برای جلوگیری از بزرگ شدن پروستات چه بخوریم و چه نخوریم؟

آخرین بروزرسانی: 19 آبان 1402

در این مقاله می خوانید

تقریباً 50 درصد مردان بالای 50 سال دارای علائم پروستات یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) هستند. در سن 80 سالگی، تقریباً 90 درصد مردان با این مشکل زندگی می کنند. خبر خوب این است که یک رژیم غذایی غنی از ویتامین ها و مواد معدنی خاص می تواند برای جلوگیری از بزرگ شدن پروستات به شما کمک کند و شما را سالم نگه دارد و خطر ابتلا به BPH را کاهش دهد. 

اضافه وزن یکی دیگر از ریسک فاکتورها برای ابتلا به این بیماری است. بنابراین انتخاب مواد غذایی مغذی نیز راهی عالی برای کاهش وزن و خطر ابتلا به این بیماریست.

پروستات و چاقی

جلوگیری از بزرگ شدن پروستات با رژیم غذایی مناسب

مواردی که در ادامه به آن می پردازیم نه تنها در پیشگیری، بله در کاهش و درمان بیماری های پروستات نیز تاثیر گذارند:

رژیم غذایی برای بزرگی پروستات

1_ پیشگیری از سرطان پروستات با مصرف کنجد

دانه کنجد سرشار از روی است. بر اساس مطالعه ای، این ماده معدنی برای سلامت پروستات ضروری است. میزان روی در بدن در مردان مبتلا به BPH یا سرطان پروستات پایین تر است، که گاهی اوقات این میزان تا 75 درصد کمتر از افراد دارای پروستات سالم می رسد.
جذب روی که از مواد غذایی حاصل می شود نسبت به مکمل های روی آسان تر است. با میان وعده دانه های کنجد به بدن خود کمک کنید. بادام، لوبیای آدزوکی، و دانه کدو تنبل نیز سرشار از روی است. یک مطالعه روی موش ها نشان داد که دانه کدو تنبل نیز ممکن است برای درمان BPH مفید باشد.

پیشگیری از بزرگ شدن پروستات

2_ مصرف امگا 3 و ماهی سالمون

طبق گفته کلینیک مایو، چاقی ممکن است خطر بزرگ شدن پروستات را افزایش دهد. از طرفی استفاده از منبابع غنی امگا 3 همراه با ورزش، برای کاهش چاقی و جلوگیری از افزایش وزن توصیه می شود. ماهی سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است. این چربی های سالم می توانند از شما در برابر موارد زیر محافظت کنند:

3_ جلوگیری از بزرگ شدن پروستات با مصرف ویتامین c

ویتامین C موجود در سبزیجات ممکن است در مبارزه با BPH نقش داشته باشد. فلفل دلمه ای حاوی مقدار زیادی ویتامین C است. یک فنجان فلفل دلمه ای خام حاوی تقریباً 200 درصد از ویتامین C مورد نیاز روزانه شما است. سایر سبزیجات غنی از ویتامین C که ممکن است بخواهید به رژیم غذایی خود اضافه کنید، عبارتند از:

التهاب پروستات

4_ جلوگیری از التهاب پروستات با مصرف گوجه

گوجه فرنگی سرشار از لیکوپن و کاروتنوئید روشن است که به گیاه رنگ قرمز می بخشد. لیکوپن ممکن است خطر ابتلا به سرطان و بزرگ شدن پروستات را کاهش و پیشرفت بیماری را کند می کند. 

لیکوپن همچنین به کاهش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) که به التهاب پروستات، BPH و سرطان پروستات مربوط است، کمک می کند. فقط مطمئن شوید که برای تقویت جذب، ماده غذایی غنی از لیکوپن خود را، با یک چربی مانند آووکادو، آجیل، روغن یا کره همراه کنید.
منابع لیکوپن: 

  • گوجه
  • هندوانه
  • زرد آلو
  • گریپ فروت صورتی
  • پاپایا

5_ دریافت آنتی اکسیدان با مصرف سبزیجات

خوردن سبزیجات بیشتر می تواند خطر بزرگ شدن پروستات را کاهش دهد. سبزیجات دارای برگ سبز از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند زیرا سرشار از آنتی اکسیدان می باشند. سبزیجات صلیبی مانند کلم بروکلی نیز خطر ابتلا به مشکلات پروستات، از جمله BPH و سرطان پروستات را کاهش می دهد.

افرادی که به طور منظم پیاز و سیر می خورند نیز ممکن است از خطر ابتلا به BPH کمتری برخوردار شوند. از پیاز و سیر اغلب در داروهای طبیعی برای مقابله با عفونت و تقویت سیستم ایمنی بدن نیز استفاده می شود.

کاهش عوارض پروستات

6_ کاهش عوارض بزرگ شدن پروستات 

آووکادو سرشار از بتاسیتوسترول است، یک استرول گیاهی که تصور می شود میتواند علائم مرتبط با بزرگ شدن پروستات را کاهش دهد. برخی از مردان که از مکمل های بتاسیتوسترول استفاده می کنند، بیان میدارند که جریان ادرار بهتر و حجم ادرار باقیمانده کمتری دارند. با این حال، اثربخشی مکمل های بتاسیتوسترول اثبات نشده است. علاوه بر آووکادو، سایر غذاهای غنی از بتاسیتوسترول عبارتند از:

7_ درمان پروستات با مصرف سویا

ایزوفلاون های سویا باعث کاهش رشد BPH می شوند. اما یک منبع معتبر اخیرا نشان داد که سویا فقط رشد سلول های سرطانی را در پروستات کاهش می دهد.
مطالعه دیگری نشان داد که ایزوفلاونهای سویا به بهبود علائم و نشانه های بیماری مجاری ادراری تحتانی ناشی از BPH کمک می کنند. این غذاهای حاوی سویا را به عنوان منابع دیگر ایزوفلاون های سویا امتحان کنید:

  • شیر سویا
  • تمپه (tempeh)
  • ادامام (edamame) یا سویا پخته شده
  • دانه های سویا بو داده
  • ماست سویا

دکتر شهریار ناطق جراح و متخصص اورولوژی

در این مقاله به بررسی اندازه ی طبیعی پروستات در مردان و تغییرات آنزيم پروستات (PSA) می پردازیم.

لطفا به اشتراک بگذارید