پرتاب نشدن اسپرم
انزال معکوس یا همان عدم جهش منی هنگامی اتفاق می افتد که مایع منی در هنگام ارگاسم به جای خارج شدن از آلت به درون مثانه وارد شود. در این انزال با اینکه فرد به اوج لذت جنسی یا ارگاسم می رسد اما منی خارج نشده یا مقدار آن بسیار کم می باشد.
این وضعیت گاهی اوقات ارگاسم خشک نیز نامیده می شود. انزال معکوس همواره مضر نیست اما می تواند سبب ناباروری در مردان شود. درمان انزال معکوس عموما برای احیای باروری مردان مبتلا انجام می شود.
علائم پرتاب نشدن اسپرم
انزال معکوس توانایی دستیابی به نعوظ یا ارگاسم را تحت تاثیر قرار نمی دهد. با این حال، در هنگام رسیدن به اوج لذت جنسی، مایع منی به جای خارج شدن از آلت به مثانه وارد می شود. علائم و نشانه های انزال معکوس شامل موارد زیر می شوند:
❇ارگاسم هایی که با عدم خروج منی یا مقادیر اندک آن همراه هستند (ارگاسم خشک)
❇کف آلود بودن ادرار پس از ارگاسم به دلیل دارا بودن منی
❇عدم توانایی باردار کردن همسر (باروری مردان)
دلیل عدم جهش اسپرم
در هنگام ارگاسم مردان مجرایی به نام وازو دفران اسپرم ها را به پروستات منتقل می کند. این اسپرم ها در آنجا با مایع های دیگری ترکیب می شوند تا مایع منی ایجاد شود. عضله ای که در ورودی مثانه (عضله گردن مثانه) وجود دارد، جهت جلوگیری از ورود منی به مثانه منقبض می شود.
این انقباض در زمانی انجام می شود که منی از پروستات عبور کرده و به میزراه وارد می شود. میزراه مجرایی است که در آلت تناسلی قرار دارد. عضله گردن مثانه همان عضله ای است که وظیفه نگهداری ادرار را تا زمان مناسب تخلیه برعهده دارد.
در انزال معکوس، این عضله به خوبی منقبض نشده و در نتیجه آن اسپرم به جای خارج شدن از آلت به مثانه وارد می شود. برخی شرایط می توانند عملکرد این عضله را مختل کنند. از جمله این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
❇جراحی: همانند جراحی گردن مثانه، جراحی برداشتن گره های لنفی خلف صفاق در سرطان بیضه و جراحی پروستات
❇عوارض جانبی برخی دارو هایی که برای درمان فشار خون بالا، بزرگی پروستات یا افسردگی مصرف می شوند.
❇آسیب عصبی ایجاد شده توسط بیماری هایی از جمله دیابت، مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)، پارکینسون یا آسیب طناب نخاعی
ارگاسم خشک اولین نشانه انزال معکوس است. البته، شرایط دیگری نیز می توانند ارگاسم خشک را به وجود آورند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
❇برداشت جراحی پروستات (پروستاتکتومی)
❇برداشت جراحی مثانه (سیستکتومی)
❇پرتو درمانی جهت درمان سرطان ناحیه لگن
عوارض پرتاب نشدن اسپرم
در حالی که انزال معکوس مضر نیست اما عوارض جانبی آن می توانند شامل موارد زیر باشند:
- عدم توانایی باردار کردن همسر (ناباروری مرد)
- کاهش لذت ارگاسم ناشی از نگرانی درباره عدم انزال
درمان جهش نداشتن اسپرم
انزال معکوس معمولا تا زمانی که در باروری اختلالی ایجاد نکرده نیازمند درمان نیست. در این موارد، درمان به عامل زمینه ای این مشکل بستگی دارد.
درمان ناباروری
مردان مبتلا به انزال معکوس به احتمال زیاد جهت باردار کردن همسر خود به درمان نیاز دارند. برای اینکه بارداری اتفاق افتد، به انزال مقداری کافی از مایع منی نیاز می باشد. این مقدار مایع منی باید به اندازه ای باشد که اسپرم ها را از واژن زن عبور داده و به رحم برساند.
در صورت عدم تاثیر مصرف دارو در انزال منی، فرد به فرایند های درمان باروری نیاز خواهد داشت. در برخی موارد، می توان اسپرم ها را از مثانه خارج کرده و پس از فرآوری در آزمایشگاه جهت باردار کردن همسر فرد از آن ها استفاده کرد.
گاهی اوقات جهت باردار کردن همسر فرد مبتلا، به تکنولوژی های پیشرفته تری در زمینه ناباروری نیاز است. بسیاری از مردان مبتلا به انزال معکوس پس از پیگیری فرآیند های درمانی قادر به باردار کردن همسر خود خواهند بود.
داروی پرتاب نشدن اسپرم
ممکن است دارو ها بتوانند در درمان انزال معکوس ناشی از آسیب عصبی مفید باشند. این نوع آسیب می تواند توسط دیابت، مالتیپل اسکلروزیس، برخی جراحی ها و دیگر درمان ها یا بیماری ها به وجود آید. در مواردی که جراحی، یک تغییر فیزیکی دائمی در آناتومی بدن فرد به وجود آورده، دارو ها نمی توانند تاثیر گذار باشند.
از جمله این جراحی ها می توان به جراحی گردن مثانه و برش پروستات از طریق میزراه (TURP) اشاره کرد. در صورتی که پزشک تصور کند دارو های مصرفی فرد توانایی انزال طبیعی او را تحت تاثیر قرار داده اند، از فرد خواهد خواست تا برای مدتی از مصرف این دارو ها اجتناب کند.
دارو هایی که می توانند سبب انزال معکوس شوند شامل برخی دارو های ضد افسردگی و آلفا بلاکر هستند. دارو های آلفا بلاکر برای درمان فشار خون بالا و برخی بیماری های پروستات مصرف می شوند. دارو های درمان انزال معکوس دارو هایی هستند که عمدتا برای درمان بیماری های دیگر استفاده می شوند. از جمله این دارو ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایمی پرامین (توفرانیل)
- میدودرین
- کلروفنیرامین (کلرتریمتون) و برم فنیرامین (ولتان)
- افدرین (آکوواز)، سودوافدرین (سودافد) و فنیل افرین (وازکولپ)
عوارض جانبی داروهای انزال معکوس
این دارو ها به بسته نگه داشتن عضله گردن مثانه در هنگام انزال کمک می کنند. در حالی که این دارو ها اغلب برای درمان انزال معکوس مؤثر هستند اما می توانند عوارض جانبی یا تداخلاتی با سایر دارو های دیگر نیز داشته باشند.
برخی دارو های استفاده شده در درمان انزال معکوس می توانند سبب افزایش فشار خون و ضربان قلب شوند. این وضعیت می تواند در مبتلایان به فشار خون بالا یا بیماری قلبی خطرناک باشد.
⚠️ زوج جوانی به دکتر شهریار ناطق با مشکل ناباروری مراجعه می کنند. در فیلم مقاله ی زیر تفسیر آزمایش اسپرم مرد جوان توسط دکتر شهریار ناطق آورده شده است. در انتهای فیلم نیز، دکتر ناطق توصیه هایی برای زمان نزدیکی به زوجین خواهند داد. برای مشاهده ی این فیلم روی لینک زیر کلیک کنید:
هنگام مراجعه به پزشک
انزال معکوس مضر نبوده و تنها در صورتی نیازمند درمان است که فرد قصد فرزند دار شدن داشته باشد. با این وجود، در صورت ابتلا به ارگاسم های خشک، فرد باید جهت اطمینان از عدم وجود وجود یک مشکل زمینه ای به پزشک مراجعه کند.
در صورتی که یک زوج به مدت یک سال یا بیشتر رابطه جنسی طبیعی و محافظت شده داشته اما موفق به بارداری نشده اند، باید به پزشک مراجعه کنند. در صورتی که در هنگام انزال، مایع منی خارج نشده یا مقدار آن اندک می باشد، امکان دارد این وضعیت توسط انزال معکوس ایجاد شده باشد.
دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی
برای پرسش از دکتر بر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.