انسداد مجاری ادرار و روش های درمانی آن

آخرین بروزرسانی: 23 دی 1401

در این مقاله می خوانید
انسداد مجاری ادرار زمانی اتفاق می افتد که، جریان ادرار به سمت حالب ها، مثانه و میزراه دچار مشکل شده باشد و جریان ادرار به طور کامل و یا به صورت نسبی مسدود شده باشد.

جریان ادرار از کلیه ها به سمت مثانه است ولی در این عارضه جریان ادرار به صورت عقبگرد است و به سمت کلیه ها باز می گردد.  نام دیگر این عارضه رفلاکس کلیه می باشد. 

حالب به لوله ای گفته می شود که مسئول انتقال ادرار از کلیه ها به سمت مثانه است. انسداد حالب ها می تواند باعث تورم و یا آسیب رسیدن به کلیه ها شود. این عارضه ممکن است در هر سنی به وجود بیاید، همچنین انسداد حالب ها می تواند به صورت نادر در جنین مشاهده شود.

دلایل انسداد حالب ها

گرفتگی مجرای ادرار به دلایل متعددی رخ می دهد. فشارهای مضاعف منجر به آسیب رسیدن به کلیه ها و حالب ها می شوند. انسداد موقت و یا دائمی میزراه و حالب ها که مسئول انتقال ادرار به خارج از بدن هستند، ممکن است علل مختلفی داشته باشند، از جمله:

  • وجود جراحت در ناحیه لگن
  • به وجود آمدن تومور و حرکت آن ها به سمت کلیه ها، مثانه، میزراه و کولون
  • لخته شدن خون
  • بیماری های مربوط به مجاری ادراری
  • وجود سنگ حالب، که از کلیه ها منشا گرفته است.

اختلالات سیستم عصبی نیز یکی از دلایل انسداد حالب ها می باشد. این حالت زمانی رخ می دهد که اعصاب مثانه، دچار مشکل می شوند. همچنین مصرف بی رویه قرص های کنترل کننده ی مثانه ی بیش فعال، در مواردی از دلایل اصلی انسداد حالب ها هستند.

یکی از علل شایع انسداد مجاری ادرار در آقایان، متورم شدن و التهاب پروستات است. خانم های باردار نیز به دلیل فشار جنین بر روی مثانه، ممکن است مبتلا به عارضه ی عقب گرد جریان ادرار شوند. البته قابل ذکر است، این حالت به ندرت اتفاق می افتد.

مشکلات ارولوژی سوزش ادرار

علائم انسداد حالب ها

شروع احتباس ادراری ممکن است خیلی سریع و حاد و یا به صورت آهسته و پیشرونده رخ دهد. درد در ناحیه ی میانی پهلو یکی از علائم ابتدایی انسداد و گرفتگی حالب ها می باشد. شدت و ناحیه دقیق درد در افراد مختلف متفاوت بوده و همچنین این عارضه ممکن است باعث ایجاد درد در هر دو طرف بدن شود.

تب، حالت تهوع و استفراغ از علائم شایع انسداد مجاری ادرار هستند. همچنین رفلاکس جریان ادرار به سمت کلیه ها باعث ایجاد درد در آن ها می شود. هرگونه تغییر در عادت تخلیه ی ادرار ممکن است از علائم انسداد حالب ها باشد. این تغییرات عبارتند از:

  • دشواری در دفع ادرار
  • جریان آهسته ادرار و یا قطع و وصل شدن ادرار
  • شب ادراری و عدم تحمل ادرار
  • احساس عدم تخلیه کامل مثانه
  • وجود خون در ادرار
  • کاهش برون دهی کلیه

❗نکته: کاهش مقدار ادرار تخلیه شده در روز، از علائم انسداد در یکی از کلیه ها می باشد، این در حالیست که متوقف شدن کامل جریان ادرار، معمولا نشان دهنده درگیری هر دو کلیه و انسداد آنهاست.

تشخیص انسداد حالب ها

هر گونه انسداد در مجاری ادرار، از طریق اولتراسوند تشخیص داده می شود. اسکن از ناحیه ی درگیر شده، می تواند هر گونه بازگشت ادرار به کلیه ها را نشان دهد. همچنین استفاده از عکس برداری های متداول، در تشخیص انسداد حالب ها کمک شایانی می کند.

درمان گرفتگی مجرای ادرار

از بین بردن انسداد موجود در حالب ها اصلی ترین هدف درمان می باشد. درمان انسداد مجاری ادرار توسط دو روش جراحی و قرار دادن استنت امکان پذیر است.

❇ جراحی

در این فرایند، هر گونه توده اعم از قسمت های سرطانی، تومور، پلیپ و زخم های بوجود آمده، بوسیله ی جراح از حالب ها برداشته می شوند. در نتیجه با رفع انسداد موجود در حالب ها، جریان طبیعی ادرار از کلیه به سمت مثانه برقرار خواهد شد.

❇ قرار دادن استنت

یکی از راه حل های غیر تهاجمی تر، جایگذاری یک استنت در مجاری مسدود شده می باشد. استنت یک نوع لوله ی شبکه مانند است که در داخل لوله های مسدود شده قرار داده می شود و باعث اتساع آن ها می شود. جایگذاری استنت در لوله هایی که به دلایل مختلف باریک شده اند، راه حل مناسبی برای پیشگیری از هر گونه انسداد می باشد.

قرار دادن استنت (سوند حالب دبل جی: Dj) داخل حالب ها تحت بی حسی موضعی بوده (نياز به بیهوشی عمومی نداشته) و توسط اندوسكوپی صورت می گیرد.

بیضه نزول نکرده

علائم انسداد مجاری ادرار در جنین

انسداد مجاری ادرار و حالب ها، مشکلات مختلفی در جنین به وجود می آورد. یکی از علائم انسداد در جنین، کاهش مقدار مایع آمنیوتیک در رحم مادر است. یکی از مواد تشکیل دهنده ی مایع آمنیوتیک، ادرار می باشد.

جنینی که دارای مشکلات انسدادی است، توانایی دفع ادرار به داخل مایع آمنوتیک را ندارد. در نتیجه این عارضه باعث کاهش مقدار مایع آمنیوتیک شده و مشکلات زیادی را در هنگام تولد به وجود می آورد.

درمان انسداد مجرای ادرار در جنین

در جنین این فرایند از طریق ایجاد یک سیستم تخلیه بوسیله ی قرار دادن یک شانت در رحم مادر صورت می گیرد. این شانت باعث انتقال ادرار نوزاد به داخل مایع امنیوتیک می شود.

درمان در جنین فقط زمانی انجام می شود که انسداد مجاری ادرار باعث آسیب به کلیه های جنین شده باشد. معمولا عملکرد کلیه های نوزاد، قابل ترمیم است.

 انسداد مجاری ادرار به درگیری یک یا هر دو کلیه، بستگی دارد. در افرادی که فقط یکی از کلیه ها دچار انسداد شده است، ایجاد بیماری های مزمن ادراری بعید است. در افرادی که دچار انسداد های عود کننده در یک یا هر دوی کلیه ها شده باشند، احتمال آسیب شدید به کلیه ها وجود دارد.

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مونا چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من حدود یکی دو ماه هست که جریان ادرارم خیلی کم شده و منقطع شده. حدود ۸ سال پیش یک سنگ دفع کردم و زمانی فهمیدم که اومده بود تو حالب. ولی الان نه درد دارم تو پهلوم و کمرم و نه خون تو ادرارم. آیا تو این وضعیت کرونا و اینا ضروریه به پزشک مراجعه کنم؟ داره برام غیر قابل تحمل میشه دیگه.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا سونو گرافی انجام دهید
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 872 مشاهده پرسش
    باسلام، آقای دکتر در هنگام دفع ادرار دچار گرفتگی میشوم و باید زمانی رو همراه با آب گرم صرف کنم تا انجام شود. در طول روز نیز دردی از ناحیه مقعد تا سر آلت تناسلی نیز دارم (این درد بیشتر به شکل گرفتگی است). سونوگرافی کلیه و مجاری و پروستات انجام دادم و طبیعی است. مشکل من چیست؟ خیلی اذیتم میکنه.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،شما دچار پروستاتیت(التهاب پروستات)هستید
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    سلام من يك سنگ 4 ميلي در حالب دارم كه دكترم داور داد گفت بعد يه هفته دفع ميشه من هم تا الان متوجه دفع نشدم فعلا درد هم ندارم و ادرار من هم طبيعي و بدون سوزش است لازم است برم سونوگرافي باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،بله
  • تصویر کاربر زرین دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    همسر من یکی از کلیه هاش سنگ ساز هست و الحالا به دلیل عفونت ادراری یا سنگریزه دچار احتباس ادراری شده میخولستم بدونم با داروهای عقونی نیشه یرطرف کرد در ضمن سنگها همیشه خودش دفع نیشه
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا سونوگرافی ایشان را بفرستید
  • تصویر کاربر مانیا دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 349 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    پسرم الان دو سالشه ،وقتی باردار بودم فهمیدم هیدرونفروز شدید داره وقتی به دنیا اومد معلوم شد حالب کلیه چپش کاملا کیپه و در دو ماهگی عمل باز شد و کم کم ادرار درون کلیش کم شد و کلیشم خوب شد تا یک هفته پیش بعد چند مدت ازش سونو گرفتیم و باز هیدرونفروز شدید و کاهش پارانشیم کلیه مشخص شد بنظرتون دلیلش چیه ممکنه بازم به عمل احتیاج باشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،لطفا با مدارک مربوط به جراحی قبلی به مطب مراجعه کنید
  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام
    و خسته نباشید
    من همسرم دو روزه نه ادرار کوچک‌ داشته نه بزرگ
    خودش میگه احساس داشتن ادرار هم نداشته
    البته دیروز چندین بار استفراغ زده
    میخواستم بدونم موضوع خطرناکیه یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر احسان یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب آقای دکتر بنده از وقتی سرباز اومدم از استرس نمیتونم ادرارمو دفع کنم از بیضه بیرون نمیاد باید آب داغ بریزم روی آلت تناسلی ام بعد ادرار کنم سونوگرافی هم رفتم گفتن سالمی لطفا راهنمایی کنید عذاب میکشم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،برای حل مشکل استرس خود به روانپزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 669 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر
    اینجانب 25 بهمن سال 97 دچار درد در ناحیه پهلو و شکم شدم و بعد از مراجعه به پزشک و سنو گرافی مشخص شد که یک عدد سنگ چهار و نیم میل در سمت راست کلیه که حرکت کرده و یک سنگ سه و نیم میل در سمت چپ که داخل کلیه است دارم و بعد از آن با تجویز پزشک قرص سیستون و سنکل مصرف کردم که تا عید درد نداشتم ولی در 4 روز اول دچار درد شدم و مورفین دریافت کردم و در روز 5 پنجم عید به بیمارستان مراجعه کردم که بعد از سی تی اسکن دکتر محترم گفتند که با دارو رفع می شود و سنگ در انتهای حالب وجود داشت ولی بعد از خورد قرص و سنکل باز هم 27 اردیبهشت درد سراغم آمد که این دفعه سراغ فوق تخصص کلیه آقای دکتر فرشید پوررضا رفتم که ایشان هم دو عدد آمپول دادند که گفتند هفته ای یکی را تزریق نماییم و همچنین سنکل را هم تجویز کردند بعد از دیگر درد نداشتم تا اینکه امروز مجدد درد من شروع شده است . آیا امکان دارد که کلیه من در این مدت آسیب دیده باشد ؟ آقای دکتر در این مدت تب نداشتم و به علت پیگیری چند ندول در تیرویید خودم نتوانستم که در خصوص کلیه پیگیری داشته باشم لطفا راهنمایی بفرمایید. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،حتما در یکجای معتبر سونو خود را تکرار کنید در صورت وجود سنگ در انتها ی حالب جهت جلوگیری از اسیب به کلیه هر چه سریعتر سنگ را خارج کنید
  • تصویر کاربر سام جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 846 مشاهده پرسش
    باسلام،یک هفته پیش دچار دردی شدید در قسمت پهلو وزیر شکم سمت چپ شدم که بعداز سونومعلوم شددرحال دفع سنگ ۵م هستم که در یک سانتی مثانه هست وهیچ گونه سنگ دیگری در کلیه ها نیست ،اما حالا باگذشت یک هفته درد در سمت راست کمر خیلی آزارم میدهد آیا این درد برای سنگ دفع نشده است یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،ممکن است از یک‌جهت دیگر هم بعضی مواقع سنگ دیگری هم وجود دارد که به علت عدم دقت سونوگرافیست دیده نمیشود
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام عرض شد . من ۶۴ سال سن و وزن ۸۴ کیلو دارم و حدود ۳۰ سال است که دیابت دارم و شاید بدلیل اینکه مادر و مادر بزرگ من دیابت داشتند من هم به این مشکل مبتلا شدم حدود ۱۲ سال است که از انسولین هم استفاده میکنم . پیاده روی و ورزش هم میکنم . هر سه ماه یکبار تحت نظر پزشک معالج آزمایش میدهم تا کنون هم کراتین من در رنج مورد قبول بوده است ولی در این آزمایش جدید میزان کراتین من ۱.۵ شده است . اگر ممکن است راهنمایی بفرماپید که با چه اقدامی میتوانم نسبت به کاهش کراتین اقدام نمایم
    پیشاپیش از همکاری شما تشکر مینمایم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،مهمترین عامل همان کنترل خوب قند است
      در ضمن یک ازمایش ساده ادرار و یک ازمایش ادرار ۲۴ ساعته انجام داده و جواب انرا همراه با ازمایش کراتینین برایم بفرستید
درحال دریافت اطلاعات