اغلب همه افراد در طول زندگی متوجه تغییر رنگ و بوی ادرار خود می شوند. در حالی که این تغییر می تواند ناشی از مواد خوراکی یا نوشیدنی مختلف باشد اما گاهی اوقات بیانگر ابتلا به یک بیماری است. به همین دلیل، توجه به هر گونه تغییر در ادرار، تفسیر آن ها و در صورت نیاز مراجعه به پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است.
رنگ طبیعی ادرار
به طور معمول رنگ ادرار در هنگام صبح نسبت به شب متفاوت است. ادرار هنگام صبح به دلیل غلظت بیشتر تیره تر بوده و در هنگام شب به دلیل غلظت کمتر شبیه به آب است.
رنگ مطلوب ادرار زرد کم رنگ است. تیرگی بیشتر رنگ زرد ادرار می تواند نشانه نیاز بدن به آب باشد.

تغییر رنگ و بوی ادرار
رنگ ادرار می تواند از زرد کم رنگ تا کهربایی تیره تغییر یابد. عوامل بسیاری در تعیین رنگ ادرار تاثیر دارند که از جمله آن ها می توان به تعادل مایعات، رژیم غذایی، دارو های مصرفی و بیماری ها اشاره کرد. در ادامه دلایل تغییر بسته به رنگ را برایتان بیان خواهیم کرد:
زرد کم رنگ یا تیره ادرار
میزان تیرگی یا روشنی رنگ ادرار به مقدار آب مصرفی بستگی دارد. آب و دیگر مایعات رنگدانه های زرد موجود در ادرار را رقیق کرده و هر چه مقدار آب بیشتر باشد ادرار شفاف تر خواهد بود. ادرار در مواقع کم آبی می تواند رنگی تیره تر داشته باشد.
به طور کلی، رنگ بسیار روشن ادرار نشانه خوبی، از مصرف مقادیر مناسب آب است. در صورتی که ادرار به رنگ قهوه ای مایل به قرمز باشد اندکی جای نگرانی وجود دارد.
ادرار با رنگ قهوه ای مایل به قرمز

ادرار با رنگ زرد روشن
ادرار با رنگ سبز روشن
تغییر در بوی ادرار
برخی مواد غذایی همچون مارچوبه، ویتامین ها و دارو های آنتی بیوتیک (همچون پنی سیلین) می توانند سبب تغییر بوی ادرار شوند. در اغلب موارد بوی ادرار یک عامل نگرانی قوی نیست.
بوی شیرین و میوه مانند ادرار
ادرار با بوی عفونت
گاهی اوقات، علائم به قدری مبهم یا جزئی هستند که تشخیص مشکل دشوار است. در صورت کم آبی بدن ادرار غلیظ تر بوده و دفع آن می تواند با دشواری همراه شود. نوشیدن مایعات کافی رنگ ادرار را به زرد کم رنگ یا شفاف تغییر داده و به کاهش ناراحتی کمک می کند.
وجود خون قابل مشاهده در ادرار اغلب بیانگر ابتلا به سنگ کلیوی یا عفونت مجاری ادرار است. تیرگی یا نارنجی رنگ بودن ادرار ممکن است علامت عملکرد نامناسب کبد باشد. در صورت تجربه علائم یاد شده باید پزشک خود را مطلع کرد.
دکتر شهریار ناطق متخصص اورولوژی و جراح کلیه