2.5 درجه سانتیگراد کمتر از حرارت داخل رکتوم (مجرای انتهایی لوله گوارش) است. در صورت وجود واریکوسل این اختلاف به 1 درجه می رسد. در هنگام جراحی، جراح  با بستن وریدهای اسپرماتیک باعث خنک شدن اسکروتوم می شود.

⛔ از موارد دیگری که باعث ایجاد واری کاسل می شود شامل نارسایی دریچه های وریدی است که باعث برگشت خون وریدی و مواد مضر به داخل لوله های اسپرم ساز می شود.

با توجه به مواردی که قبلا اشاره شد، شیوع در سمت راست به دلیل کوتاه تر بودن طول ورید اسپرماتیک سمت راست و زاویه حاده تری که به ورید اجوف فوقانی تخلیه می شود، بسیار کمتر است.

با توجه به اینکه تغییرات در این بیماری به صورت مزمن رخ می دهد، این تغییرات غالبا موجب تغییرات ساختمانی نمی شوند. تغییرات میکروسکوپی بیضه در اثر واریکوسل به صورت از بین رفتن لوله های منی ساز، رسوب مواد سفت و فیبروز و افزایش قطر در اطراف لوله های اسپرم ساز بوده که در مراحل اولیه باعث اختلاف در حرکت اسپرم های اولیه و سپس کاهش تعداد اسپرم ها و در نهایت اختلال شکل اسپرم های اولیه می شود.

اثرات واریکوسل به نوع واریکوسل و مدت زمان درگیری فرد مبتلا به آن وابسته می باشد که در نهایت منجر به تحلیل و از بین رفتن بیضه می شود.

واریکوسل خفیف یا گرید 1

بیماری واریکوسل ساب کلینیکال به مواردی اطلاق می شود که در معاینه واریکوسل وجود ندارد و تنها با روش های تصویر برداری اعم از سونوگرافی رنگی و یا تصویر برداری از وریدهای بیضه تشخیص داده می شود. به علت عدم تاثیر واریکوسل ساب کلینیکال روی جریان اسپرم ساز جراحی و اصلاح واریکوسل ساب کلینیکال تاثیر چندانی بر باروری ندارد.

 

علائم بیماری واریکوسل خفیف

بیماری واریکوسل خفیف در اکثر موارد بی علامت است و معمولا در معاینات غربالگری یا بررسی علت ناباروری تشخیص داده می شود. در واریکوسل های پیشرفته شایع ترین تظاهر آن دردی است که با فعالیت تشدید می شود. در صورت بروز درد، ممکن است چندین نوع درد را بروز دهد که این دردها می توانند با ایستادن و یا فعالیت بیشتر شوند. درد می تواند به صورت تیز و قابل تمایز و یا غالبا به صورت مبهم باشد، ممکن است درد به هنگام دراز کشیدن به پشت کمر تیر بکشد و یا در طول روز افزایش یابد.

در واریکاسل نوع خفیف معمولا علامتی دیده نمی شود و در صورت پیشرفت بیماری علائم پر رنگ تر خواهد شد. میزان همراهی درد با واریکوسل بین 5 الی 10 درصد است. گزینه اول برای بهبود درد، درمان محافظه کارانه (تغییر سبک زندگی، نپوشیدن لباس زیر تنگ و چسبان، اجتناب از سرپا ایستادن طولانی مدت، خنک نگه داشتن بیضه و شستشوی آن با آب سرد)است. در صورت عدم پاسخ به درمان محافظه کارانه گزینه جراحی مطرح می شود. درد حاصل از واریکوسل با جراحی در ٥٠٪؜ موارد به طور کامل بهبود یافته و در ٤٠ الی ٢٥ درصد موارد به صورت نسبی بهتر می شود. پاسخ به درمان در افراد مبتلا به درد مبهم نسبت به کسانی که درد حاد و تیر کشنده دارند بهتر است.

تشخیص انواع واري كوسل

هنوز بهترین راه تشخیص واریکوسل، یک معاینه بالینی می باشد. هنگامی که شما به پزشک مراجعه می کنید در دو وضعیت بررسی می شوید: ایستاده و سپس در وضعیت خوابیده به پشت.

اگر در وضعیت ایستاده و بدون لمس، وریدهای پر شده شبکه وریدی بالای بیضه قابل دیدن باشند، در آن صورت واریکوسل پیشرفته و یا درجه 3 وجود دارد.

در زمانی که واریکوسل فقط بوسیله لمس اما بدون استفاده از هر نوع مانوری ( یعنی سرفه کردن و زور زدن) ثابت شود واریکوسل متوسط و یا درجه 2 نامیده می شود.

واریکوسل خفیف یا گرید ۱ زمانی مطرح می شود که تنها در بالا رفتن ناگهانی فشار داخل شکم مثلا توسط سرفه یا زور زدن، برگشت رو به عقب خون به شبکه وریدی بیضه قابل لمس باشد.

درمان واریکوسل چیست؟

جراحی واریکوسل به دو صورت انجام می شود :

  • جراحی میکروسکوپیک
  • جراحی لاپاروسکوپیک

درمان قطعی واریکوسل تنها عمل جراحی می باشد زیرا پروسه پیشرفت و مبتلا شدن، یک پروسه ساختاری و ساختمانی است و با دارو نمی توان یک نقص ساختمانی را ترمیم نمود. جراحی واریکوسل در میان تمام درمان های مرسوم برای ناباروری برای مرد، از همه امیدبخش تر است.

یک مورد مهم این است که تمام موارد واریکوسل نیاز به درمان جراحی نخواهند داشت. در موارد خفیف و متوسط که طبق آزمایش اسپرموگرام، باروری فرد تحت تاثیر قرار نگرفته و به خوبی صاحب فرزند خواهد شد، جراحی صورت نمی گیرد.

اما در واریکوسل شدید ( درجه یا گرید 3 )، واریکوسلی که باعث از بین رفتن بیضه شده است، واریکوسلی که موجب اختلال در آزمایش نطفه و آنالیز اسپرم بیمار شده است و یا واریکوسلی که همراه با درد آزار دهنده در بیمار است، نیاز به جراحی وجود دارد.

کدام روش جراحی واریکوسل بهتر است؟

بیشتر موارد جراحی واریکوسل با میکروسکوپ انجام می گیرد که بسیار دقت بالاتری دارد اما در مواردی نیز از لاپاروسکوپی استفاده می شود که از مزایای آن بزرگنمایی بیشتر و راحت تر بودن حفظ شریان بیضه است که به خصوص در موارد جراحی واریکوسل دو طرفه، جراحی لاپاراسکوپیک واریکوسل ارجح است.

انواع روش های جراحی برای اصلاح واریکوسل وجود دارد که بر اساس این که ورید در کدام قسمت از مسیر خود بسته است، روش مناسب توسط پزشک معالج انتخاب می شود.

از عوارض جراحی می توان به آسیب به شریان اسپرماتیک داخلی که می تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود و هیدروسل (تجمع مایع در اطراف بیضه) در اثر آسیب به سیستم لنفاوی پس از عمل جراحی اشاره کرد. میزان وقوع این عوارض در جراحی میکروسکوپی بسیار کم (در حدود 1 الی 2 درصد) بوده و این امر مزیت اصلی جراحی میکروسکوپی است.

مزایای عمل جراحی به عنوان تنها راه درمان در مقایسه با عوارض آن، بسیار پر رنگ می باشد و توصیه به انجام عمل جراحی در صورت وجود موارد ذکر شده، می شود. 3 تا 4 ماه پس از عمل ، آزمایش اسپرم داده می شود و تا یکسال پس ازجراحی و یا تا زمان وقوع باروری این آزمایش تکرار می شود.

◼ واریکوسل گرید 1 و بارداري

تقریبا به طور قطع می توان گفت هر چه تشخیص واریکوسل در سن پایین تری باشد، شانس بهبودی و نتیجه گیری بالاتر است. آمارهای گرفته شده از مراکز درمانی درباره ی بیماران تحت عمل قرار گرفته نشان می دهد تقریبا 80% بیماران کیفیت اسپرم بهتری پیدا می کنند و حداقل 50 % آنان صاحب یک فرزند می گردند.

درد بعد از عمل واریکوسل

◼ آیا ترس از عمل واریکوسل منطقی است؟

بهترین نوع جراحی واریکوسل (درمان انتخابی) جراحی میکروسکوپی(میکرو سرجری) می باشد. از انجاییکه در طی جراحی جدا سازی وریدها از بافتهای اطراف و بستن آنها تحت دید میکروسکوپ است، احتمال عود و ایجاد عوارض در این جراحی بسیار کم است (کمتر از ۱٪).به علت زمان کوتاه جراحی(حدودا ۲۰ تا ۲۵ دقیقه در موارد یک طرفه و ۴۵ دقیقه در موارد دو طرفه) این جراحی توسط بی حسی موضعی و یا بیهوشی سبک قابل انجام است. از انجاییکه برش ناشی از این جراحی بسیار کوچک(کمتر از ۴-۳ سانتیمتر)است بیمار چند ساعت پس از جراحی قابل ترخیص بوده و نیازی به بستری در بیمارستان ندارد. عمدتا بیماران درد بسیار کمی را بعد از عمل تجربه میکنند که به راحتی با مسکن های خوراکی قابل کنترل است. بیمار پس از یک دوره نقاهت ۳ روزه می‌تواند فعالیت عادی خود را از سر گیرد.

درمان واریکوسل خفیف با دارو

توجه به این نکته ضروری است که درمان اصلی واریکوسل جراحی است اما این درمان غالباً در مواردی صورت می‌گیرد که واریکوسل عارضه دار شده باشد (ناباروری، درد شدید و غیر قابل تحمل بیضه که به درمان دارویی پاسخ نداده باشد و اتروفی یا تحلیل بیضه). در سایر موارد و مواردی که نیاز به جراحی نباشد می‌توان از تغییر سبک زندگی و درمان دارویی استفاده کرد.

✅ تغییر سبک زندگی

از انجاییکه عمده علائم واریکوسل ناشی از برگشت خون وریدی و احتقان بیضه است خنک نگه داشتن بیضه می‌تواند به کاهش علائم کمک کند. به بیمار توصیه میشود که لباس زیر تنگ نپوشد، از استحمام داغ و طولانی مدت اجتناب کند و حتی المقدور بیضه های خود را با آب سرد ماساژ دهد. مصرف میوه های قرمز (گیلاس، آلبالو، توت فرنگی و زغال اخته) نیز به دلیل انتی اکسیدان بالا توصیه می شود.

✅ درمان دارویی

داروهایی مانند ویتامین C، ویتامین E، پنتوکسی فیلین و Co Q10 به علت خاصیت انتی اکسیدانی بالا در درمان اثرات سو واریکوسل روی اسپرم سازی (خصوصا” بهبود تحرک اسپرم ها) مفید است.

هزینه عمل واریکوسل در سال 99 چقدر است؟ برای آشنایی با هزینه ها بر روی لینک عمل بیضه کلیک کنید.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

برای مشاهده ی تصاویر واریکوسل در مراحل مختلف می توانید به مقاله ی زیر مراجعه کنید:

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان خسته نباشی سوالم اینه که من واریکوسل درجه 3 دارم آیا امکانش هست کسی با واریکوسل درجه 3 بچه داشته باشه؟ منظورم اینه که بدون جراحی کسی میتونه با واریکوسل درجه 3 بچه دار بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اگر اسپرم ایشان اختلال نداشته باشد مشکلی نیست
  • تصویر کاربر سید چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    سلام دکتر شبت بخیر
    یه مدتی هست برای بچه دارشدن اقدام کردم ولی نمیشدم
    به دکتر مراجعه کردم سنو بیضه و لگن برام نوشت امروز انجام دادم امکانش هست یه نگاهی بندازینو نظرتونو بگین
    جواب سونو هم پیوست کردم
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      شما در سمت راست واریکوسل خفیف و در سمت چپ واریکوسل شدید دارید ازمایش اسپرم دهید اگر اسپرم شما مختل بود جراحی کنید
  • تصویر کاربر علي چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر من حدود يك هفته است كه بيضه سمت چپم درد مي كند آزمايش و سونوگرافي دادم قطرش 3/6 است آيا نياز به عمل دارد يا نه خيلي نگرانم لطفا راهنماييم كنيد. با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،شما واریکوسل دارید نخست در یک ازمایشگاه معتبر ازمایش اسپرم بدهید اگر درد شما شدید بود و یا اختلال در باروری(اختلال در ازمایش اسپرم)داشتید جراحی کنید برای خواندن مطالب بیشتر میتوانید به سایت اینجانب نیز مراجعه کنید
    2. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      مقاله مربوط به واریکوسل و مصاحبه بنده در برنامه به خانه برمیگردیم راجع به واریکوسل را مشاهده بفرمایید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر نیما جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام خاستم ببینم جوشهای چرکی ک دربالای قسمت آلت تقریبا بین انتهای آلت وناف بوجودمیاد بیشتراوقات مربوط بچیه اینجوشهاچرکی وبعدش رخم میشن باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،طبیعت پوست شما اینگونه هست نظافت و بهداشت را بیشتر رعایت کنید و در صورت لزوم انتی بیوتیک مصرف کنید
  • تصویر کاربر مهران. جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 739 مشاهده پرسش
    با سلام . من ۲۴ سال سن دارم . چهار روزی هست که در بیضه سمت چپم احساس درد مبهم دارم و زمانی که لمس میکنم هیچ دردی مشاهده نمیکنم . احتمال دارد به واریکوسل مبتلا شده باشم ؟ و اگه واریکوسل خفیف داشته باشم احتمال تبدیل شدنش به نوع دو و سه هست . ؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،برای تشخیص واریکوسل باید یک سونوگرافی رنگی انجام‌دهید
      احتمال تبدیل واریکوسل وجود دارد اما بسیار کم است
  • تصویر کاربر احمدرضا جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 519 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . من در تاریخ بهمن 97 تشخیص واریکوسل گرید 1 در بیضه چپ داده شد و توسط یکی از همکاران شما جراحی شدم . در طول مدت 3ماه از داروی زینک ، ویتامین ای ، اسیدفولیک5 و ویتامین سی مصرف کردم وسپس ازمایش اسپرم دادم که متاسفانه هیچ تغییری که حاصل نشد در ازمایش من میزان WBC , RBC ,Immature هم به شدت بالاست و رنگ اسپرم که همیشه شیری بوده این دفعه طوسی با بوی شبیه ماهی بوده !!!!!! اولا بفرمایید علت چیست و ایا قابل درمان میباشد ؟ دوما اگر این موضوع درمان شود ایا بهبودی در تعداد و حرکت و کیفیت اسپرمها ایجاد میشود ؟ سوم اینکه ایا با این حساب میشود طبیعی بارداری صورت گیرد ؟ من قبل از عمل ازمایش fdi هم دادم که شکست نداشت یعنی گفته شد روش طبیعی هم میشود . ممنون میشم راهنمایی کنید . ازمایش پیوست شد
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا یک سونوگرافی رنگی از بیضه ها انجام دهید
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    سلام
    اقای دکتر من وارکوسل گرفتم پا و کمرم زیاد درد میکند ایا خفیف است یا اوت کرده؟؟
    بعد چه کارهای باعث اوت شدن میشود؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،درجه واریکوسل با معاینه و انجام سونوگرافی رنگی مشخص میشود
      هر کاری که باعث گرم شدن بیضه و یا افزایش فشار داخل شکم و افزایش فلوی عروقی شود(مثل بدنسازی)در پیشرفت واریکوسل موثر است
  • تصویر کاربر حامدکریمی یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام سپاس از سایت خوبتون.
    من 25ساله و سرباز هستم.در بیضه راست درد دارم و رگهایی برجسته روی بیضه دیده میشه.
    و کشاله ران هم درد دارم همون سمت.


    در بیضه چپ واریکوسل 2/88وجود داره.


    زیر الت تناسلیمم درد داره.


    ایا نیاز ب عمل دارم و اینکه بیماری من بدتر میشه در اینده؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،ابتدا یک ازمایش اسپرم بدهید اگر اسپرم شما مختل بود جراحی لازم است وگرنه نیازی به عمل نیست
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۱۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    سلام دکتر،بنده ۴۰ساله هستم ودارای دو فرزند که مدتی تصمیم به انجاب شدیم اما۶سال خبری نشد چندین بار آزمایش اسپرم دادم کاملا نرمال بود اما سونوگرافی که گرفتم هیدروسل خفیف دوطرفه مشاهده شده (کمتراز۴سی سی)اما هیچ درد یاتورم ندارم ،حالا بااین وضعیت نیاز به جراحی دارم ؟البته هم جایی نوشته وارکوسل وریدها اتساع یافته
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۱۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،هیدروسل شما به هیچ وجه نیازمند جراحی نیست
      واریکوسل اگر شدید باشد و یا باعث ناباروری شده باشد نیازمند درمان است
  • تصویر کاربر متین پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام
    اگه مدت خروج مذی حدود چندین ساعت باشه و بعد از اون هم منی خارج نشه ممکنه ضرری داشته باشه ؟
    الان واریکوسل خفیف دارم و گاهی اوقات درد دارم . ضمنا گاهی اوقات با کمی تحریک مذی خارج میشه . این خروج مذی بیش از حد نیست و مشکلی نداره؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا جهت معاینه به مطب مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر