انواع عمل جراحی پروستات (از 30 دقیقه تا 3 ساعت)

آخرین بروزرسانی: 27 آذر 1402

در این مقاله می خوانید
پروستات غده ای است که در زیر مثانه و در مقابل انتهای دستگاه گوارش (رکتوم) قرار دارد و نقش کلیدی در بخشی از سیستم باروری مردانه که وظیفه تولید مایع حامل اسپرم را دارد، ایفا می کند. در ادامه به بررسی انواع روش های عمل پروستات که برای درمان بزرگی پروستات، سرطان پروستات و کمک به جریان ادراری بهتر مورد استفاده قرار می گیرد، پرداخته ایم.

عمل پروستات به چه منظور انجام می گیرد؟

جراحی برای برداشتن کامل یا قسمتی از غده پروستات، پروستاتکتومی نام دارد. شایع ترین علت برای جراحی پروستات، سرطان پروستات و بزرگی پروستات یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات هستند.

آموزش پیش از درمان، اولین قدم در تصمیم گیری برای درمان می باشد. تمام انواع جراحی پروستات می توانند با بیهوشی کامل (که فرد کاملا به خواب رفته و هوشیار نیست) یا بیهوشی از طریق کانال نخاعی ( که نیمه تحتانی بدن را بی حس می کند ) انجام گیرند. پزشک بر اساس وضعیت حاضر بیمار، درباره نوع بی هوشی تصمیم گیری می کند.

اهداف جراحی شامل موارد زیر است :

  • درمان بیماری درگیر کننده
  • حفظ جریان ادراری بیمار (یعنی بیمار به راحتی بتواند ادرار را تخلیه کند)
  • حفظ توانایی نعوظ
  • به حداقل رساندن عوارض
  • به حداقل رساندن درد در قبل، حین و پس از عمل

انواع جراحی پروستات

هدف جراحی پروستات به وضعیت بیماری فرد بستگی زیادی دارد. برای مثال، هدف از جراحی سرطان پروستات، از بین بردن بافت سرطانی  و هدف از جراحی پروستات حجیم شده، حذف بافت پروستات و بازگردانی جریان نرمال ادراری می باشد.

🔔جراحی پروستات به روش باز

🔔پروستاتکتومی باز

این جراحی، جراحی سنتی یا دسترسی باز به پروستات نیز نامیده می شود و برای پروستات های بالای 80 گرم کاربرد دارد. جراح برای برداشتن پروستات و بافت های اطراف، برش بر روی سطح پوست ایجاد می کند. این جراحی حدودا یک ساعت و نیم به طول انجامیده و دو الی سه روز نیز مدت بستری آن می باشد. در کل دو نوع دسترسی اصلی برای جراحی باز وجود دارد:

  • رتروپوبیک

جراح از طریق ایجاد برش از پایین شکم، به پروستات دسترسی می یابد. در بیشتر موارد، تنها پروستات برداشته می شود اما در موارد سرطانی و شک به تهاجم به بافت های اطراف پروستات، برخی از ندول های لنفاوی برای نمونه برداری برداشته می شود.

در صورت یافتن این نکته که سرطان در تمامی بافت های بدن پخش شده است، جراح از ادامه جراحی خودداری کرده و دیگر، بافت های درگیر را خارج نمی کند.

  • روش پرینه ای

در این روش، جراح یک برش بین رکتوم (مقعد) و کیسه بیضه ایجاد کرده و غده پروستات از آن مسیر خارج میشود. اغلب این عمل به دلیل وجود یک بیماری همراه که جراح قادر به انجام روش رتروپوبیک نمی باشد، انجام می گیرد.

در این وضعیت نمی توان غدد لنفاوی و یا لنف نود ها را حذف نمود. زمان جراحی در این روش کمتر از جراحی رتروپوبیک است اما ریسک بالاتری برای ایجاد ناتوانی در نعوظ وجود دارد.

⚠ توجه: در هر دو روش فوق، بیهوشی می تواند عمومی یا از طریق کانال نخاعی و یا اپیدورال باشد.

لاپاروسکوپی با کمک ربات

🔔روش لاپاراسکوپیک

کم تهاجم ترین روش برای دسترسی به پروستات، عمل لاپاراسکوپیک می باشد. این روش که حدودا 2 الی 3 ساعت به طول میانجامد. لازم به ذکر است این روش جراحی هنوز به تحقیقات بیشتری لازم دارد تا در رده ی جراحی های استاندارد قرار بگیرد. دو روش عمده در این جراحی وجود دارد:

  • پروستاتکتومی لاپاروسکوپی

این جراحی مستلزم برش های بسیار کوچک جهت عبور وسایل جراحی کوچک می باشد و محیط داخل بدن به واسطه لوله کوچک که مجهز به دوربین است، دیده می شود.

  • پروستاتکتومی لاپاروسکوپی با کمک ربات

جراح به وسیله یک بازوی رباتیک و مانیتور متصل به دوربین ربات، بدون مداخله دست، عمل را انجام می دهد. بازوی رباتیک، قابلیت مانور و دقت بیشتری را فراهم می کند.

تفاوت چشمگیری بین روش های جراحی های یاد شده، وجود ندارد. اما در جراحی لاپاراسکوپیک با کمک ربات موارد زیر دیده می شود:

  • درد کمتر
  • زمان بستری کوتاه تر
  • زمان بازتوانی سریع تر
  • از دست دادن خون کمتر

همچنین، در روش با واسطه ربات، بهبودی سریع تری در توانایی کنترل مثانه و کاهش زمان بستری در بیمارستان در مقایسه با لاپاراسکوپی معمولی وجود دارد.

جراحی لیزری پروستات 

انواع جراحی پروستات که به تداوم جریان ادراری کمک می کنند

1_ جراحی لیزری پروستات

این جراحی، بزرگی خوش خیم پروستات را بدون ایجاد هرگونه برش در سطح بدن درمان می کند. در این روش ، جراح یک اسکوپ فیبراپتیک را در طول مجرای پیشابراه عبور می دهد. در جراحی لیزری، بافت پروستاتی که مانع جریان نرمال ادرار می شود را توسط لیزر برش می دهند.

2_ جراحی اندوسکوپیک (جراحی لیزری پروستاتturp)

مشابه جراحی با لیزر، هیچ گونه برشی در سطح بدن داده نمی شود. جراح به وسیله یک لوله بلند و منعطف که از نوک الت عبور داده می شود، بخشی از بافت پروستات را برش می دهد. این روش از کم تهاجم ترین روش های جراحی پروستات محسوب می شود.

3_ جراحی هایی که جهت متسع کردن پیشابراه انجام می گیرد

  • برداشتن پروستات از طریق پیشابراه (TURP)

استانداردترین و بهترین روش جراحی برای هیپرپلازی خوش خیم پروستات، برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP) است. بخشی از پروستات حجیم شده بوسیله یک سیم حلقوی در طی جراحی بریده می شود و این بخش ها به داخل مثانه رفته و در انتهای پروسه جراحی از داخل مثانه تخلیه می شوند. این جراحی حدودا یک ساعت به طول میانجامد و مدت بستری آن یک الی 2 روز می باشد.

  • برش پروستات از طریق پیشابراه (TUIP)

این عمل جراحی شامل برش های کوچکی می باشد که جهت متسع کردن پیشابراه در پروستات و گردن مثانه ایجاد می شود. برای پروستات های زیر 40 گرم استفاده دارد  (روشی تایید شده نمیباشد) و جدودا 30 دقیقه به طول می انجامد.

turp

پس از عمل جراحی چه اتفاقی می افتد؟

پیش از اتمام بی هوشی، جراح جهت خارج شدن راحتتر ادرار از مثانه، سوند فولی را تعبیه می کند. این کاتتر باید به مدت ٥ روز تا یک هفته در مثانه باقی بماند.
بستری پس از جراحی معمولا چند روز بیشتر نبوده اما به طور کلی بیمار می تواند، 24 ساعت پس از عمل در صورت نبود مشکل مرخص شود.

فارغ از نوع عمل جراحی، درد در محل برش برای چند روز باقی می ماند. علائم زیر ممکن است پس از عمل دیده شود:

وجود این علائم پس از چند روز تا چند هفته نرمال است و زمان بازتوانی به نوع و طول مدت عمل، سلامت کلی بیمار و پیروی از دستورات پزشکی بستگی دارد.

عوارض کلی عمل پروستات

تمامی روش های جراحی ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. این عوارض شامل :

  • واکنش به ماده بی هوشی
  • خونریزی
  • عفونت محل عمل
  • آسیب به ارگان ها
  • ایجاد لخته های خونی
  • علائمی که دال بر وجود عفونت است، شامل تب ولرز، تورم یا ترشح از محل برش جراحی
  • مشکلات ادراری: که شامل احساس درد در هنگام ادرار، سختی در ادرار کردن و بی اختیاری ادراری است. این مشکلات خود به خود پس از ٢ هفته تا چند ماه از بین می رود و به ندرت برای همیشه باقی می ماند.
  • مشکل در نعوظ: عدم وجود نعوظ در 8 تا 12 هفته پس از جراحی عادی محسوب می شود. اگر آسیب دیدگی عصبی وجود داشته باشد، شانس مشکلات نعوظ به صورت بلند مدت وجود دارد. برخی از مردان کاهش جزئی طول آلت به علت کوتاه شدگی مجرای پیشابراه را ذکر کرده اند.
  • شانس تجمع مایع در غدد لنفاوی (لنف نود ها) در ناحیه تناسلی یا پاها و یا پیشرفت به طرف فتق کشاله ران محتمل است که می تواند ایجاد درد و تورم کند هر چند هر دو مورد با درمان بهبود می یابند.

چه کارهایی باید پس از عمل پروستات انجام گیرد؟

  • محل زخم جراحی را تمیز نگه دارید.
  • برای یک هفته به هیچ وجه رانندگی نکنید.
  • برای 6 هفته هیچ فعالیت پرانرژی انجام ندهید.
  • حتی الامکان از پله ها استفاده نکنید.
  • از غوطه ور شدن در استخر و سونای آب گرم پرهیز کنید.
  • هر 45 دقیقه نوع نشستن خود را عوض کنید.
  • از درمان های توصیه شده جهت کاهش درد استفاده کنید.
  • همچنین وجود تحرکات روده در 2 الی 3 روز پس از جراحی مهم است. به منظور کاهش یبوست، مایعات بنوشید، فیبر به وعده های غذایی خود اضافه کنید و همچنین فعالیت های ورزشی سبک انجام دهید.
  • جهت جلوگیری از سوزش ادرار و توانایی کنترل هر چه بهتر ادرار از مصرف مواد محرک مثانه مانند فلفل، ادویه، ترشی و تندی اجتناب کنید.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی 

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کند و طبق قوانین امکان تجویز دارو وجود ندارد.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر پارسا جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 832 مشاهده پرسش
    سلام بنده مدت 10 ماهه که عمل برداشتن پروستات با حفظ عصبهای مجاور انجام داده ام ایا مایع منی که وارد مثانه میشه و ازان طریق دفع میشود باعث آسیب به مثانه نمیشود ضمنا با وجود مصرف تادالافین 20 هنوز الت تناسلی سفت نمیشود لطفا راه درمانی دارد و این مشکل تا چه زمانی ادامه دارد 52 سال سن دارم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،ورود مایع منی به مثانه مشکلی ایجاد نمیکند
      برای سفت شدن الت بستگی به میزان حفظ اعصاب حین جراحی دارد
  • تصویر کاربر غلامحسن دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 720 مشاهده پرسش
    با لیزر امکان کاهش پروستات وجود دارد و باعث ناباروری نمیشه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،جراحی لیزر سبب کوچکی پروستات شده و در صورت انجام موفق سبب ناباروری نمیشود
  • تصویر کاربر ابراهیمی دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام . من آزمایش و سونوگرافی پدرشوهرم را براتون میفرستم. ایشون خیلی نگران هستند و متاسفانه راضی نمی شوند برای معالجه به دکتر مراجعه کنند. ساکن روستا هم می باشند.۶۸ سال سن دارند. در حال حاضر تامسولوسین ۴/. را شبی یک عدد استفاده میکنند. در فواصل مختلف هم سیپرو ۵۰۰ و فنازو ۱۰۰ هم مصرف داشته اند.
    ممنون میشم راهنمایی کنید و یا نظری بدهید. سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،کیست کلیه ایشان بسیار بزرگ بوده و بهتر است جراحی شود در ضمن ازمایش پروستات هم غیر طبیعی است نمونه برداری از پروستات لازم است
    2. تصویر کاربر ابراهیمی دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      بسیار سپاسگزارم دکتر.
    3. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      خواهش
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر یاسر دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    باعرض سلام خدمت جناب دکتر ناطق.پدرم به دلیل بزرگ شدن پروستات نیاز به جراحی دارند.لطفا در صورت امکان بفرمایید کدام روش جراحی بهتر جواب میدهد؟باتشکراز لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،انتخاب روش جراحی بسته به اندازه پروستات و عوامل همراه دارد لطفا مقاله مربوطه را در سایت بنده مطالعه بفرمایید
  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 564 مشاهده پرسش
    سلام
    اقای دکتر پدرم ۳ ماه بعد از عمل رادیکال پروستات همچنان دچار بی اختیاری ادراری کامل است علت موضوع چیست ایا عمل بد صورت گرفته و ایا راه درمانی وجود دارد
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،بی اختیاری ادرار از عوارض جراحی است با تغییر سبک زندگی و درمان دارویی و ورزشهای مخصوص امکان بهبودی وجود دارد
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۲۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2111 مشاهده پرسش
    سلام
    من 19 سالمه و چند دفعه خواستم با ماساژ پروستات به لذت برسم
    اما وقتی به پروستات داخل مقعد دست میزنم هیچ حسی بهم دست نمیده
    میخواستم ببینم ایا پروستات من دچار مشکل هستش یا نه؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۲۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،خیر
  • تصویر کاربر مهرداد چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 543 مشاهده پرسش
    با سلام
    من 21 ساله هستم 4ماه پیش با علایم تکرر ادرار قطره قطره شدن ادار احساس عدم تخلیه کامل مثانه به دکتر مراجعه کردم
    سونو گرافی انجام شد حجم پروستات 26سی سی و ازمایش خون .تشخیص دکتر التهاب پروستات بود
    دارو پروترال0.4 افلوکساسین یوریناسین مصرف میکنم الان 4 ماه میگذره ولی با قطع دارو دوباره علایم برمیگرده
    الان دکتر میگه باید یه سیستوسکوپی انجام بشه برای تشخیص تنگی مجرا نظر شما چیه
    ایا تنگی مجرا باعث این شده که بعد این مدت هنوز درمانم کامل نشه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،به نظر میرسد علائم شما بیشتر در زمینه التهاب پروستات باشد تا تنگی مجرا
      جهت اطمینان یک عکس از مجرا(RUG)انجام دهید
  • تصویر کاربر فرهاد چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 845 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت جناب آقای دکتر ناطق؛ من 37 سالمه و 5و6 سالی هست که کاهش فشار حدودا 25 درصدی تو ادرارم احساس میکنم به غیر از این نه دردی نه سوزشی و نه تکرری ندارم. فقط شروع ادرارم هم با 2و3 ثانیه تاخیره. جواب سونوگرافی رو خدمتتون ارسال میکنم، همچنین رادیولوژی rug و آزمایش اخیر که با 5 روز پرهیز غذایی بدون گوشت قرمز و نوشیدنی گازدار و فست فودو نمک بوده به پیوست خدمتتون ارسال می کنم. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا یک نوار مثانه انجام داده و با جواب ان به مطب مراجعه کنید
    2. تصویر کاربر فرهاد شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنون از اینکه وقت گذاشتین. چشم حتما هماهنگ میکنم با مطب و خدمت میرسم. فقط دکتر جان من تا اونموقع از استرس میمیرم. بر اساس توضیحات شما تو تلوزیون این مشکل من میخوره به التهاب پروستات مزمن همونطور که تو سونوگرافی هم اومده، ولی الان ظاهرا شک شما به عصب مثانه رفته. یعنی این rug نشون میده که پروستات مجرا رو تنگ نکرده؟
    3. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،شما تنگی مجرا ندارید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر عیوق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 836 مشاهده پرسش
    سلام اگر امکان داره بفرمائید برای تشخیص عفونت پروستات چطوری عمل میشه؟ ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،شرح حال،معاینه بالینی،ازمایش انزیم پروستات(PSA)و در صورت لزوم کشت از ترشحات پروستات
  • تصویر کاربر محمدبنابی دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 655 مشاهده پرسش
    باسلام آقای دکترمدت۱۳ماه است که عمل باز پروستات انجام دادم بعدازتخلیه مثانه وخروج از دستشویی یک تادوقطره نشتی دارد ونعوظ هم کامل نیست وهنگام نعوظ دردآلت تناسلی دارم ورابطه جنسی مختل شده لطفا راهنمایی بفرماییدچه کارکنم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا به مطب مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر