چه زمانی هماچوری گروس خطرناک است؟

آخرین بروزرسانی: 21 اسفند 1402

در این مقاله می خوانید
مشاهده خون در ادرار هر فرد در هر سنی هشدار دهنده خطر می باشد. در حالی که در بسیاری از مواقع علت بی خطر بوده، اما خون در ادرار می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی و مهم باشد. هر گاه فردی در ادرار خود، خون واضح مشاهده کند به آن ادرار، هماچوری گروس یا ادرار خونی می گویند.

خون در ادرار که با چشم غیر مسلح دیده نشود و به وسیله آزمایش ادراری مشخص شود، هماچوری میکروسکوپی نامیده می شود. در هر دو شکل، این مهم است که علت خونریزی مشخص شود. در این شرایط درمان، بستگی به عامل به وجود آورنده دارد.

برخی از داروها مانند ریفامپین و برخی از ملین ها، خوردنی های خاص مثل چغندر، نوعی از ریواس و خانواده توت ها می توانند رنگ ادرار را به رنگ قرمز تبدیل کنند. تغییر رنگ ادرار به دلیل دارو ها، غذا یا ورزش معمولا در عرض چند روز از بین می رود. 

هماچوری بدون درد

دلیل هماچوری بیشتر سنگ کلیه است. اما در یک فرد مسن هماچوری گروس مخصوصا در صورتیکه هماچوری بدون درد باشد (Painless Gross Hematuria) و فرد سابقه مصرف دخانیات داشته باشد بیشتر به دلیل بدخیمی های داخل مثانه است.

علائم هماچوری گروس

در هماچوری گروس، به دلیل حضور گلبول های قرمز، ادرار به رنگ هایی هم چون صورتی، قرمز و یا به رنگ نوشابه سیاه دیده می شود. تنها مقدار اندکی خون نیاز است که رنگ ادرار به رنگ قرمز در آید. دفع خون معمولا دردناک نیست اما می تواند به علت دفع لخته های خون از طریق ادرار، دردآور نیز باشد. ادرار خونی اغلب بدون علامت و نشانه رخ می دهد. چه مقدار خون در ادرار خطرناک است؟

درمان هماچوری گروس

درمان هماچوری گروس بسته به علت زمینه ای آن دارد. به طور مثال در یک خانم جوان که هماچوری گروس همراه با تب و لرز، سوزش ادرار و تکرر ادرار است، علت هماچوری بیشتر عفونت ادراری است. پزشک با تجویز قوی ترین انتی بیوتیک برای عفونت ادراری به درمان شما خواهد پرداخت.

در یک آقای جوان که هماچوری گروس همراه با درد پهلو، حالت تهوع و سابقه خانوادگی سنگ کلیه است، دلیل هماچوری بیشتر سنگ کلیه است. اما در یک فرد مسن هماچوری گروس مخصوصا در صورتیکه هماچوری بدون درد باشد (Painless Gross Hematuria) و فرد سابقه مصرف دخانیات داشته باشد بیشتر به دلیل بدخیمی های داخل مثانه است.

در آخر باید اشاره کرد که هر گاه تغییر رنگی در ادرار در غیاب شرایط خوش خیم توضیح داده شده مشاهده شد، سریعا به پزشک مراجعه کنید تا معالجه شوید.

علت ابتلا به هماچوری گروس

در هماچوری یا ادرار خونی، کلیه بیمار یا اجزای دیگری از دستگاه ادراری، اجازه نشت و ورود سلول های خونی به ادرار را می دهند. مشکلات متعددی می توانند باعث این نشت سلول های خونی به درون ادرار شوند، از جمله:

1_ عفونت های دستگاه ادراری

این شرایط هنگامی به وجود می آید که باکتری از طریق مجرای ادراری وارد شود و در مثانه تکثیر یابد. علائم می تواند شامل احساس تخلیه کردن ادرار به طور مداوم، درد و سوزش در حین ادرار و بوی بسیار تند ادرار باشد. برای برخی از مردم، به خصوص افراد مسن، تنها نشانه بیماری می تواند وجود خون میکروسکوپی در ادرار باشد.

2_ عفونت های کلیه ( پیلونفریت )

عفونت کلیه هنگامی رخ می دهد که باکتری ها از طریق جریان خون و یا از طریق حالب ها (لوله ای که ادرار را از لگنچه کلیه به مثانه منتقل می کند) به کلیه ها وارد شوند. علائم و نشانه ها می توانند به مانند علائم عفونت مثانه باشند، اگر چه عفونت های کلیوی به احتمال بیشتری ایجاد تب و یا درد پهلوها در بیمار می کنند.

3_ سنگ کلیه یا سنگ مثانه

مواد معدنی در ادرار تجمع یافته، ممکن است کریستال هایی روی دیواره کلیه ها یا مثانه تشکیل دهند. در طول زمان، کریستال ها می توانند به سنگ هایی سخت و کوچک تبدیل شوند. سنگ ها به طور عمده، بدون درد هستند، بنابراین بیمار هیچ گاه از وجود آنها با خبر نخواهد شد مگر اینکه سنگ ها باعث انسداد شده و یا اینکه سنگ را به سختی دفع کنند که در این صورت علائم به طور واضح نشان دهنده خواهد بود.

سنگ های کلیوی، به خصوص، می توانند باعث درد بسیار زیادی شوند. سنگ های مثانه یا کلیه می توانند هم باعث خونریزی میکروسکوپی و هم خونریزی واضح ادراری شوند.

4_ پروستات حجیم شده

غده پروستات (که درست زیر مثانه و احاطه کننده قسمت ابتدایی مجرای ادراری  می باشد ) اغلب زمانی که مردان به سن میانسالی می رسند، حجیم و بزرگ می شود.

این پروستات حجیم شده به مجرای ادراری فشار آورده و به طور نسبی جریان ادراری را مسدود می کند. علایم و نشانه های این وضعیت که به آن هایپرپلازی خوش خیم پروستات یا بزرگی پروستات می گویند شامل سختی در ادرار کردن، فوریت یا نیاز مداوم به ادرار کردن و همچنین خون واضح و یا میکروسکوپی درون ادرار می باشد. التهاب پروستات (پروستاتیت) نیز می تواند همین علائم و نشانه ها را ایجاد کند.

5_ بیماری های کلیوی

خونریزی میکروسکوپی ادراری یک نشانه شایع گلومرولونفریت (التهاب سیستم فیلترکننده کلیه) می باشد. گلومرولونفریت ممکن است قسمتی از یک بیماری سیستمیک به مانند دیابت و یا اینکه تنها درگیر کننده خود کلیه باشد. عفونت های استرپتوکوکی یا ویروسی، بیماری های عروق خونی (واسکولیت) و اختلالات ایمنی بدن مانند نفروپاتی IgA می توانند شروع کننده گلومرولونفریت باشند.

6_ سرطان

خونریزی ادراری قابل مشاهده ممکن است نشانه سرطان پروستات پیشرفته، مثانه و یا کلیه باشد. متاسفانه در مراحل اولیه بیماری ممکن است هیچ گونه علامتی مشاهده نشود که  در این مرحله این سرطان ها قابل درمان ترند.

7_ بیماری های توارثی

کم خونی داسی شکل (نقص ارثی در گلبول های قرمز) می تواند سبب خون در ادرار به صورت میکروسکوپی و یا حتی قابل مشاهده شود. هم چنین بیماری آلپورت می تواند باعث خونریزی در ادرار شود.

8_ آسیب کلیوی

ضربه یا هر آسیب به کلیه های انسان مانند تصادف یا ورزش های ضربه ای می توانند سبب حضور خون در ادرار شوند.

9_ داروها

پنی سیلین و داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید می توانند سبب خونریزی ادراری شوند. خون قابل مشاهده ادراری بعضی اوقات در هنگام مصرف داروهای ضد انعقاد مثل اسپیرین و داروهای رقیق کننده خون مانند هپارین، در هنگامی که فرد مستعد خونریزی از مثانه به هر علتی باشد، دیده می شود.

10_ ورزش سنگین

اینکه فردی به علت ورزش بسیار سنگین دچار خونریزی قابل مشاهده شود، نادر است و علت آن ناشناخته است. ممکن است ضربه به مثانه، کم آبی یا شکست سلول های گلبول های قرمز که در هنگام ورزش های هوازی ممتد رخ می دهد علت این واقعه باشند.

دونده ها اغلب بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند، اگر چه هر فردی که ورزش سنگین و شدید را انجام دهد ممکن است خونریزی را مشاهده کند.

ادرار خونی

تشخیص هماچوری 

شرح حال، آزمایش ساده ادرار، آزمایش ادرار ٣ روزه جهت تشخیص سلول های بدخیم ‏(urine cytology*3)، روش های تصویر برداری (سونوگرافی و CT SCAN) از روش های تشخیص علت هماچوری گروس (Gross Hematuria) یا خون واضح در ادرار می باشند.

گرچه در صورت صلاح دید پزشک معالج وسیله تشخیصی قطعی سیستوسکوپی (Cystoscopy: مشاهده مجاری ادراری و مثانه از طریق اندوسکوپ)می باشد.

عوامل مستعد کننده هماچوری گروس

تقریبا هر فردی می تواند سلول های قرمز خون را در ادرار خود مشاهده کند. فاکتورهایی که ممکن است این شرایط را مستعد کنند، شامل:

1_ سن

بسیاری از مردان مسن بالای 50 سال به دلیل پروستات حجیم شده ممکن است دوره هایی از خونریزی را تجربه کنند.

2_ عفونت

التهاب کلیه پس از عفونت باکتریایی یا ویروسی (گلومرولونفریت پس از عفونت) یکی از دلایل شایع مشاهده خون در بچه ها می باشد.

3_ سابقه خانوادگی

اگر فردی در اعضای درجه اول خانواده خود، سابقه بیماری یا سنگ کلیوی داشته باشد مستعد به درگیری می باشد.

4_ استفاده از برخی از داروها

آسپرین، ضد درد هایی از خانواده ضدالتهاب های غیراستروئیدی و آنتی بیوتیک ها مانند پنی سیلین به عنوان عواملی که ریسک خونریزی ادراری را افزایش می دهند، شناخته می شوند.

5_ ورزش های بسیار شدید

دوندگان مسیرهای طولانی بسیار مستعد خونریزی ادراری متعاقب ورزش هستند. در واقع، این وضعیت هماچوری دوندگان نامیده می شود. اما هر فردی که تمرینات بسیار شدیدی انجام دهد می تواند این علامت را نشان دهد.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Hh پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 716 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکترخسته ناشید. من خانمم 30 سال سن دارم چندوقت پیش من یک شب درد شدید مثانه وکلیه داشتم که فکر می‌کردم علائم دفع سنگ باشه چون سابقه دفع سنگ داشتم بعد از اون اختیار وکنترل ادرار رو نداشتم با مراجعه به دکتر محل زندگیم سونوگرافی گرفتم هیچی ی نشون ندادبعد از 14 روز دیشب تا الان درد شدید مثانه دارم اختیار ادرار رو ندارم و تب و لرز هم دارم الانم باشرایط کنونی هیچ دکتری اینجا نیست که مراجعه کنم ممنون میشم اگر لطف کنید راهنمایم کمید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،شما دچار عفونت ادراری شده اید انتی بیوتیک مصرف کنید
  • تصویر کاربر الهه چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    سلام، من سومین نوبت تزریق واکسن گارداسیل ام هست، ولی به دلیل بیماری کرونا از رفتن به مراکز درمانی می ترسم. آیا می تونم در منزل خودم واکسن رو تزریق کنم؟؟؟
    و اینکه میشه به جای بازو در باسن تزریقش کرد؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،تزریق واکسن توسط شخص ماهر و داخل بازو هست
  • تصویر کاربر باران چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    ببخشید من الان یک هفته است که تکرر ادرار گرفتم مثلا دو روز تکرر ادرار دارم یک روز خوب میشه دوباره شروع میشه رفتم دکتر تست ادرار دادم مشکلی نداشت اما نمیدونم چرا هی تکرر ادرار دارم. چه قرصی بخورم تا خوب بشم یا چه غذا و داوری گیاهی ؟ تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،تجویز دارو از طریق سایت امکانپذیر نیست
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام صبح روز یکشنبه دچار سوزش و تکرر ادرار شدم ، بعد از انجام آزمایش مقدار مختصری خون در ادرارم دیده شده ، البته آسپرین مداوم مصرف میکنم و هفته گذشته آنتی بیوتیک هم مصرف کرده بودم . در سونوگرافی هم در کلیه چپ سنگ کوچیکی نشون داد ، به محض مصرف قرص سیپرو فلوکساسین درد کلیه گرفتم و بعد از پنج ساعت قطع شد . دیروز دوباره قرص سیپروفلوکساسین خوردم و مجددا یک ساعت درد کلیه گرفتم . در حال حاضر مشکلم سوزش ادار و احساس پر بودن مثانه است که قطع نشده و با خوردن مسکًِن کمی بهتر میشه ... از دیروز دکتر قطره سَنکُل داده و مصرف میکنم که یک ساعت بعد از مصرف کمی کلیه هام رو تحریک میکنه و درد دارم، راستش در سه چهار ماه گذشته تقریبا هر دو هفته یکبار قرص پاورگل(تقویت قوای جنسی) هم خوردم . با مطالعه سایت ها نگران بحث سرطان مثانه شدم ، لطفا راهنمایی بفرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،بعید هست محض اطمینان پس از درمان مجددا سونوگرافی انجام دهید
  • تصویر کاربر سروش پنجشنبه ۲۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام عرض می کنم. کنار شیار پیشابراه من زایده ای هست که دردوره حدودچهارماهه به اندازه حدود یک در دو میلیمتر به رنگ صورتی ظاهرمیشود وبتدریج به رنگ زرشکی پررنگ وسپس سیاه تغییررنگ میدهدونهایتا بصورت پوست سیاه خشک میشود ومی افتد ودوباره همین سیکل تکرارمیشود.دوبارهم سرش کنده شده وخون زیادی آمده است.دردهم ندارد.جهت مزیداستحضارعکسی مربوط به دو روز قبل از افتادن زایده سیاهرنگ به پیوست ارسال می گردد. استدعادارم اظهارنظرفرمایند. با تشکرفراوان
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،این یک زائده عروقی است که نیاز به کار خاصی ندارد نگران نباشید
    2. تصویر کاربر سروش چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      باعرض سلام خیلی متشکرم.
    3. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۲۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      🙏🙏🙏
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر آنیتا یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 760 مشاهده پرسش
    با سلام و روزبخیر
    مبتلا به مثانه نوروژنیک هستم و در طی شبانه روز 6 بار CIC انجام میدهم و مایعات هم به اندازه کافی مصرف میکنم. در طی چند ماه اخیر دچار عفونت مزمن مثانه و مقاوم به درمان شده ام و تعداد باکتری ها به شدت افزایش یافته و هر یک ماه دچار تب با درجه 40 همراه با علایم شدید ادراری میشوم.
    انواع آنتی بیوتیک ها را مصرف کرده ام ولی متاسفانه بعد از 2 هفته پروسه درمان, علایم ادراری مجددا عود میکند.
    حتی آنتی بیوتیک طولانی مدت هم تجویز شده بود که متاسفانه این نوع درمان هم جواب نداد. اخیرا بعلت تبی که داشتم 3 بسته پودر فسفومایسین + محلول (1 لیتر سرم نرمال سالین + 6 عدد جنتامایسین) برام تجویز شد و این محلول را 2 هفته هر شب 30 سی سی از طریق سوند به داخل مثانه تزریق میکردم. (چون به جنتامایسین آلرژی دارم برای همین تزریق آن بدین صورت تجویز شده است) با این وجود, جدیدا کشت ادرار داده ام. باکتری E.coli قبل تزریق محلول, 12 میلیون بود ولی الان 20 میلیون هست و به جنتامایسین, کوتریموکسازول و افلوکساسین حساس هست.
    در ضمن الان التهاب مثانه و سوزش هم دارم و در طی روز چندین بار چرک از مجرای ادرار خارج میشود. جواب سونوگرافی هم نرمال است.
    آقای دکتر چند تا سوال داشتم خدمت تون :
    1- آیا این امکان هست که جنتامایسین را بدون اینکه با سرم ترکیب کنم, به تنهایی و بدون سرم, هر شب 6 عدد جنتامایسین 40mg را از طریق سوند به داخل مثانه تزریق کنم؟ آیا این روش نسبت به روش قبلی میتونه اثربخشی مناسب داشته باشه؟
    2- یا اینکه این امکان هست که جنتاماسین و یا هر آنتی بیوتیک دیگر, از طریق سیستوسکوپی و با سوزن به جدار عضلات مثانه تزریق شود تا در مثانه ماندگاری بیشتری داشته باشد؟
    3- باید چیکار کنم که بعد از دو سه هفته دیگه تب نکنم؟ آیا مکمل های گیاهی میتونند تا حدی عفونت را کنترل کنند. چه مکمل گیاهی و با چه دوزی؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،جنتا را میتوانید مستقیما داخل مثانه تزریق کنید اما داخل عضلات خیر
      عصاره کرن بری برای شستشوی مثانه مفید است
  • تصویر کاربر محمدتیموری سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده نزدیک به ۱ماهه مثانه و بیضم درد میکنه خواهشمندم درمانی واسه دردم پیشنهاد کنید ممنون میشم ...لازم به توضیح است باتوجه به سونوگرافی انجام شده سنگ کلیه ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا با کلیه مدارک به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ترانه یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    باسلام
    من 26 ساله هستم متاهل بدون فرزند دچار تنبلی تخمدان شدم و دکتر زنان تحت نطرم الان ی ماهه پری دارم قطع نمیشه چکار کنم؟سندرم روده تحریک پذیر هم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اطفا سوال خود را از همکاران زنان بپرسید
  • تصویر کاربر علي یکشنبه ۸ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقاي دكتر
    اينجانب علي داوري هستم و38 سال سن دارم ومدت يكسال هستش كه بصورت واضح و زياد خون در ادرار خود ميبينم
    وطي اين مدت آزمايشات زيادي انجام دادم شامل عكس رنگي -سي تي اسكن آنژيو - سونوگرافي - سيستوسكوپي وآزمايشات خون وادرار .ولي هيچكدام موردي خاصي رو گزارش نكردن ولي در آزمايش ادرار 24 ساعته مقدار دفع پروتئين چهار برابر حد مجاز ميباشد. كه يكماه اخير سرگيجه هايم زياد شده وكمخوني ورنگ پريدگي تپش قلب وسختي تنفس هم اضافه شده است.البته پزشكان زيادي مراجعه كردم كه جواب مشخصي دريافت نكردم .باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۸ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،بیماری شما از پارانشیم(گوشت)کلیه است
      لطفا به متخصص نفرولوژی مراجعه کنید
  • تصویر کاربر فلور سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    سلام، مدت زیادی است من همه تایم در طول روز احساس ادرار دارم. حتی دکتر زنان هم مراجعه کردم و گفت نه کیست داری نه فیبروم وآزمایش ادرارم هم سالم بود ولی نمیدونم مشکل چیه و همچنین داخل ورزش مثل زومبا یا طناب زدن این حال من بیشتر میشه .ممنون میشم کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام،شما دچار مثانه تحریک پذیر شده اید
      لطفا فیلم مربوط به تکرر ادرار در بانوان را در سایت بنده مشاهده و جهت درمان به مطب مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر