علائم و روش های درمانی سرطان بیضه

آخرین بروزرسانی: 17 خرداد 1400

در این مقاله می خوانید
هورمون های مردانه و اسپرم ها در بیضه ساخته می شوند. سرطان بیضه می تواند در یک یا هر دو بیضه اتفاق بیافتد. سرطان بیضه انواع مختلفی دارد و بسته به مرحله  ی سرطان، پزشک روش درمانی خود را انتخاب می کند. 

تستوسترون مسئول رشد دستگاه جنسی مردان و ایجاد صفات مردانه است. سرطان بیضه در مقایسه با دیگر سرطان ها،شایع نیست و فقط 0.7% از سرطان ها را شامل میشود.

علائم سرطان بیضه

معمولا علائم سرطان بیضه، تا مراحل انتهایی بیماری، بروز پیدا نمیکنند. در بیشتر موارد خود فرد سرطانش را کشف میکند. بعضی اوقات، طی معاینه ی معمولی توسط پزشک سرطان بیضه کشف میشود. هر فردی که متوجه چیزی غیرعادی مربوط به بیضه اش میشود، باید سریعا به پزشک مراجعه کند، مخصوصا اگر متوجه یکی از موارد زیر شود:

  • توده ای دردناک یا ورم در بیضه
  • درد بیضه یا کیسه ی بیضه
  • احساس ناراحتی در بیضه یا کیسه ی بیضه
  • احساس سنگینی در کیسه ی بیضه
  • احساس درد مبهم در کشاله ران، کمر و یا شکم
  • جمع شدن ناگهانی مایع در کیسه ی بیضه
  • خستگی یا بی قراری بی دلیل

در حقیقت کمتر از 4 درصد توده های بیضه، سرطانی هستند. با این وجود افراد نباید توده های بیضه را نادیده بگیرند و مهم است که به پزشک مراجعه کنند. تنها پزشکان میتوانند علت را پیدا کنند.

گرچه ممکن است سرطان بیضه به گره های لنفاوی گسترش یابند، اما گسترش آن ها به اندام های دیگر سخت است. اگر سرطان به اندام دیگر گسترش یابد، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:

  • سرفه کردن
  • مشکلات تنفسی
  • مشکلات بلع
  • تورم قفسه سینه

سرطان بیضه

علل سرطان بیضه

با این که دانشمندان به درستی نمیدانند علت به وجود آمدن سرطان بیضه چیست، یک سری عوامل ممکن است احتمال به وجود آمدن آن را بیشتر کنند. این عوامل عبارتند از:

❇ عدم نزول بیضه ها

اگر بیضه ها در هنگام تولد پایین نیایند، نوزاد دچار بیماری بیضه نزول نکرده میشود، این نوزاد در آینده در معرض خطر ابتلا به سرطان بیضه قرار دارد.

❇ مشکلات مادرزادی

کودک با مشکلات مادرزادی آلت تناسلی، کلیه ها و بیضه ها متولد شود.

❇ سابقه سرطان بیضه

اگر مردی به سرطان بیضه مبتلا شود، در مقایسه با افراد عادی، احتمال بیشتری وجود دارد که بیضه ی دیگر او در آینده به سرطان مبتلا شود.

❇ سابقه ی خانوادگی

مردانی که در اقوام نزدیک آن ها سابقه ی سرطان بیضه است، در مقایسه با افراد دیگر بیشتر در خطر ابتلا به سرطان بیضه قرار دارند.

❇ رشد غیرطبیعی بیضه

بیماری هایی مانند سندرم کلاین فلتر که در آن بیضه ی افراد رشدی غیرطبیعی دارد، ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان بیضه شود.

❇ اورکیت اوریونی

یکی از عوارض ناشایع اوریون که ممکن است باعث التهاب یک یا هر دو بیضه شود.

❇ نژاد

سرطان بیضه در نژاد قفقازی در مقایسه با مردان آفریقایی و آسیایی بیشتر شایع است.

⚠توجه: عمل وازکتومی خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش نمی دهد.

درمان سرطان بیضه

حدود 95 درصد مردانی که به سرطان بیضه مبتلا میشوند، بعد از درمان بهبودی کامل پیدا می کنند. کسانی که زودتر تشخیص داده شوند، پیش آگهی بهتری دارند. درمان سرطان بیضه شامل جراحی، رادیوتراپی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این ها است.

❇ جراحی اركیدكتومی

اركیدكتومی معمولا اولین خط درمانی است. در این روش بیضه ها را با جراحی خارج میکنند تا از گسترش تومور به دیگر اعضای بدن جلوگیری کنند. اگر بیمار در مرحله ی اول بیماری تشخیص داده شود، ممکن است جراحی تنها درمان مورد نیاز باشد.

اركیدكتومی یک جراحی تقریبا ساده است. بیمار یک بیهوشی کلی دریافت میکند. یک برش کوچک در ناحیه ی کشاله ی ران ایجاد کرده و بیضه از طریق آن برداشته میشود. بیمار برای بهبودی یک روز در بیمارستان بستری میماند. اگر بعد از جراحی، فرد هنوز یک بیضه ی خود را داشته باشد، رابطه ی جنسی و باروری او تحت تاثیر منفی قرار نمیگیرد.

باروری بعد از جراجی

اگر بعد از جراحی، فرد بیضه ای نداشته باشد، نابارور خواهد شد زیرا او دیگر توانایی ساخت اسپرم ندارد. مردی که میخواهد در آینده صاحب فرزند شود، باید قبل از جراحی اسپرم خود را در بانک اسپرم ذخیره کند.

همچنین دیگر درمان های سرطان بیضه، شامل رادیوتراپی و شیمی درمانی میتوانند روی باروری فرد تاثیر گذاشته و برای مدتی طولانی این توانایی را از فرد بگیرند.

جراحی گره لنفاوی

اگر سرطان به گره های لنفاوی رسیده باشد، باید آن گره ها با جراحی برداشته شوند. که این معمولا شامل گره های لنفاوی شکم و قفسه ی سینه میشود. بعضی اوقات برداشت گره های لنفاوی ممکن است باعث ناباروری شود.

❇ رادیوتراپی

رادیوتراپی شامل استفاده از پرتوهای اشعه ی ایکس با قدرت بالا یا ذراتی برای از بین بردن سلول های سرطانی است. رادیوتراپی با صدمه به سلول های تومور،  تولید مثل آن ها را متوقف میکند.

بیمار با سرطان سمینومای بیضه به طور معمول به رادیوتراپی بیشتر از شیمی درمانی نیازمند است. رادیوتراپی همچنین برای جلوگیری از عود سرطان استفاده میشود. بیماری که سرطانش به گره های لنفاوی گسترش یافته نیز به رادیوتراپی نیاز خواهد داشت. رادیوتراپی ممکن است باعث عوارض جانبی موقتی به شرح زیر شود:

  • خستگی
  • راش های پوستی
  • سفتی عضلات
  • سفتی مفاصل
  • بی اشتهایی
  • تهوع

❇ شیمی درمانی

شیمی درمانی شامل استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی میباشد. داروهایی با خاصیت سمی باعث جلوگیری از رشد و تقسیم سلول های سرطانی میشوند.

شیمی درمانی معمولا برای بیماران با سرطان بیضه ی پیشرفته و سرطانی که به دیگر اندام های بدن گسترش یافته، استفاده میشود. درمان به صورت خوراکی یا تزریقی میباشد. شیمی درمانی به سلول های سالم، همانند سلول های سرطانی آسیب میزند، ممکن است بیمار عوارض جانبی موقت زیر را تجربه کند:

  • تهوع
  • استفراغ
  • ریزش موها
  • زخم های دهانی
  • خستگی
  • بی قراری

اکثر افراد به سرعت بعد از شیمی درمانی عوارض جانبی ناخوش آیند آن را تجربه خواهند کرد. هرچند در 20 سال اخیر کنترل عوارض جانبی بهبود قابل توجهی پیدا کرده است.

معاینه بیضه

تشخیص سرطان بیضه

برای تشخیص سرطان بیضه راه های مختلفی وجود دارد از جمله:

❇ تست خون

در این روش مارکرهای سرطانی مانند آلفا فیتوپروتئین، گونادوتروپین جفتی انسانی و لاکتات دهیدروژناز چک میشود. هر چند ممکن است با وجود سرطان، آزمایش خون طبیعی باشد.

❇ سونوگرافی بیضه ای

سونوگرافی بیضه میتواند وجود یک تومور و اندازه ی آن را مشخص کند. سونوگرافی بهترین ابزار تصویر برداری برای تشخیص سرطان بیضه میباشد (با دقت بالای ٩٠٪؜) در واقع وجود هر گونه توده هیپواكو در بیضه مساوی با وجود سرطان بیضه است مگر آنكه خلافش ثابت شود.

❇ نمونه برداری بیضه ای

نمونه ای کوچک از بافت بیضه تهیه کرده و آن را با میکروسکوپ مشاهده میکنند تا تشخیص دهند توده بدخیم (سرطانی) است یا خوش خیم (غیر سرطانی).

انواع سرطان بیضه

بعد تشخیص نوع سرطانی که بیمار به آن مبتلاست، پزشک میتواند برنامه ی درمانی و پیش آگهی آن را مشخص کند. درکل دو نوع سرطان بیضه وجود دارد.

1️⃣ سرطان سمینومای بیضه

این نوع فقط سلول های سمینوما رو درگیر میکند. همه ی رده های سنی میتوانند با این سرطان مبتلا شوند.

2️⃣ سرطان غیرسمینومای بیضه

ممکن است شامل انواعی از سلول های سرطانی شود. این نوع سرطان بیشتر افراد جوان را درگیر میکند و سریع تر به دیگر اندام های بدن گسترش می یابد.

بیشتر سرطان های بیضه از سلول های زایا، سلول هایی که اسپرم های نابالغ را میسازند، منشا میگیرند. نمیدانیم چه چیزی سبب میشود که این سلول ها غیرطبیعی شده و سرطانی شوند. بعضی اوقات ممکن است هر دو نوع سرطان با هم وجود داشته باشند. اگر این نوع بیماری وجود داشته باشد، پزشک درمان سرطان غیر سمینومای بیضه را انجام خواهد داد.

مرحله بندی سرطان بیضه

پس از انجام تمام آزمایش های مربوطه، پزشک میتواند مرحله ی سرطان را تشخیص دهد. این کار به تعیین درمان کمک خواهد کرد.

❇ مرحله ی یک

سرطان به بیضه ها محدود است و به دیگر نقاط بدن گسترش نیافته است.

❇ مرحله ی دو

سرطان به گره های لنفاوی شکم گسترش یافته است.

❇ مرحله ی سه

سرطان به دیگر نقاط بدن شامل ریه ها، کبد، مغز و استخوان گسترش یافته باشد.

 

معاینه بیضه

معاینه کردن بیضه

  • بهترین زمان برای معاینه ی بیضه، هنگامی است که کیسه ی بیضه شل و آزاد باشد. برای مثال بعد از حمام یا دوش آب گرم.

  • به آرامی کیسه ی بیضه را در کف دستانتان نگه دارید. جلوی آیینه بایستید و به دنبال هر گونه برآمدگی روی کیسه ی بیضه بگردید.

  • در ابتدا اندازه و وزن بیضه ها را مشاهده کنید.

  • با فشار آرام انگشتان و شستتان به دنبال هر گونه توده و برآمدگی غیرمعمول بگردید. در بعضی از مردان یکی از بیضه ها، پایین تر از دیگری قرار دارد. در بعضی از مردها هم یکی از بیضه ها از دیگری بزرگتر است، در حقیقت تا ٢٠٪؜ اختلاف سایز بین ٢ بیضه طبیعی است.

  • با هر بار چک کردن، سعی کنید هر گونه افزایش اندازه یا وزن بیضه ها را پیدا کنید.

  • هربیضه را به تنهایی معاینه کنید. هنگامی که انگشت سبابه و انگشت میانیتان را زیر بیضه قرار داده اید، انگشت شستتان را روی بیضه بگذارید. به آرامی بیضه تان را در بین انگشتانتان بلغزانید، بیضه باید صاف و بیضی شکل باشد. روی آن نباید توده یا ورم وجود داشته باشد. در پشت و بالای هر بیضه باید لوله ای برای ذخیره ی اسپرم ها وجود داشته باشد، که به آن اپیدیدیم میگویند. اپیدیدم ممکن است کمی حساس باشد و کاملا طبیعی است.

پیشگیری از سرطان بیضه

پیشگیری از بسیاری از موارد سرطان بیضه ممکن نیست و اصلی ترین علت آن این است که دلایل بوجود آمدن آن را نمیدانیم. خیلی از مردانی که به سرطان بیضه مبتلا میشنود، با عوامل خطرزای خاصی مواجه نبوده اند. در حقیقت همانگونه كه در قبل گفته شد بهترین روش برای پیشگيری،معاینه بیضه توسط خود شخص ( Self exam ) می باشد.

 

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بلاتکلیف دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 856 مشاهده پرسش
    با سلام
    همسر بنده آزواسپرمیست. اما در بیوپسی بیضه اسپرم داشتند و سه نی اسپرم از ایشان فریز شد.تا بحال دو بار میکر انجکشن انجام دادیم اما جواب نداد. هیچ یک از متخصصین ارولوژیستی که همسر بنده را معاینه کردند آزمایش یا سونوگرافی برای تشخیص علت آزواسپرمی و انسدادی یا غیر انسدادی آن ندادند و تنها با معاینه فیزیکی گفتند آزواسپرمی غیر انسدادیست. تولید اسپرم خیلی کمه در حدی که در آزمایش صفره و نیازی به سونو و .. نیست. اما من نمی تونم اعتماد کنم. فک می کنم شاید یه مشکل ساده باشه که اینجوری با دست دست کردن زمان رو از دست میدیم.الان سوالم از شما اینه نرمال بودن حجم مایع منی می تونه نشان دهنده غیر انسدادی بودن آزواسپرمی باشه؟ آزمایشات همسرم رو ضمیمه کردم .
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،اگر بخواهید از انسدادی یا غیر انسدادی بودن مطمئن شوید باید از بیضه نمونه برداری کنید هر چند چون در نمونه برداری مقادیر کم اسپرم دیده شده قویا به نفع غیر انسدادی است
  • تصویر کاربر arshia یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 605 مشاهده پرسش
    دكتر من ٣-٤ سالى هست در بيضه سمت چپم يه توده كوچيك تر از نخود روشه و اصلا تا امروز درد نميكرد امروزم كه اين علائمو ديدم تازه دردم گرفته ١٧سالمم هست و اينكه بيضه سمت چپم -١-٢سانت پايين تر از راستيه هست ممنون ميشم جواب بديد سرطانه يا نه بعد٣-٤سال
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،به احتمال زیاد شما کیست بیضه(اسپرماتوسل)دارید که در این ابعاد نیاز به کار خاصی ندارد.محض اطمینان یک سونوگرافی انجام دهید
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 626 مشاهده پرسش
    سلام
    مطابق آزمایشی که سه ماه پیش دادم و براتون میذارم نتایج فوق حاصل شده الان بعد از گذشت سه ماه بادرد بیضه راست به دکتر مراجعه کردم تشخیص اپیدیدمیت دادن و داروهای سفتاریاکسین جنتامایسین و سلبرکس رو دادن
    آیا بین جواب آزمایش و مشکل فعلی ارتباطی وجود داره ؟
    ضمنا بنده ۷ سال پیش هم ازمایش داده بودم که خون در ادرار دیده شده بود اما بعد از سونوگرافی از کلیه کبد و مثانه مشخص شد همه چی نرماله همچنین اهل سیگار هم نیستم سن ۳۹ قد ۱۸۰ وزن ۹۷
    متشکرم از راهنمایی شما
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،در ازمایش ادرار شما خون دیده شده اما بین خون در ادرار و اپیدیدیمیت ارتباط کمی وجود دارد
      از نظر خون در ادرار نیاز به پیگیری(سونوگرافی هر ۶ ماه و بررسی Dysmorphic RBC در ازمایش ادرار)دارید
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید.
    بنده از ناهیه بیضه دچار ورم شدید و بدون درد شده ام آیا نیازی به آزمایش هست نزدیک 1/5سال این وضعیت رو دارم؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،لطفا" يك سونوگرافي از بيضه ها و نواحي اينگوئينال انجام دهيد
  • تصویر کاربر عصمت چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام پسر من یک سال وهشت ماه داره بیضه سمت راستش نزول نکرده سونو انجام دادم در سونوی کامل کیسه بیضه شکم و لگن هیچ بافت بیضه ای دیده نشد با این حال لاپاراسکوپی بهتره یا ام ار ای
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      ابتدا MRI و در صورت عدم رويت لاپاروسكوپي
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۱۰ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 945 مشاهده پرسش
    سلام دکتر بیضه سمت راستم رو که لمس میکنم کیسه اپیدیدیم بزرگتر از بیضه چپم هست ولی دردی ندارم فقط هنگام خمیازه کشیدن سمت راست شکمم یه دردی کوچکی مثل گرفتگی دارم پیش متخصص هم رفتم معاینه کرد گفت کاملا طبیعیه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      اینم عکس
    2. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۱۰ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،بهتر است يك سونوگرافي انجام دهيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید . من یه پسر پنج و نیم ساله دارم که بیضه هاش کمی بالاتر از کیسه قرار داره . لطفا راهنماییم کنید که آیا مشکلی داره یا نه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق شنبه ۲۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام،لطفا" يك سونوگرافي اسكروتوم،بيضه ها و نواحي اينگوئينال ٢ طرفه انجام دهيد
  • تصویر کاربر احمدمواظبتی چهارشنبه ۱۳ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام من ارزو اسپرم غیرانسداد ی و بیضه نزول نکرده دوطرفه دارم که در سن 12 سالگی عمل کردم و 37 ساله هستم 6 سال هست ازدواج کرده ام 2 بار عمل بیوپسی انجام داده ام ولی جواب
    نگرفته ام بنظرشما با روش های جدید میتوانم بچه دار بشوم؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۱۳ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      تنها روشي كه شايد(با احتمال بسيار كم)ممكن است در شما اسپرم پيدا شود روش ميكروتسه هست
      در غير اينصورت از اهداء جنين كمك بگيريد
  • تصویر کاربر داريوش پنجشنبه ۲۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير دليل لك سفيد روي قسمت بالايي بيضه نزديك به انتهاي الت وهمراه با خارش و من هم از اسپري تأخيري استفاده ميكنم ممنون ميشم راه درمان پيشنهاد كنيد ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۲۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام،به نظر ميرسه مساله فوق به علت ايجاد حساسيت ناشي از مصرف اسپري هست
  • تصویر کاربر شهره چهارشنبه ۲۲ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر من 4سال از ازدواجم میگذره و هنوز بچه دار نشدم مشکل از شوهرمه و فقط میگه علت انسداد لوله اسپرمه میشه راههای بچه ار شدن با وجود این مشکل رو بفرمائید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۲ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام،اگر انسداد در مجاري انزالي باشد با جراحي TURED مشكل فوق حل ميشود در صورت عدم تمايل به جراحي ميتوان از استحصال اسپرم از بيضه و روشهاي كمك باروري مانند IVF استفاده كرد
درحال دریافت اطلاعات