وضعیت بیضه ها بعد از عمل فتق

آخرین بروزرسانی: 31 خرداد 1402

در این مقاله می خوانید

بروز تورم، پس از جراحی فتق اینگوینال (فتق کشاله ران) یا جراحی فتق ناف، بسیار رایج است. در بیشتر مواقع، این تورم تنها بر اثر پاسخ طبیعی بدن به آسیب ناشی از جراحی به وجود می آید، و بروز آن نشانه ای از یک اختلال در سلامتی افراد نمی باشد.

علت ورم بعد از جراحی فتق بیضه

در مراحل اولیه بهبودی، حجم زیادی از مایعات در محل آسیب دیدگی به درون بافت ها ترشح می گردد، که به صورت تورم در این ناحیه (شبیه به تورم پس از پیچ خوردگی مچ پا) بروز پیدا می کند. همراه با این مایع، مواد مغذی و سلول‌هایی برای کمک به ترمیم بافت، به ناحیه آسیب دیده انتقال می یابند. در اغلب اوقات این تورم پس از چند روز سفت می شود، و ممکن است افراد آن را مانند یک توده در زیر پوست احساس کنند. 

تورم و کبودی بعد از عمل فتق بیضه

به عنوان مثال، در عمل ترمیم فتق ناف، به طور معمول محل ایجاد برش جراحی و فتق به یکدیگر بسیار نزدیک می باشند؛ بنابراین بسیاری از بیماران یک توده سفت در نزدیکی ناف احساس می کنند، که چندین روز پس از عمل جراحی ایجاد می شود. پس از جراحی فتق ناحیه اپی گاستر (epigastric) و جراحی فتق باز (open incisional hernia) نیز تورم مشابهی به وجود می آید. 

بعد از جراحی فتق کشاله ران، اغلب در محل برش جراحی یا در زیر آن تورم ایجاد می شود و در بسیار ی از موارد تا کشاله ران و حتی کیسه بیضه و خود بیضه ها امتداد می یابد. از آنجایی که نیروی جاذبه، مایعات ترشح شده را به سمت پایین می کشد، بسیاری از افراد پس از جراحی فتق، در ناحیه تاسلی و بیضه ها، تورم و درد احساس می کنند. 

تورم پس از عمل ترمیم فتق، بخشی از روند طبیعی بهبودی می باشد؛ با توجه به این نکته، معملاً بین سه تا شش ماه طول می کشد، تا بدن آثار آسیب دیدگی را کاملاً ترمیم کند و تورم ناشی از آن ناپدید شود. در صورتی که باد فتق در ناحیه اینگوینال در بیماران بسیار بزرگ باشد و تا کیسه بیضه امتداد پیدا کند، ممکن است بیش از شش ماه طول بکشد، تا تورم پس از جراحی ترمیمی، از بین برود.

اغلب افراد این تورم را به شکل توده سخت و کوچکی مانند تیله در ناحیه زخم یا اطراف آن توصیف می نمایند. برای بسیاری از افراد، شکل ظاهری تورم یاد آور باد فتق می‌باشد و دیدن آن، موجب احساس نگرانی از بابت عود کردن این عارضه می گردد؛ اما با توجه به سفت بودن بافت در محل تورم و ثابت بودن آن (بر خلاف حالت باد فتق) این نگرانی برطرف می شود. به طور معمول درد یا ناراحتی خفیفی در ناحیه تورم وجود دارد، اما در روزها و هفته‌های پس از جراحی وضعیت بیماران بهبود می یابد.

در چه صورت بابت تورم بعد از عمل فتق باید به پزشک مراجعه کرد؟

در برخی از موارد، تورم ایجاد شده نرم است و به نظر می رسد بعد از جراحی از بین نمی رود. به احتمال زیاد در این موارد تورم، حاصل تجمع مایع میان بافتی، در فضایی که باد فتق پیش از عمل آن را اشغال کرده بود، می باشد. اگر این تورم بیش از سه تا شش ماه پس از جراحی باقی بماند، باید مجدداً توسط تیم جراحی ارزیابی گردد تا در صورت عود مجدد باد فتق به سرعت تشخیص داده شود. 

متأسفانه، تصویر برداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن و ام آر آی، اغلب دارای حساسیت کافی، برای تمایز دادن بین تجمع مایع میان بافتی و بروز یک مشکل احتمالی در چند روز اول پس از جراحی، نمی باشند. زمان تنها چیزی است که بروز مشکلات و عوارض احتمالی را نشان می دهد.

بروز تورم بعد از جراحی فتق معمولاً طبیعی است، اما در موارد نادر می تواند نشان دهنده یک عارضه، از جمله عفونت یا عود فتق باشد. از آنجایی که عفونت پس از جراحی فتق در کمتر از 1% از موارد رخ می دهد، بروز تورم در 99% موارد طبیعی است. تشدید درد یا تورم پس از جراحی فتق و مشاهده درد و تورم همراه با قرمز شدن پوست، از نشانه‌ های عفونت می باشد و باید توسط تیم جراحی مورد بررسی قرار گیرد. 

کبودی بعد از جراحی فتق 

در برخی مواقع، جراحی می‌تواند سبب تجمع خون در زیر پوست، ایجاد کبودی و تغییر رنگ ناحیه به سیاه یا آبی گردد. این حالت ممکن است مانند تورم، پس از جراحی فتق اینگوینال، در اطراف ناحیه برش و همچنین در پایین کشاله ران مشاهده شود. جاذبه می تواند قطرات خون را به سمت آلت تناسلی و کیسه بیضه بکشد، که اغلب باعث ایجاد کبودی و تغییر رنگ در این اندام می گردد. 

این تغییر رنگ سیاه و آبی بعد از جراحی فتق طبیعی است و خیلی سریعتر از تورم برطرف می شود. رنگ سیاه و آبی اغلب به رنگ زرد تغییر می کند، و معمولاً تا قبل از موعد اولین چک-آپ بعد از عمل، کاملاً از بین می رود.

دکتر شهریار ناطق متخصص اورولوژی در تهران 

لطفا به اشتراک بگذارید