آیا نگه داشتن ادرار خطرناک است؟

آخرین بروزرسانی: 23 دی 1401

در این مقاله می خوانید

تخلیه ادرار امری ضروری است، اما گاهی بنا به هر دلیلی امکان تخلیه وجود ندارد. در بیشتر موارد، اگر احساس ادرار ندارید، می توان آن را برای مدت کوتاهی، نگه داشت. با این حال، نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی و نادیده گرفتن احساس ادرار ممکن است خطر برخی مشکلات، مانند عفونت ادراری را افزایش دهد. بنابرین نباید ادرار خود را زمان زیادی نگه دارید. تخلیه منظم مثانه بخشی از اهمیت زیادی برخوردار است.

تا چه مدت میتوان ادرار را در بدن نگه داشت؟

معمولا مثانه انسان به طور معمول بین 1.5 تا 2 فنجان مایع را در خود نگه می دارد. احساس ادرار ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. سرعت پر شدن مثانه به عوامل مختلفی بستگی دارد، بنابراین هیچ قانونی در مورد مدت توانایی نگه داشتن ادرار وجود ندارد. با این حال در بیشتر موارد، افراد می توانند 3 تا 4 ساعت ادرار خود را نگه دارند.

البته، این زمان نیز بر اساس میزان و نوع مایعاتی که فرد مصرف می کند متفاوت است. مصرف آب زیاد در یک زمان کوتاه یا مصرف نوشیدنی های کافئین دار، ممکن است تمایل به ادرار کردن را بیشتر کند.

برخی افراد در هر نوبت ادرار کردن، فقط مقدار کمی از مثانه ی خود را تخلیه می کنند. اگر دلیلی برای تکرر ادرار یافت نشود، ممکن است پزشک توصیه کند که ادرار خود را نگه دارید تا مثانه را مجدد آموزش دهید.

تکرر ادراری

نادیده گرفتن احساس ادرار در برخی افراد می تواند بخشی از روند بازآموزی مثانه باشد. به طور کلی، این بازآموزی شامل 15 دقیقه انتظار پس از احساس ادرار می باشد.

عوارض نگه داشتن ادرار

در بیشتر موارد، نگه داشتن ادرار برای مدت زمان کوتاه تا یافتن توالت ضرری ندارد. با این حال، نگه داشتن ادرار می تواند خطر ابتلا به عفونت دستگاه ادراری را افزایش دهد. چرا که ادرار موجود در مثانه می تواند رشد باکتری ها را افزایش دهد. مصرف مایعات زیاد و دفع منظم آن ها بهترین راه برای جلوگیری از رشد بیش از حد باکتری هایی است که منجر به عفونت میشوند.

طریقه صحیح تخلیه کامل ادرار

در هر بار رفتن به توالت حتما مثانه را کاملاً تخلیه کنید. پس از دریافت احساس، “تمام شدن تخلیه ادرار” یک دقیقه بیشتر صبر کنید. ممکن است هنوز کمی ادرار در مثانه وجود داشته باشد و بهتر است مطمئن شوید که تمام ادرار موجود در مثانه را تخلیه کرده باشید، در غیر این صورت چند دقیقه دیگر مجدد احساس دفع ادرار خواهید داشت.

تقویت اعصاب مثانه جهت کنترل ادرار

برای مواقعی که باید برای مدت زمان کوتاهی ادرار خود را نگه دارید، از نکات زیر می توانید برای حواس پرتی استفاده کنید:

✅راحت و ارام باشید. 

تحت فشار قرار دادن شکم و به خصوص مثانه ممکن است احساس دفع ادرار را بیشتر کند. سعی کنید بنشینید یا با پاهای ضربدر یا به هم چسبیده بایستید و کمر خود را صاف نگه دارید تا از فشار بر روی مثانه کم کنید. فشار دادن یا تکیه دادن به چیزی که شکم را تحت فشار قرار دهد، ممکن است باعث افزایش ناراحتی شود.

عوارض نگه داشتن ادرار

✅دمای بدن خود را تغییر دهید. 

گرما یا سرمای بیش از حد ممکن است باعث ایجاد احساس دفع ادرار شود. در بیشتر موارد، سرمای زیاد باعث افزایش احساس فوریت در ادرار می شود، بنابراین گرم کردن با پتو ممکن است برای مدتی کمک کننده باشد.

✅به بسته شدن مثانه فکر کنید. 

برای جلوگیری از نشت ادرار، تصور کنید که هیچ چیز نمی تواند از مجرای ادرار پایین بیاید. فشار وارد کردن به عضلات آن ناحیه ممکن است به جلوگیری از نشت ادرار کمک کند. تمرین شناخت ماهیچه ها و منقبض کردن آن ها در صورت عدم نیاز فوری به ادرار کردن می تواند در طولانی مدت مفید باشد.

✅بی حرکت بمانید.

پریدن، قدم زدن یا لرزش می تواند احساس نیاز به دفع ادرار را افزایش دهد و حتی ممکن است باعث نشت ادرار در برخی افراد شود. کاهش حرکت می تواند به کاهش احساس پری مثانه کمک کند.

✅مراقبه یا تجسم.

تمرین مراقبه، تجسم یا تنفس عمیق ممکن است به حواس پرتی برای مدت کوتاهی کمک کند.

✅حواس پرتی های ذهنی.

صحبت با افراد دیگر، بازی کردن یا خواندن کتاب ممکن است به پرت کردن حواس شما از احساس دفع ادرار کمک کنند.

عوامل تحریک کننده مثانه

از جمله عواملی که نگه داشتن ادرار را برای شما دشوار میکنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

⚠️نوشیدن مایعات.

اگر مثانه از قبل پر شده باشد و دیگر ظرفیتی نداشته باشد، نوشیدن مایعات بیشتر فقط باعث بدتر شدن مشکل می شود.

⚠️اجازه به خروج مقدار کمی ادرار.

تلاش برای خروج مقدار کمی ادرار ممکن است نتیجه معکوس دهد زیرا با شروع جریان ادرار، متوقف کردن آن دشوار است. 

⚠️حرکت کردن.

پریدن، قدم زدن یا لرزش می تواند احساس نیاز به دفع ادرار را افزایش دهد. ثابت ماندن می تواند به کاهش احساس دفع ادرار کمک کند.

⚠️کافئین و الکل.

نوشیدنی های کافئین دار نیز می توانند مثانه را تحریک کرده و احساس دفع ادرار را افزایش دهند، پس بهتر است از مصرف آنها خودداری کنید.

⚠️خوردن غذاهای تند و اسیدی.

این غذاها می توانند مثانه شما را تحریک کند، مانند نوشیدن الکل.

⚠️سرفه کردن، عطسه کردن و خندیدن.

زمانی که مثانه پر است، عطسه یا خنده می توانند وضعیت را بدتر کنند یا حتی باعث نشت ادرار شوند.

⚠️شنا یا استحمام.

آب گرم یا رفتن به استخر می تواند احساس نیاز به دفع ادرار را افزایش دهد و نگه داشتن ادرار را دشوارتر کنند.

تقویت عضلات کف لگن

تمرینات کگل و تقویت عضلات کف لگن

یکی از جنبه های مهم سلامت مثانه، استحکام کف لگن می باشد. عضلات کف لگن در کاهش علائم بی اختیاری و توانایی نگه داشتن ادرار بسیار مهم می باشند. شناخت این عضلات و تقویت آن ها با تمرین می تواند نقش مهمی در بازآموزی مثانه داشته باشد.

متخصص زنان و زایمان، پزشکی است که در معالجه زنان مبتلا به اختلالات کف لگن نقش دارد. بازآموزی مثانه، تمرینات کف لگن و داروها می تواند در درمان تکرر ادرار، کمک کننده باشد. برخی تغییرات کوچک در عملکرد مثانه مرتبط با افزایش سن می باشند مانند تکرر ادرار، درد هنگام ادرار و نشت ادرار. 

در برخی موارد، بازآموزی مثانه می تواند به شما کمک کند تا تغییراتی که در سلامت مثانه به دلیل افزایش سن رخ می دهند را جبران کنید. با این حال، در صورت ایجاد علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

دکتر شهریار ناطق، جراح و متخصص کلیه

عوارض زیاد نگه داشتن ادرار چیست؟

لطفا به اشتراک بگذارید