دفع سنگ کلیه فوری و قطعی

آخرین بروزرسانی: 4 اسفند 1402

در این مقاله می خوانید
سنگ‌های کلیه از کریستاله شدن مواد معدنی در کلیه ساخته میشوند. وجود این سنگها در مجاری ادراری میتواند دردهای ملایم تا نسبتا شدیدی را بهمراه داشته باشد. بسیاری از این سنگها را میتوان در خانه دفع کرد، اما بعضی از آنها نیاز به جراحی سنگ کلیه دارند. در نتیجه اولین کار مراجعه به یک متخصص کلیه است تا اندازه و نوع سنگ مشخص شود.

درمان درد سنگ کلیه فوری

بهترین دارو برای درمان درد سنگ کلیه فوری در منزل تا زمان دفع سنگ استفاده از شیاف دیکلوفناک است (بدون نسخه). زیر در هر حال تا زمان دفع سنگ چه به صورت طبیعی درد وجود دارد. 
برای اطلاع از راه های دفع سریع سنگ از حالب میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:

درمان فوری سنگ کلیه

دفع سریع سنگ کلیه با استفاده از روش زیر:

از کجا بفمیم سنگ کلیه دفع شده

در غالب موارد شخص متوجه دفع سنگ میشود اما این امکان هم وجود دارد که دفع سنگ بدون آن که علامتی در بیمار ایجاد کند انجام شود. از علائم دفع شدن سنگ می‌توان به کاهش درد و سوزش بیمار، کاهش کراتینین در آزمایش خون و رفع ورم کلیه (هیدرونفروز) در سونوگرافی اشاره کرد. توجه به این نکته ضروری است که علائم سنگ مانند درد، تهوع و سوزش ادرار بیشتر در حین حرکت و جابجایی سنگ در طول لوله حالب (مجرای بین کلیه و مثانه) ایجاد میشود.

با استناد به این مساله که شخص علامت فیزیکی ندارد و درد وی بهبود یافته است نمیتوان با اطمینان ۱۰۰٪ گفت که سنگ دفع شده است بنابراین بهتر است دفع کامل و قطعی سنگ را با سونوگرافی اثبات کرد. در این روش از شما خواسته می شود داخل یک صافی ادرار کنید تا سنگ هایی که دفع می کنید مشخص شوند. این روش در آزمایشگاه انجام شده و با استفاده از اطلاعات به دست آمده، پزشک علت سنگ کلیه شما را پیدا کرده و برای پیشگیری از سنگ سازی بیش تر اقدام می کند.

علائم سنگ کلیه

سنگ کلیه علائمی از خود نشان نمی دهد تا زمانی که سنگ در کلیه جا به جا شود یا وارد مجرایی شود که کلیه را به مثانه وصل کرده است. علائمی که ممکن است آن لحظه در فرد پدیدار شوند، به شرح زیر است:

درمان فوری سنگ کلیه در منزل

درمان و انتخاب روش دفع سنگ کلیه با توجه به علت ایجاد آن و نوع سنگ متفاوت است. در ادامه به روش های مختلف درمان سنگ کلیه میپردازیم:

دفع سنگ کلیه کوچک با علائم کم

بیش تر سنگ کلیه ها نیاز به درمان تهاجمی نداشته و با روش های زیر از لوله ی حالب رد شده و از طریق ادرار دفع میشوند:

1_ دفع سنگ کلیه با نوشیدن آب

نوشیدن میزان  8 الی 9  لیتر آب در روز به پاکسازی دستگاه ادرار شما کمک می کند. نوشیدن مقدار کافی آب به شفاف شدن ادرار کمک می کند، مگر اینکه پزشک توصیه ای غیر از این بکند.

2_ دفع سنگ کلیه اب دارو

دفع سنگ کلیه ی ریز کمی احساس ناراحتی به دنبال دارد. برای تسکین درد حاصل از آن می توانید طبق دستور پزشک از مسکن هایی مثل ایبوپروفن (ادویل، موترین آی بی و غیره)، استامینوفن (تایلنول و غیره) یا ناپروکسن سدیم (آلیو) استفاده کنید.

ممکن است پزشک دارویی جهت رد شدن سنگ برای شما تجویز کند. این دارو با عنوان مسدودکننده های آلفا شناخته شده و به شل شدن ماهیچه های مثانه و عبور سنگ با سرعت و بدون دلیل کمک می کند.

درمان سنگ کلیه بزرگ

سنگ های بزرگ را به دلیل اندازه، خطر خونریزی، عفونت و آسیب کلیه نمی توان با روش های بالا خارج کرد. برای خارج کردن این سنگ ها نیاز به یکی از راه های زیر است:

1_ سنگ شکنی برون اندامی

برای شکستن برخی از سنگ ها، با توجه به اندازه و محل قرار گرفتنشان، پزشک سنگ شکنی برون اندامی را تجویز می کند.

در این روش امواج صوتی به تولید لرزش های قوی پرداخته و سنگ ها را آنقدر خرد می کنند که از راه ادرار دفع شوند. کل فرآیند از 45 تا 60 دقیقه طول کشیده و به خاطر درد کمی که ایجاد می کند، از قبل به شما داروی مسکن یا بیهوشی داده می شود.

سنگ شکنی برون اندامی، معمولا باعث جمع شدن خون در ادرار، کوفتگی کمر و شکم و خونریزی دور کلیه و نواحی اطراف شده و با عبور سنگ ها از مجرای ادرار درد کمی حس می شود. اما چه افرادی نمی توانند از ESWL استفاده کنند؟

سنگ شکن برون اندامی EWSL

  • افرادی که دچار عفونت حاد ادراری هستند.
  • افرادی که مشکلات انعقادی دارند.
  • وجود انسداد زیر سنگ ادراری دارند.
  • افراد باردار (حامله)

2_ خارج کردن سنگ ها با سنگ شکن درون اندامی

برای خارج کردن سنگ های کوچک داخل کلیه یا مجرای ادرار، پزشک لوله ای باریک و روشن که مجهز به دوربین است وارد مجرای ادرار کرده و به سمت مثانه و سپس نقطه ی خروج ادرار می برد.

زمانی که اسکوپ در جای معین قرار گرفت، پزشک با وسایل مخصوص سنگ را بسیار خرد کرده و برای عبور از مجرای ادرار آماده می کند. برای تسکین ورم و درمان سریع، احتمالا پزشک لوله باریک دیگری به نام استنت در خروجی ادرار کار می گذارد. در این عمل از بیهوشی موضعی یا کامل استفاده می شود.

در صورت نیاز به سنگ شکن در حین بارداری، گزینه انتخابی سنگ شکن درون اندامی می باشد. سنگ شکن برون اندامی دارای آثار سو بر جنین بوده و حین بارداری نباید از آن استفاده کرد.

3_ درمان سنگ کلیه با جراحی

در طی پروسه ای به نام نفرولیتوتومی، برش کوچکی در کمر زده شده و تلسکوپ و وسایل مخصوص برای خارج کردن سنگ وارد کمر می شوند. برای این عمل از بیهوشی معمول استفاده شده و یکی دو روز فرد در بیمارستان می ماند تا بهتر شود. در صورتیکه روش قبلی یعنی ESWL موفقیت آمیز نباشد، پزشک از این روش استفاده می کند.

4_ جراحی غدد پاراتیروئید

بعضی از سنگ های کلسیم فسفرات به دلیل فعالیت بیش از حد غدد پاراتیروئید ساخته می شوند. این غدد در چهار گوشه غده تیروئید قرار دارند. هر گاه این غدد بیش از اندازه هورمون پاراتیروئید ترشح کنند، سطح کلسیم بالا رفته و در نتیجه سنگ کلیه به وجود می آید.

گاهی با به وجود آمدن تومور خوش خیم و کوچکی در یکی از غده های پاراتیروئید، یا وضعیت دیگری که منجر به تولید این هورمون شود، این عارضه ایجاد می شود. با متوقف کردن رشد غده، از شکل گیری سنگ کلیه جلوگیری می شود. ممکن است پزشک دارویی جهت کنترل میزان ترشحات این هورمون تجویز کند.

درمان فوری سنگ کلیه در خانه 

علت ایجاد سنگ کلیه

سنگ کلیه علت دقیق و مشخصی ندارد، البته برخی از عوامل، خطر ابتلا به آن را افزایش می دهند. هر گاه میزان مواد کریستالی ادرار، بیش از اندازه ای باشد که مایع درون ادرار می تواند در خود حل کند، سنگ کلیه شکل می گیرد. همچنین ممکن است ادرار فاقد موادی باشد که از چسبیدن کریستال ها به همدیگر پیشگیری می کنند، بنابراین محیطی مناسب جهت پیدایش سنگ فراهم می شود.

دلایل بروز انواع سنگ های کلیه

دلایل بروز انواع سنگ های کلیه

1_ سنگ کلسیم

  • دفع کلسیم در ادرار بیش از ٤ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در طی شبانه روز
  • افزایش دفع کلسیم ادراری بدلیل مصرف زیاد ویتامین D
  • تیروئید پرکار
  • کمبود سیترات در ادرار
  • پایین بودن pH ادرار ( ادرار اسیدی)
  • مصرف کورتون
  • افزایش دفع اگزالات ادراری

2_ سنگ اسید اوریک

عامل اصلی ایجاد سنگ اسید اوریکی، کاهش ادرار اسیدی است. از دلایل ایجاد ادرار اسیدی می توان به اضافه وزن، بیماری‌های متابولیکی افزایش دهنده اوره خون، بدخیمی‌ های خونی، داروهای افزایش دهنده سطح اسید اوریک خون و کمبود حجم ادرار اشاره کرد.

3_ سنگ سیستئینی

دلیل عمده افزایش سیستئین ادرار توارث (انتقال ژنتیکی) است. از سایر دلائل می توان به اسیدی بودن ادرار و کاهش حجم ادراری اشاره کرد.

4_ سنگ عفونی

سنگ عفونی حدود 5 الی 15 درصد سنگ ادراری را تشکیل داده و غالبا از جنس منیزیم، آمونیوم و فسفات است. به دلیل اینکه عامل زمینه‌ای اصلی در تشکیل این سنگ وجود عفونت ادراری است، احتمال بروز این این نوع سنگ در خانم ها ٢ برابر آقایان است.

از سایر عوامل خطر برای ایجاد این سنگ می توان به سن بالا، بچه‌های نارس،کودکان با اختلال مجاری ادراری، انسداد مجاری ادراری ، دیابت یا ناهنجاریی نخاعی اشاره کرد.

روش های تشخیص وجود سنگ کلیه

برای تشخیص سنگ کلیه پزشک از روش های زیر استفاده می کند:

1_ آزمایش خون

آزمایش خون نشان می دهد که میزان کلسیم یا اسیداوریک خون شما چقدر بوده و آیا بیش از اندازه است یا خیر. نتایج آزمایش خون، سلامت کلی کلیه ها را نشان داده و به پزشک کمک می کند دیگر مشکلات احتمالی را در شما بررسی کند.

ادرار خونی

2_ آزمایش ادرار

 آزمایش ادرار 24 ساعته، وجود بیش از حد مواد معدنی سنگ ساز یا کم بودن مواد پیشگیری از سنگ سازی را نشان می دهد. برای انجام این آزمایش، پزشک از شما می خواهد نمونه ادرار خود را در دو روز متوالی جمع آوری کنید.

3_ تصویربرداری

عکسبرداری معمولا سنگ کلیه داخل مجرای ادرار را نشان می دهد. انواع عکسبرداری شامل عکس ساده از زیر شکم (که احتمال نشان ندادن سنگ های بسیار ریز را دارد) و CT ها یا پرتونگاری کامپیوتری پر سرعت بوده که سنگ های ریز را هم نشان می دهند.

روش های دیگر شامل سونوگرافی، اوروگرافی درون وریدی (یک آزمایش غیر تهاجمی که طی آن رنگ به رگ های دست تزریق شده و سپس تصویربرداری می شود)  و CT گرفتن (رنگ در طول کلیه ها و مثانه حرکت می کند) است.

اضافه وزن و سنگ کلیه

عوامل خطرزا در ایجاد سنگ کلیه

  • اضافه وزن و چاقی
  • مصرف کم مایعات
  • مصرف زیاد نمک، کربوهیدرات و پروتئین
  • مشاغلی که با گرمای زیاد سر و کار دارند.
  • بیماری های متابولیک
  • پرکاری غدد پاراتیروئید
  • افزایش دفع کلسیم یا اسیداوریک در ادرار
  • مصرف بعضی از داروها مخصوصا استفاده طولانی دراز مدت از داروهای کورتونی
  • بیماری های مزمن روده یا جراحی های تغییر دهنده طول روده
  • عفونت های مکرر سیستم ادراری
  • وجود تنگی و تغییرات اناتومیک سیستم ادراری
  • بارداری

سنگ کلیه در کودکان

سنگ کلیه در کودکان پدیده ای کمیاب اما پر اهمیت است. بروز سنگ کلیه در کودکان نیازمند ارزیابی کامل شامل شرح حال خانوادگی، بررسی رژیم غذایی، بررسی کامل کریستال های ادراری و ادرار بیست و چهار ساعته، بررسی متابولیک و در نهایت آنالیز و بررسی جنس سنگ می باشد.

⚠توجه : نیازیدها داروهای مناسبی برای دفع سنگ کلیه در کودکان می باشند.

درمان سنگ کلیه با اندازه های مختلف

پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه

 اصول کلی پیشگیری، که بروز انواع سنگ های ادراری را تا حد زیادی کاهش میدهد، عبارت است از:

  • مصرف مایعات را افزایش دهید. روزی 2.5 تا 3 لیتر مایعات بنوشید، تا حداقل ۲ لیتر دفع ادرار داشته باشید.
  • مصرف نمک، شکر، نوشابه و چای را کاهش دهید.
  • مصرف پروتئین را به کمتر از ۶۰ گرم در روز محدود کنید.
  • از مواد غذایی که ادرار را اسیدی می کنند مانند مخلوط آب و آبلیمو، آب آلو و ویتامین C (به استثنا سنگ های اسید اوریکی) استفاده کنید.
  • بر اساس جنس سنگتان رژیم غذایی را پیروی کنید.
  • محدودیت مصرف ميوه جات و سبزیجات برگ‌دار سبز (توت فرنگی، چغندر، لوبیا، کلم، سیب و انگور) و محدودیت مصرف آجیل و بادام زمینی
  • فعالیت جسمانی خود را افزایش دهید و از بی‌ حرکتی طولانی مدت اجتناب کنید.

احتمال بروز سنگ کلی در مردان و زنان چقدر است؟

احتمال بروز سنگ کلیه در طول زندگی بین ١0 تا ١5% است و بستگی به جنس، نژاد و محل زندگی دارد. احتمال ایجاد سنگ کلیه در مردان 2 الی 3 برابر زنان است. هر چند مطالعات جدید ارولوژی نشان میدهند که بروز سنگ کلیه در بانوان افزایش یافته و این اختلاف در حال کم شدن است. باید گفت بروز سنگ کلیه در قبل از ٢٠ سالگی نادر و بیشترین احتمال بروز آن در دهه ٦-٤ زندگی است. در این نوشتار به بررسی علائم، علت و روش های درمان و دفع سنگ کلیه می پردازیم.

دکتر شهریار ناطق جراح و متخصص کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 42سال دارم دوروز کلیه راستم درد می کنه سونو چیزی نشان نداد ولی تو سی تی اسکن گفتن سنگ 15میل دارم که دو مجرا رو اومده پایین دارو دادن تا چند روز استفاده کنم به نظر شما ممکنه چون بزرگ خودش دفع بشه واگر نشد پیشنهاد شما چیه با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام احتمال دفع سنگ کلیه ۱۵ میلی بسیار کم است بهتر است سنگ شکن کنید
  • تصویر کاربر مختاری جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    سنگ به قطر 3mm در کالیس میانی کلیه راست
    سنگ به قطر 5mm در کالیس میانی کلیه چپ
    آیا به این قطر دفع می شود؟ و نیاز به دارو دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام نیاز به دارو دارد
  • تصویر کاربر ثریا جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من و همسرم ۸سال هست ک ازدواج کردیم هرچی ک دکتر میریم و آزمایش،میگیرن ازش میگن اسپرمش،صفر هست واریکوسل هم نداره فقط میگن صفره لفا راهنما یمون کنید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام باید نمونه برداری از بیضه انجام شود
  • تصویر کاربر بابایی شنبه ۲۷ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر،بارداری۳۴هفته رو میگذرونم که درد شدید پهلو گرفتم دکتر رفتم گفت سنگ حالب۱۰ میلیمتری داری وسنگشکن ازطریق مجرا رو پیشنهاد کرد وورم کلیه راست هم دارم به نظرشما چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۲۷ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      اگر تورم کلیه شدید نیست و علائم کنترل شده است میتوانید تا آخر بارداری صبر کنید
  • تصویر کاربر زین چهارشنبه ۱۰ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    سلام من 19سالمه و از وقتی ک عقل هوش رسیدم همیشه سنگ کلیه دارم هر چقدر برم تا وقتی ک دارو مصرف کنم خوب میشم و بعد از چند وقتی دوباره درد و سنگ کیله ام شروع میشه راستی آقای من راه برم درد زیاد دارم چیکار کنم لطفاً جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۱۰ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام در درجه اول باید نوع سنگ مشخص شود تا بر اساس آن تصمیم بگیریم
  • تصویر کاربر نیما یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من پسری 23 ساله هستم. از تقریبا 19 سالگی نعوظ در هنگام بیدار شدن در صبح را تجربه نکردم. سوالی که داشتم این است که آیا نبود این نعوظ ها غیر نرمال است؟ و یا می تواند نشان از ابتلا به اختلال نعوظ در آینده باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام خیر
  • تصویر کاربر داریوش شنبه ۸ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام بند۳۶ سال سن دارم در کلیه سنگ ۶میلی است به چند دکتر مراجعه کردم همه میگفتن خودش دفع میشه دار دادن ولی دفع نشد چند روزپیش هم به دکتر حسین کرمی مراجعه کردم اونم چندتا قرص تجویز کرد گفت احتیاج به سنگ شکن نداره بعضی وقتا درد شدیدی به مهره کمرم و بیضه هام میزنه پروستاتم هم مشکل داره ادارم خوب تخلیه نمیشه وادرام شاخه شاخه میشه بعضی وقتا باید آلتم چندبار فشار بدم تا تخلیه شه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۸ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر Elina یکشنبه ۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 837 مشاهده پرسش
    سلام.
    عرض ادب.
    بنده اچ پی وی های ریسک دارم.تزریق واکسن گارداسیل کمکی به دفع ویروس میکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام خیر اما به کاهش ریسک سرطان کمک میکند
  • تصویر کاربر داود جمعه ۲۳ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    آقای دکتر خدا قوت .
    آدرس مطب یا بیمارستانی که ویزیت دارید کجاست . من سنگی دارم در حالی ۱۷ میل ایا می توان با دستان پرتوان شما معالج نمود . خواهشمندم راهنمایی فرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۳ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا با منشی هماهنگ بفرمایید ۸۸۳۶۷۳۵۳
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۱۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    سلام برای سنگهای بالای ۱۱ میلی در حالب چه پیشنهادی میدهید؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۰ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،در صورتیکه نیمه فوقانی حالب باشند سنگ شکن برون اندامی و اگر نیمه تحتانی باشند TUL
درحال دریافت اطلاعات