عوارض فتق و خطرات فتق اینگوینال چیست؟

آخرین بروزرسانی: 23 دی 1402

در این مقاله می خوانید

فتق اینگوینال که به نام هرنی یا هرنیا نیز شناخته می شود، تورم و برآمدگی قسمت فوقانی کشاله ران و ناحیه ی مغبنی است که در اثر ضعیف شدن و پارگی دیواره ی نگهدارنده روده ها، ایجاد می شود. فتق اینگوینال باعث می شود روده و چربی اطراف آن، به درون ناحیه ی مغبنی وارد شوند. متاسفانه این مشکل شایع عوارض بدی بهمراه دارد. در ادامه … اگر فتق عمل نشود چه میشود؟

ناحیه ی مغبنی (کانال های اینگوینال) در پایین شکم قرار دارند. هم مردان و هم زنان دارای کانال های اینگوینال هستند. در زنان، هر کانال محل عبور رباط های رحمى و در مردان، مجرای انتقال بیضه از درون شکم به درون کیسه ی بیضه در دوران جنینی است.

 

فتق کشاله ران

اگر فتق عمل نشود چه میشود؟

این کانال در ٨٠٪‏ موارد تا یک سالگی بسته می شود، اما در صورت باز ماندن کانال، فرد مستعد انتقال مایع داخل شکم به درون کیسه بیضه ها (بیماری هیدروسل) و یا انتقال روده ها به درون کیسه بیضه و ایجاد هرنی اینگوینال مستقیم می باشد.

فتق اینگوئینال 

فتق اینگوئینال شایعترین نوع فتق بوده که در آقایان ٧ برابر بیشتر خانم ها رخ می دهد و در سمت راست شایعتر از چپ می باشد. نکته قابل توجه این است که در فتق ارثی پسر بچه ها، احتمال همراهی فتق با بیضه نزول نکرده (عکس بیضه نزول نکرده نوزاد) و یا تجمع مایع اطراف بیضه (هیدروسل) وجود دارد. مهم ترین درمان این بیماری عمل فتق یا همان جراحی هرنی است که به دو روش باز و بسته انجام می شود.

 

علائم فتق اینگوینال

فتق هاى اینگوینال بیشتر به خاطر ظاهرشان شناخته می شوند. آن ها باعث برآمدگى در ناحیه ى شکم یا کشاله ى ران مى شوند که ممکن است با ایستادن یا سرفه کردن بزرگ شوند. این نوع از فتق ممکن است دردناک و حساس به لمس باشد.

سایر علائم فتق اینگوینال عبارتند از:

  • درد هنگام سرفه، ورزش و خم شدن
  • احساس سوزش
  • درد وحشتناک
  • احساس سنگینى در کشاله ی ران
  • تورم اسکروتوم در مردان

دلایل فتق مغبنی

برخی از انواع هرنیا مغبنی علت مشخصی ندارند. برخی از آن ها هم ممکن است به دلایل زیر ایجاد شوند:

  • افزایش فشار بر شکم
  • نقطه‌ای در دیواره شکم که از قبل به صورت ضعیف وجود داشته است.
  • ترکیب افزایش فشار بر شکم و نقطه ضعیف شده قدیمی در دیواره شکم
  • فشار در هنگام دفع مدفوع یا ادرار
  • فعالیتهای شدید
  • بارداری
  • عطسه یا سرفه ی مزمن

عکس فتق بیضه

فیلم جراحی فتق بیضه

عوارض فتق چیست؟

عوارض فتق کشاله ران عبارتند از:

1_ اعمال فشار بر بافت‌های اطراف

بیشتر فتق‌های اینگوینال اگر با جراحی اصلاح نشوند، بمرور زمان بزرگ میشوند. در مردان، فتق بزرگ‌شده می‌تواند به داخل کیسه بیضه کشیده شده و باعث تورم و درد بیضه‌ ها شود.

2_ فتق حبس شده

در صورتیکه محتویات فتق در نقطه ضعیف شده در دیواره شکم گیر کند، روده مسدود می شود که این در نهایت منجر به درد شدید، حالت تهوع، استفراغ و ناتوانی در دفع مدفوع یا خارج کردن گاز معده میشود.

3_ فتق مسدود شده

فتق مسدود شده می‌تواند جریان خون را در روده قطع کند. فتق مسدود شده میتواند باعث از بین رفتن بافت روده مسدود شده شود. فتق مسدود شده یک بیماری خطرناک است که باید هر چه سریعتر جراحی شود.

تشخیص فتق اینگوینال

تشخیص فتق توسط معاینه فیزیکی و سونوگرافی بوده و بهتر است پس از تشخیص، درمان فتق هر چه زودتر انجام بگیرد تا از پیشرفت فتق، ایجاد چسبندگی و عوارض احتمالی بعدی و همچنین عارضه خطرناک گیر افتادن فتق و آسیب به روده جلوگیری شود.

معمولا پزشک در طى معاینه ى فیزیکی فتق را تشخیص می دهد. در طول معاینه پزشک از شما می خواهد در حالی که ایستاده اید سرفه کنید تا بتواند فتق را زمانی که قابل تشخیص است، بررسی کند.

اگر فتق قابل بازگشت باشد، شما و یا پزشکتان به راحتی فتق را در حالى که دراز کشیده اید به داخل شکم بر مى گردانید. با این حال، اگر ناموفق باشد، ممکن است فتق محدود یا فشرده پیدا کنید.

عوامل ایجادکننده فتق اینگوینال

تنها یک دلیل برای این نوع فتق وجود ندارد. با این حال، نقاط ضعف درون عضلات شکمی و کشاله ى ران، به عنوان مهمترین علل ایجاد فتق شناخته می شوند. فشار اضافی در این ناحیه ى بدن می تواند در نهایت فتق را ایجاد کند. برخی از عوامل خطر می توانند شانس ابتلا به این وضعیت را افزایش دهند، که عبارتند از:

  • وراثت
  • داشتن یک فتق قبلى
  • مرد بودن
  • زایمان زودرس
  • اضافه وزن یا چاقى
  • بارداری
  • فیبروز کیستیک
  • سرفه ى مزمن
  • یبوست مزمن

فتق

درمان فتق اینگوینال

1_ جراحی هرنی

فتق درمان دارویی نداشته و درمان اصلی و قطعی آن عمل فتق کشاله ران است. مواردی مانند فتق بند و وسائل مشابه، به دلیل عدم نقش اثبات شده در درمان فتق و همچنین افزایش چسبندگی و عارضه دار شدن فتق، به هیچ وجه به عنوان درمان اصلی فتق توصیه نشده و نمی شود. صرفا در مواردی که سن بیمار بالا است و یا بیماری زمینه ای مانع از انجام جراحی می شود، این وسایل استفاده می شوند.

2_ جراحى باز فتق اینگوینال

حین جراحی فتق برشی حدودا ٤-٣ سانتیمتری در محل کانال اینگوینال (قسمت جانبی شکم در بالای ناحیه تناسلی) داده شده و پس از کنار زدن عضلات و جدا سازی عروق و اعصاب مربوط به بیضه و مجاری انتقال دهنده اسپرم، محل پارگی (ساک فتق) مشخص شده و محل پارگی ترمیم می گردد.

3_ جراحى لاپاروسکوپی فتق اینگوینال

در لاپاروسکوپى، که به آن جراحی فتق بسته نیز گفته می شود، چند برش کوچک تر شکمی ایجاد می شود. یک لوله ى بلند و نازک با یک دوربین به همراه نور در انتهاى آن به جراح کمک می کند که در حین جراحى داخل بدن بیمار را ببیند.

هدف هر دو روش عمل فتق ، بازگرداندن بافت داخلی شکم به داخل حفره ى شکم و بازسازی نقص دیواره شکمی است که معمولا برای تقویت دیواره ى شکم یک ساختار در آن قرار مى دهند. هنگامی که ساختارها در جای مناسب خود قرار گرفتند، جراح برش ها را مى بندد و بخیه مى زند.

جوانب مثبت و منفی بالقوه اى برای هر دو روش عمل فتق وجود دارد. به عنوان مثال، لاپاراسکوپى زمان بهبودى کم ترى نیاز دارد، اما خطر بازگشت مجدد فتق با لاپاروسکوپی بیشتر است.

فتق اینگوینال

انواع فتق اینگوینال

فتق های اینگوینال می توانند غیر مستقیم یا مستقیم، محدود و یا فشرده باشند.

1_ فتق اینگوینال غیر مستقیم

فتق های اینگوینال غیر مستقیم، شایع ترین نوع هستند. این نوع اغلب در زایمان زودرس، قبل از این که کانال اینگوینال بسته شود، اتفاق می افتد. با این حال، این نوع فتق ممکن است در هر زمان در طول زندگی رخ دهد. این نوع فتق در مردان شایعتر است.

2_ فتق اینگوینال مستقیم

فتق اینگوینال مستقیم اغلب در بزرگسالان و با افزایش سن رخ می دهد. باور عمومی این است که تضعیف عضلات در طول بزرگسالی منجر به این نوع فتق مى شود. با توجه به گزارش موسسه ى جهانى بیماری های دیابت و دستگاه گوارش و کبد (NIDDK)، این نوع فتق در مردان بسیار شایع است.

3_ فتق اینگوینال محدود

فتق اینگوینال محدود، زمانى اتفاق مى افتد که بافتى در کشاله ى ران گیر مى کند و قابل کاهش نیست. این بدان معناست که نمی توان آن را به جایی بازگرداند.

4_ فتق اینگوینال فشرده

فتق اینگوینال فشرده یک بیماری جدی است. طی آن، جریان خون به ناحیه ای از روده قطع مى شود. این فتق ها تهدید کننده ى زندگى هستند و نیاز به درمان اورژانسی دارند.

جراحی

پیشگیری از فتق های اینگوینال

اگر چه شما نمی توانید از عوامل ژنتیکی جلوگیری کنید، اما مى توانید از عوامل دیگر ایجاد کننده ى فتق پیشگیرى کنید. این نکات را دنبال کنید:

  • حفظ وزن سالم
  • داشتن رژیم غذایی با فیبر بالا
  • ترک سیگار
  • اجتناب از برداشتن اجسام سنگین

درمان جراحى اولیه می تواند به درمان فتق های اینگوینال کمک کند. با این حال، همیشه خطر کمی از عود و عوارض وجود دارد. که می تواند شامل عفونت پس از جراحی یا بهبود زخم ضعیف جراحی باشد. اگر علائم جدیدی را تجربه کردید یا اگر عوارض جانبی پس از درمان برایتان ایجاد شد، با پزشک خود تماس بگیرید.

دکتر شهریار ناطق جراح کلیه و متخصص ارولوژی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

به اشتراک گذاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر asem دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    دربررسی سونوگرافی با پروبرسطحی از ناحیه اینگوینال سمت راست بامانور والسالوا هرنیFatامنتون از دفکت فاسیای سطحی شکم به طولتقریبی۱۵mm(هرنی)مشاهده گردید.ایاراهی جز عمل وجودداره؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام خیر
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۵ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام عرض و ادب خدمت اقای دکتر
    فیلم اموزنده و مفید مربوط ب شمارو دیدم خواستم هم بابتش تشکر کنم و هم بگم بنده فتق دارم برا ویزیت کی مزاحمتون بشوم
    از کاشان هستم یا اینکه اگر همکاران خوبی در کاشان دارید که میتونن بیماری منو ب طور کامل معالجه کنند رو لطف کنید معرفی کنید خدمت برسم.
    لطف کردید وقتتون رو برای من گذاشتید
    خیلی خیلی زیاد تشکر میکنم بابت زحمات بسیار زیاد شما اقای دکتر شهریار ناطق .ان شاالله خداوند ب شما و خانواده عزیز و گرامیتان سلامتی و عمر با عزت زیاد بدهد.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۱۵ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب جهت ویزیت لطفا با منشی هماهنگ بفرمایید ۸۸۳۶۷۳۵۳
  • تصویر کاربر امین یکشنبه ۴ آبان ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر آلتم هنگام نعوظ (شق شده) به سمت چپ کج میشود ، با توجه به عکس ارسالی باید جراحی کنم؟
    ممنون.
    1. تصویر کاربر امین پنجشنبه ۲۴ مهر ۹۹( 3 سال پیش)
      اقای دکتر لطفا جواب بدهید
    2. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۴ آبان ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام در عکس زاویه انحراف مشخص نیست اگر بیش از ۳۰ درجه باشد و یا مانع دخول مناسب شود جراحی کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۳۰ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    عرض سلام وادب خدمت جناب آقای دکتر، پس از درد کم در ناحیه بالای ران و مراجعه به پزشک، انجام سونو و عکس برداری و نتایج سونو :اینگوئینال سمت چپ در حالت عادی کانال مسدود می باشد ولی با مانور والسالوا کانال حدود 12 میلیمتر باز می شود حرکت رفت و برگشت امنتوم به درون کانال قابل مشاهد میباشد، توسط پزشک سونو تشخیص داده شد ولی به علت ویروس کروناپیش پزشک معالج نتایج را نبرده ام و بنده خیلی ترس دارم از عمل دارم و آیا حتما به عمل نیاز دارم؟؟؟ استدعا دارم که بررسی نمایید و نتیجه سونو را برای بنده تشریح نموده از لطف و همکاری حضرتعالی صمیمانه تقدیر و تشکر را دارم ان شالله پاینده و برقرار باشید
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۳۰ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام شما هرنی(باد فتق)دارید بهتر است جراحی کنید
  • تصویر کاربر سهراب یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام بنده ۳۰ ساله هستم و بی اختیاری ادرار از نوع اورژانسی دارم، البته مشکل بنده از اوایل فصل تابستان تا اواخر فصل زمستان میباشد که هوا خنک یا سرد میشه
    بنده در فصل سرما حالت عادی اگه مایعاتی نخورم میتونم خودمو تا ۵ ساعت نگه دارم ولی اگه مایعاتی بنوشم حد ادرار اگه از ۱۵۰ تا ۲۰۰ بیشتر بشه نمیتونم نگه دارم شاید نهایت ۲ ساعت (به محض اینکه مثانه پر بشه به صورت اورژانسی احساس دفع اردار رو دارم)
    راستی بی اختیاری بنده جوریه که در حالت مثانه پر هر چی به توالت نزدیکتر بشم بیشتر اذیت میکنه و خیلی وقت ها در راه توالت ادرار ازم خارج میشه

    راستی شب ها چه مایعات بخورم چه نخورم میتونم تا صبح خودمو نگه دارم و دستشویی نمیرم
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    با سپاس
    1. تصویر کاربر سهراب چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      ببخشید اصلاح میکنم از اواخر فصل تابستان
    2. تصویر کاربر سهراب چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      ببخشید اصلاح میکنم از اواخر فصل تابستان
    3. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام شما دچار مثانه تحریک پذیر هستید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر aaa یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    باسلام
    دختر ۲۲ ساله هستم چند ماه قبل دچار پهلو درد شدم و احساس کشیدگی در کشاله ران سمت چپم دارم و همچنین محدوده تخمدان چپم درد میگیره و شکمم طرف سمت چپ انگار تقارن نداره با سمت راست.(سونوگرافی کامل شکم و ازمایش ادرار دادم و سالم بوده) به نظرتون فتق؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام سونوگرافی از عضلات جدار شکم انجام دهید
  • تصویر کاربر بهروز چهارشنبه ۲۹ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر بنده یه هفته میشه که کشاله ران سمت راست درد میکنه البته چند روزی هم پهلوی سمت راستم و بعضا بیضه راستم درد میکنه رفتم سونو گرافی گفتن که واریکوسل گرید یک در دو طرف و هرنی اینگوینال راست
    حالا به نظر شما من جراحی کنم خواهش میکنم جواب بدین البته کار من یه جوریه که سرپا زیاد میمونم آیا شدتش بیشتر میشه
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۹ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام لطفا سونوگرافی را برایم بفرستید
  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۲۲ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر
    توی سونو گرافی بهم گفتن شل شدگی فتق کشاله ران دارم و قبلا حدود10سال پیش جراحی کرده بودم و مش گذاشته بودن.
    حالا گاهی دردهایی دارم چندروزیه چکار باید کنم.درد تیر کشنده داره وقطع میشه.چکاربایدکنم دکتر؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق چهارشنبه ۲۲ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام با جواب سونوگرافی به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۲ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام
    مادرم به نام خرم حقیقی بیمار شما است .در بیمارستان اتیه شکستگی پایش توسط دکتر آرامی نیا جراحی شد.
    چند روز سوند گذاشته است و الان بدون سوند است.
    ضمن سوزش مجرا هر وقت که می ایستد ادرار ناخودآگاه ریزش میکند.
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق یکشنبه ۱۲ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام احتمالا دچار عفونت ادراری شده اند
  • تصویر کاربر محمدی پنجشنبه ۲۹ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید
    من ۴۰ سال سن دارم پارسال دچار سرطان کولون شدم و تحت جراحی و شیمی درمانی قرار گرفتم.وبرج ده به پایان رسید .اما بعد از اون دوبار به فاصله سه ماه خون در منی بود .که نگران شدم.
    به نظر شما چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر شهریار ناطق پنجشنبه ۲۹ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام،لطفا به مطب مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات