اسپرماتوسل و راه های درمان آن

اسپرماتوسل یک توده ی کیست مانند است که در اپيديديم (لوله کوچکی که در قسمت فوقانی بیضه قرار دارد و اسپرم را جمع آوری کرده و انتقال می دهد) رشد مى کند. این توده غیر سرطانی و به طور کلی بدون درد است و با مایع شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر می شود.

علت دقیق اسپرماتوسل ناشناخته است، اما ممکن است ناشی از  انسداد یکی از لوله های اسپرم بر باشد. گاهى اسپرماتوسل را با نام کیست اسپرمی مى شناسند. کیست اسپرمی معمولا باروری را کاهش نمی دهد و نیازی به درمان ندارد. اگر کیست اسپرمی به اندازه ای بزرگ باشد که باعث ناراحتی فرد شود، پزشک ممکن است از جراحی استفاده کند.

علائم اسپرماتوسل

این بیماری معمولا باعث ايجاد علامت و نشانه نمى شود و معمولا اندازه ی آن نیز ثابت است. اگر به اندازه کافی بزرگ شود، ممکن است اين حالات را احساس کنید:

  • درد یا ناراحتی در بیضه ى تحت تاثير
  • احساس سنگینی در آن بيضه
  • احساس وجود توده ای در بالا یا پشت بیضه

اسپرماتوسل

علل اسپرماتوسل

علت ایجادکننده این بیماری ناشناخته است. کیست اسپرمی ممکن است ناشی از انسداد در یکی از لوله های متعدد درون اپیدیدیم باشد که اسپرم را از بیضه حمل کرده و ذخیره می کند. تروما و التهاب نیز میتوانند نقش مهمی در ایجاد انسداد داشته باشند.

عوامل خطر اسپرماتوسل

به جز افزایش سن، عوامل خطر دیگری برای ایجاد کیست اسپرمی وجود ندارد. اسپرماتوسل اغلب در مردان بین ۲۰ تا ۵۰ سال ايجاد می شود.

عوارض جانبی اسپرماتوسل

بعید است که اسپرماتوسل باعث عارضه اى شود. با این حال، اگر کیست اسپرمی دردناک یا بزرگ است که سبب ناراحتی شما می شود، ممکن است لازم باشد عمل جراحی را برای حذف آن انجام دهید.

جراحی برداشت کیست اسپرمی ممکن است به اپیدیدیم یا وازودفران (لوله ای که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی انتقال می دهد) آسیب برساند، آسیب به هر کدام از آنها می تواند باروری را کاهش دهد. یکی دیگر از عوارض احتمالی که ممکن است پس از عمل جراحی ایجاد شود عود کردن اسپرماتوسل است، اما احتمال عود آن کم است.

پيشگیری از اسپرماتوسل

اگرچه هیچ راهی برای پيشگيرى از اسپرماتوسل وجود ندارد، اما بايد حداقل يک بار در ماه اسکروتوم خود را آزمايش کنيد تا هر گونه تغيير مثل توده را بررسى کنيد. هر گونه توده ى جدیدی در اسکروتوم شما باید به سرعت مورد ارزیابی قرار گیرد. پزشک شما می تواند به شما چگونگی انجام آزمایش بیضه و اسکروتوم توسط خودتان را آموزش دهد.

روش تشخیص اسپرماتوسل

تشخیص کیست اسپرمی

برای تشخیص اسپرماتوسل نیاز به معاینه ى فیزیکی است. اگر چه اسپرماتوسل به طور کلی دردناک نیست، ممکن است هنگامی که پزشک توده را بررسی می کند، احساس ناراحتى کنيد. همچنین ممکن است آزمایشات تشخیصی زیر را انجام دهید:

❇ ترانس ايلوميناسيون

پزشک با نور، اسکروتوم شما را مشاهده کند. اگر اسپرماتوسل باشد، نور نشان می دهد که توده پر از مایع به جای جامد است.

❇ سونوگرافی

اگر نوردهی به طور واضح کیست را نشان نداد، اولتراسوند می تواند به تعیین اینکه چه چیزی ممکن است باشد، کمک کند. این تست که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر ساختاری، استفاده می کند می تواند برای تشخيص تومور بیضه یا سایر علل تورم اسکروتوم استفاده شود.

درمان کیست اسپرمی

اگرچه  اسپرماتوسل خود به خود بهبود نمى يابد ولی اکثر آنها به درمان نیازی ندارند. آنها معمولا درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر دردناک باشد، پزشک ممکن است داروهای ضد درد مانند استامینوفن، ایبوپروفن و … را توصیه کند.

جراحی پروستات

❇ درمان جراحی

یک روش به نام اسپرماتوسلکتومی وجود دارد که به طور کلی سرپایی انجام می شود و در آن از بی هوشی عمومی یا بى حسى موضعى استفاده میشود. در این جراحی، جراح يک برش در اسکروتوم ايجاد میکند و کیست اسپرمی را از اپیدیدیم جدا میکند.

پزشک ممکن است به شما توصیه هایی بکند از جمله:

  • به مدت دو تا سه روز برای جلوگیری از تورم، بسته های یخ را روی آن قرار دهید.
  • داروهای ضد درد را به مدت یک تا دو روز مصرف کنید.
  • دو هفته پس از جراحی برای معاینه به پزشک مراجعه کنيد.

❇ آسپیراسیون، با اسکلروتراپی یا بدون اسکلروتراپی

درمان دیگری که اغلب مورد استفاده قرار نمی گیرد، آسپیراسیون است که گاهی به همراه اسکلروتراپی انجام مى شود. در طول آسپیراسیون، یک سوزن مخصوص وارد اسپرماتوسل شده و مایع (آسپیراسیون) خارج می شود.

اگر کیست اسپرمی دوباره ايجاد شود، پزشک ممکن است مجددا توصيه کند که مايع را خارج کند و سپس یک ماده ى شیمیایی تحریک کننده را به داخل کیسه تزریق کند. عامل تحریک کننده باعث می شود که فضای کيسه اشغال شود و خطر بازگشت اسپرماتوسل را کاهش می دهد.

از عوارض احتمالی اسکلروتراپی، آسیب به اپیدیدیم است همچنین ممکن است اسپرماتوسل دوباره بازگردد. به علت تاثير سوء تزريق مواد اسكلروزان بر روی باروری، اسکلروتراپی معمولا فقط برای مردانى استفاده مى شود که در سن بارورى نيستند.

 

دکتر شهریار ناطق جراح و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

2+
برای گرفتن نوبت دکتر شهریار ناطق با شماره ۰۹۱۲۹۷۲۷۷۸۰ ، ٨٨٣٦٧٣٥٣  تماس بگیرید یا از طریق صفحه نوبت دهی اینترنتی اقدام نمائید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 6 روز پیش) مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید جناب دکتر
    بنده چندوقتی هست به تورم اسپرماتوسل گرفتارشدم
    هردو حجم گرفته اند
    وباعث سنگینی ودر بزرگی شده اند...
    بنده بدلیل شغلم نمیتونم گزینه عمل رو انتخاب کنم
    ایا دارویی یا حرکتی هست که این عوارضو ازبین ببرم؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 6 روز پیش)
      سلام،اسپرماتوسل عارضه خطرناکی برای شما ندارد
      اما اگر انقدر بزرگ هست که شما را اذیت میکند باید درمان شوید
      تنها گزینه درمان قطعی(نه درمان ناقص) جراحی است
      مثلا شما میتوانید مایع را با سوزن تخلیه کنید اما قطعا دوباره عود میکند
      جراحی اسپرماتوسل بسیار ساده است
      طول عمل فقط نیم ساعت است و همان روز مرخص میشوید
      حداکثر ۳ روز نیاز به استراحت در منزل دارید
  • تصویر کاربر پژمان دوشنبه ۱۹ فروردین ۹۸( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت دکتر عزیز.
    دکتر جسارتا سوالی داشتم
    سوالم اینه ک آیا درد خفیف بیضه ارتباطی به اچ آی وی داره؟چون حدودا دو ماه و نیم بعد از یه رابطه استرس عفونت اچ ای‌وی گرفتم ک بعد از ۲ ماه و نیم از رابطه و همچنین بعد از گذشت ۳ ماه از رابطه آزمایش اچ آی وی (hiv) دادم ک خداروشکر جفتش منفی بود و گفتند ک اچ آی وی نمیتونه باشه. اما تو این مدت ۱ ماه ک ذهنم درگیر مسئله ی hiv بود استرس و اضطراب شدید گرفتم ک بلافاصله یک روز بعد از مطرح شدن ترس hiv تو ذهن و فکرم پرش عضلات و سردرد خفیف از ناحیه ی پشت سر و تکرر ادرار و یبوست گرفتم ک دکتر عمومی گفت بخاطر استرس و اضطراب شدیدیه ک داشتی. در همین حین ک مشکل گوارشی گرفتم و اضطهار داشتن ک بخاطر استرسه یه درد خفیفی از ناحیه ی کلیه و تقریبا به سمت بیضه گرفتم ک دکتر‌گفت سونوگرافی از کلیه و مجاری ادرار و ازمایش ادرار بگیر ک گرفتم و مشکلی نبود توی ازمایش ادرار و سونوگرافی کلیه و مجاری ادرار.میخاستم بدونم ک این درد بیضه بخاطر استرسه؟یا دیگر عفونت های جنسیه؟و ایا امکان داره ک بعد از گذشت دو ماه و نیم علائم عفونت های جنسی بروز کنه؟چون تا قبل از بروز اون استرسِ h iv هیچ گونه سابقه ی درد کلیه و بیضه نداشتم اما بعد از دو سه روز گذشت از استرس این درد بسراغم اومد ک البته دکتر عمومی با دیدن سونوگرافی مجاری ادرار و کلیه و آزمایش ادرار نظرش این بود ک بخاطر استرسه.
    آیا درد بیضه بعد از گذشت دو ماه و نیم پس از رابطه میتونه ب اچ آی وی مربوط باشه؟آزمایش های اچ آی وی بعد از گذشت دوماه و سه ماه از رابطه منفی بوده

    و آیا عفونت های جنسی غیر اچ آی وی از طریق آزمایش ادرار ک دادم مشخص میشه یا خیر؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۹ فروردین ۹۸( 1 هفته پیش)
      سلام،ازمایش HIV بعد ۳ ماه مشخص میشود
      زگیل تناسلی از روی معاینه و سایر عفونتهای جنسی مثل هپاتیت وسیفلیس از روی ازمایش خون مشخص میشود
      گرچه به نظر بنده هم علائم شما ناشی از استرس زیاد است
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام.من 37 سالمه.از زمانی که یادمه بیضه هام اویزون نبوده و همیشه جمع بوده.مثله زمانی که هوا سرده.زمانی که سرما میخورم و تب دارم بیضه هام اویزون میشه و دوباره پوست دور بیضه جمع میشه .این موضوع خیلی اذیتم میکنه.درد ندارم و هیچ ناراحتی برام ایجاد نمیکنه.فقط جمع بودنش زیر الت باعث جلو اومدنه الت میشه و از زیر شلوار تصویر نامناسبی ایجاد میکنه.دلیلش چی میتونه باشه که همیشه پوسته بیضه هام اینجوری جمع شدست.بیضه هام هم از حالت معمولی کوچیکتره .متاهلم هستم و هیچ مشکلی برای جماع و بچه دار شدن ندارم و یک فرزند هم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش)
      سلام،به احتمال زیاد فیزیک طبیعی بدن شما اینگونه است و مشکلی ندارید
      محض اطمینان سونوگرافی از بیضه انجام داده و جوابش را برایم بفرستید
  • تصویر کاربر ارمین جمعه ۱۶ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید
    دکتر من دو روزی هست که در بالا بیضه سمت راستم 1 برجستگی رو لمس کردم.خیلی سفت نیست و درد هم نداره.خودشم بالاتر از بیضه راستم هست یعنی تقریبا جایی هست که کیسه بیضه در حال وصل شدن به بدن هست.
    من الان 23 ساله هستم.زمانی که 12 ساله بودم برگشت ادرار به کلیه راست داشتم که با جراحی بسته درمان شد.1 سال 1 بار هم به سونوگرافی کلیه و حالب و مثانه میرم که تا حالا موردی نشون نداده
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۱۶ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش)
      سلا،احتمال بسیار زیاد این برجستگی که شما لمس میکنید اسپرماتوسل است
      اسپرماتوسل در حالت عادی مشکلی ندارد و باعث عارضه خاصی نمیشود مگر اینکه بسیار بزرگ شود و باعث اثر فشاری روی بیضه شود در انصورت از طریق جراحی خارج میکنیم
      برای تایید تشخیص لطفا یک سونوگرافی از بیضه ها و‌نواحی اینگوئینال ۲ طرفه انجام دهید و برایم بفرستید
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۲۶ اسفند ۹۷( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید...
    ببخشید من از سال سوم دبیرستان متوجه شدم که بالای بیضه ی سمت چپم اسپرماتوسل دارم و به دکترم مراجعه کردم و اون هم برام یه سونو و یه سری آزمایش داد... بعد توی آزمایشات نطفه مشخص شد قدرت باروریمو تحت ثاثیر قرار داده و دکتر قرص ویتامین E تجویز کرد اوایل خوب بود اما بعدش چون باعث سریع تخلیه کردن میشد اذیتم میکرد. آزمایشاتمم نوسان داشت مثلا یه بار روی ۶ میلیون بود یه بار بالاتر...دکتر گفت نمیتونم عمل کنم چون ممکنه به اپیدیدیمت آسیب وارد بشه چون من الان ۱۹ سالمه...ولی از طرفی خب دردم بعضی موقعا خیلی اذیتم میکنه...بهم پیشنهاد ذخیره سازی و در هفته دو بار تخلیه کردن رو داد تا اونا جایگزین بشن...در ضمن وقتی آنتی بیوتیک هم مصرف میکنم دردش بیشتر میشه مخصوصا پنی سیلین... ممنون میشم نظر شما رو هم بدونم!؟
    مخصوصا درباره " درد" و "تحملش" یا عمل کردن اون...
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۶ اسفند ۹۷( 1 ماه پیش)
      سلام،اسپرماتوسل به ندرت باعث درد ازار دهنده میشود
      نظر پزشک شما درست است به علت احتمال اختلال در باروری حین جراحی اسپرماتوسل بهتر است تا حد امکان از جراحی اجتناب کنید
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۵ بهمن ۹۷( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید جناب دکتر. من ۲۰ سال سن دارم سونوگرافی دادم .جواب همه سالم بود ولی یک کیست ۲/۶ در سر ایبیدیم چب و یک کیست ۲/۷ در سر ایبیدیم راست وجود دارد .ولی متخصص برام دارویی تجویز نکرد ولی گفت ۱ سال دیگه بیا بیشم .ایا کیست ایبیدیم احتمال دارد بهبود بیابد ?. در سونوگرافی گفته واریکوسل نداری ولی دکتر میگه خفیف داری یعنی چی
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۵ بهمن ۹۷( 2 ماه پیش)
      كيست اپيديديم مساله خاصي ندارد و ساليانه با سونوگرافي پيگيري ميشود
      صرفا" در صورت بزرگ شدن بيش از حد(كه بسيار نادر است)جراحي ميكنيم
      اگر سونوگرافي گفته واريكوسل نداريد نگران نباشيد
  • تصویر کاربر جواد چهارشنبه ۳۰ آبان ۹۷( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    دکتر با سلام و خسته نباشید، دو سونوگرافی کە بە پیوست تقدیم است ،نشان از اسپرماتوسل دارد. ایا احتیاج بە عمل است یا خیر.ممنون از لطفتان.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۳۰ آبان ۹۷( 4 ماه پیش)
      سلام،خير
  • تصویر کاربر وحید چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر حدودا از یک ماه پیش حالت خارش در الت تناسلی و خروج ترشحات چرکی رو داشتم از یه هفته قبل درد بیضه اضافه شد به زوری ک نمیتونستم راه برم ب پزشک مراجعه کردم گفتن سونوگرافی بگیرم
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 ماه پیش)
      سلام،شما دچار عفونت مجاري تناسلي شده ايد
      براي درمان به پزشك مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر alireza شنبه ۱۰ شهریور ۹۷( 7 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر بیضه سمت راستم رو که لمس میکنم کیسه اپیدیدیم بزرگتر از بیضه چپم هست ولی دردی ندارم فقط هنگام خمیازه کشیدن سمت راست شکمم یه دردی کوچکی مثل گرفتگی دارم پیش متخصص هم رفتم معاینه کرد گفت کاملا طبیعیه ممنون میشم راهنمایی کنید،اون ورمی که میگم تو عکس معلومه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۰ شهریور ۹۷( 7 ماه پیش)
      سلام،سوال شما پاسخ داده شد
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۲۲ تیر ۹۷( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.من19 سالمه پارسال عمل هیدروسل دوطرفه داشتم.بعد از حدود10 روز از جراحی دوباره بیضه هام ورم کردن .چندروز پیش رفتم پیش یه متخصص دیگه. سونوگرافی بازم هیدروسل دوطرفه نشون میده ونوشته اندازه بیضه ها از حالت نرمال بزرگتره.بنظرتون بازم عمل بشم دوباره این مایع برمیگرده؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق جمعه ۲۲ تیر ۹۷( 9 ماه پیش)
      سلام،عود هيدروسل بعد از جراحي جزء عوارض محدود جراحي هيدروسل است،در صورتيكه شما واقعا" نياز به جراحي داريد اينكار را انجام دهيد نگران عود مجدد نباشيد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر