زگیل در هر قسمت از بدنتان، مخصوصاً در دهان، تجربه ای ناخوشایند است. با اینکه زگیل های روی سطح زبان یا مناطق دیگر دهانتان، مورد شایعی نیست، اما گاهی ناگهانی بروز می کنند. بنابراین بهتر است تا اطلاعات زیر را در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی، توده یا زگیل در دهان یا زبان خود بدانید.
عفونت ویروس پاپیلومای انسانی، شایع ترین عفونت مقاربتی است. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، موجب بروز این عفونت می شود. HPV می تواند موجب بروز زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم شود. انواع خاصی از HPV می توانند موجب عفونت در دهان و گلو شوند. در برخی افراد، این موضوع، پیش زمینه ی ابتلا به سرطان دهان است.
زگیل متعارف
HPV، ویروسی با DNA دو رشته ای است که بیش از 100 نوع مختلف دارد و عامل ایجاد زگیل است. بروز وروکا ولگاریس یا همان زگیل متعارف، اغلب در دست، انگشتان، زانو و آرنج است. خراش یا سطح باز کوچک بر روی پوست، میتواند محل دخول ویروس باشد و خاراندن یا بریدن پوست و اصلاح کردن موهای روی پوست با تیغ، میتواند ویروس را به سایر نقاط بدن منتقل کند.
در بسیاری از موارد، سیستم ایمنی بدن در مقابل ایجاد زگیل ناشی از ویروس HPV ممانعت می کند. بیشترین میزان وقوع این زگیل ها بین سنین 12 تا 16 سالگی است. این نوع زگیل به ندرت روی زبان یافت می شود.
زگیل دهانی
اغلب زگیل های دهانی در دهان یا سطح زبان، در طبقه بندی کندیلوما آکومیناتوم دهانی (زگیل های مقاربتی) قرار میگیرند که عامل آن HPV 6 و 11 و 12 است. شیوه انتقال این زگیل ها از طریق بوسیدن و تماس دهانی_تناسلی است و در افرادی شایع تر است که سیستم ایمنی ضعیفی مانند افراد مبتلا به HIV دارند.
اغلب زگیل های غیرمقاربتی دهانی در کودکانی دیده می شود که روی دستشان زگیل دارند. با جویدن زگیل روی انگشتان یا دستشان، ویروس به راحتی به حفره دهان منتقل می شود. زگیل در دهانتان ممکن است در غذا خوردن تداخل ایجاد کند، زیرا می تواند در هنگام بلع یا جویدن، تصادفاً تحریک شود و با رشد زگیل، معمولاً درد و احساس ناخوشایند افزایش می یابد.
علت ابتلا به زگیل دهانی
- شریک های متعدد جنسی داشته باشند
- دخانیات یا الکل استعمال کنند
- سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشند
علائم زگیل های دهانی
- صداهای تنفسی غیرطبیعی (صدای بلند)
- سرفه
- سرفه خونی
- مشکل در بلع، درد هنگام بلع
- گلو دردی که با وجود مصرف آنتی بیوتیک ها، بیش از 2 تا 3 هفته به طول بیانجامد.
- گرفتگی صدا که با گذشت 3 إلی 4 هفته بهبود نیابد
- تورم غدد لنفاوی
- ناحیه سفید یا قرمز(ضایعه) روی لوزه ها
- درد یا تورم فک
- توده در گردن یا گونه
- کاهش وزن بدون علت مشخص
زگیل دهانی عکس


درمان زگیل های دهانی
زگیل ها اغلب خود محدود شونده اند، اما ممکن است تا دو سال به طول بیانجامند. معمولاً کرم های موضعی، خصوصاً در زگیل های حفره دهان، بی اثر هستند. انجماد زگیل ها با کرایوتراپی، تزریق اینترفرون آلفا به آنها، یا برداشتن با لیزر از روش های پیشنهادی برای برداشت زگیل های دهانی است.
در حالی که روش های درمان خانگی محدود است، اما استفاده از چند قطره روغن درخت چای روی زگیل یا مالیدن یک حبه سیر خام روی آن، چند بار در روز، در مطالعات محدودی امیدوار کننده بودند.
عوارض و خطرات زگیل دهانی
سرطان دهان اغلب با استعمال بیش از حد دخانیات و مصرف الکل مرتبط است، اما افزایش میزان سرطان دهان و حلق و بینی با HPV 16 منتقله از راه جنسی مرتبط است. این سرطان، دهان، گلو و لوزه ها را متأثر می کند و به دلیل علائم خفیف، تشخیص آن دشوار است. مردان سفیدپوست که دخانیات استعمال می کنند و در سنین بین 35 تا 55 سال قرار دارند، بیشترین خطر ابتلا را دارند.
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند مبتلایان به ایدز یا بیماران پیوند عضو که دارو مصرف می کنند، نیز در معرض خطر بیشتری هستند، هم چنین افراد با شرکای جنسی متعدد که رابطه جنسی دهانی محافظت نشده دارند.
امروزه، واکسن های HPV موجود، موجب جلوگیری از آلودگی به ویروس های HPV می شوند که عامل ایجاد زگیل تناسلی، سرطان حلق و توده سرطانی در ناحیه تناسلی هستند. پسران و دختران باید قبل از 13 سالگی واکسینه شوند. با این حال، می توان تا 26 سالگی، آن را تجویز کرد.
اگرچه زگیل های روی سطح زبان یا داخل دهان معمولاً مشکل آفرین نیستند، اما تشخیصشان از علائم جدی تر سرطان دهان می تواند چالش برانگیز باشد. به همین دلیل، همواره ضروری است با مشاهده توده یا لکه های غیرمعمول در دهانتان که با گذشت دو هفته از بین نرفته اند، به پزشک خود مراجعه کنید.
روش های تشخیص زگیل تناسلی
عفونت HPV دهانی، بدون علامت است و قابل تشخیص در آزمایش نیست. اگر علائمی دارید که موجب نگرانی شما شده است، به این معنا نیست که مبتلا به سرطان هستید، اما برای بررسی آن باید به پزشک مراجعه کنید.
دندانپزشک ممکن است معاینه بالینی، خصوصاً در اطراف دهان، انجام دهد و در مورد سابقه دندانپزشکی و علائم مورد مشاهده تان سؤال کند. همچنین با استفاده از لوله ای منعطف که دوربین کوچک در انتهایش قرار دارد، گلو یا بینی تان را بررسی کند. اگر پزشکتان مشکوک به سرطان است، ممکن است آزمایش های دیگری را تجویز کند، مانند آنچه در ادامه آورده ایم:
- بیوپسی توده مشکوک. این بافت از نظر وجود HPV نیز بررسی می شود.
- تصویر برداری با اشعه ایکس قفسه سینه.
- سی تی اسکن قفسه سینه.
- سی تی اسکن سر و گردن.
- MRI سر یا گردن.
- اسکن PET.